Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

2009 års årskrönika del I: Star Treks återkomst

2009 är slut och vi kommer i tre olika teman se tillbaka på vad det gångna året har gett oss trekkers. Det mest tydliga är ju omstarten av Star Trek i filmsammanhang och de första två delarna av årskrönikan ägnar vi därför åt Star Trek-filmen från i maj. Gott nytt år, allihopa, och håll till godo!

 

Den åttonde maj 2009 återvände Star Trek äntligen till bioduken. Många trodde nog inte att Star Trek i slutet av 00-talet skulle bli en sådan framgång efter ett besvärligt årtionde för varumärket. Först floppade Nemesis 2002, sedan lades Enterprise ner i förtid 2005 och Star Treks framtid såg mörk ut. Men nya Kirk och Spock med hjälp av legenden Leonard Nimoy lyckades vända trenden och ta Star Trek tillbaka till toppen. Det här är berättelsen om hur det gick till.

 

Den långa nedräkningen...

Paramount ville till varje pris undvika Star Trek: Nemesis öde - Nemesis som hade sågats på förhand av många nätfans och sedan inte fick någon större uppmärksamhet i pressen. Därför kantades nedräkningen till filmens premiär av en genomtänkt marknadsföring. Det började med reklamfilmen ”Dare” under Super Bowl i januari (finalen för amerikansk fotboll i Nordamerika) och fortsatte med en mycket väl mottagen andra biotrailer i början av mars. (Senare skulle de vinna priser som årets bästa reklamfilm respektive trailer.)

 

Tyvärr fick inte vi svenskar se den på bio. I stället visades den första trailern från hösten 2008 här och vi började känna att det snart var dags även här hemma. Men först skulle Abrams och skådespelarna ut på världsturné.

 

...till världspremiären i Sydney, förlåt, Austin

Så kom då dagen för Star Treks världspremiär. Den sjunde april kom regissören J.J. Abrams tillsammans med sin besättning till Sydneys operahus i Australien för filmens världspremiär. Trodde vi. I stället hade Leonard Nimoy andra planer i Austin, Texas. Trekkers hade samlats där för att se Wrath of Khan och en 10 minuter lång förhandsvisning av Star Trek. Två minuter in i filmvisningen av Wrath of Khan gick filmen ”sönder” och ut på scenen kom Leonard Nimoy och frågade den jublande publiken om de inte hellre ville bli först i världen att se Star Trek. Svaret var självklart och efteråt kom lyriska omdömen om filmen.

 

Lika lyckad blev premiären i Sydney. Abrams och skådespelarna fick ta emot stående ovationer i Operahuset, och de första professionella recensionerna var lysande.

 

Världsturnén fortsatte sedan till Nya Zeeland vidare till Kuwait och de amerikanska trupperna stationerade där, och sedan för att avslutas i Europa. Här hölls galapremiärer i Paris, Amsterdam, Moskva, Madrid, Berlin och London. När världen var erövrad återvände Abrams och de övriga till den stora officiella amerikanska premiären i Los Angeles den 30 april.

 

Star Trek-febern nådde Sverige

I Sverige började vi nu också märka av Star Trek-febern. I Stockholm hölls en kändispremiär, där flera kändisar som melodifestivalvinnaren Kayo och skådespelaren Thomas Hedengarn kom ut som trekkies.

 

I media var intresset för Star Trek större än någonsin. Bland mycket annat fick Peter Söderlund, ordförande i Stockholms Trekkers, besöka morgonsoffan i TV4 och visa upp sin Star Trek-samling och ge filmen sex solar av fem. J.J. Abrams blev den förste Star Trek-producenten någonsin att bli intervjuad av svensk press, då TT Spektra träffade honom i Paris. Och i artikeln "Star Trek - fantasirikt fenomen" intervjuades Ulf Norlinger, känd som Fleetadmiral på Star Trek Databas, om vetenskapen i Star Trek.

 

Men allra mest märktes febern i biograferna som våra Star Trek-föreningar Stockholm Trekkers, West Coast Trekkers, Trekkers i Södra Sverige och den nya (tillfälliga?) gruppen Östgöta Trekkers fyllde med entusiastiska trekkers på premiärdagen den åttonde maj.

 

Första helgen slog rekord

Star Trek gick in som etta på biotoppen i Sverige och i USA slog filmen rekord för en trekfilm med 75,2 miljoner dollar. Totalt spelade den in 110,7 miljoner dollar eller cirka niohundra svenska miljoner kronor världen över under premiärhelgen.

 

En stor anledning till de fina siffrorna var filmens recensioner. Över 90 procent av de amerikanska och brittiska filmkritikerna var positiva till filmen, enligt Rotten Tomatoes, och biobesökarna gav den så höga betyg på Internet Movie Database att filmen rusade in på topp 250-listan med ett snitt över åtta. I Sverige där kritikerna ofta sågat Trek-filmer var tonerna annorlunda. Mest vanligt var betyget fyra av fem och totalt hamnade det svenska kritikersnittet på 3,6 av 5, enligt Kritiker.se.

 

Några som dock kanske inte brydde sig om recensioner av filmen var astronauterna ombord på den Internationella rymdstationen. Men snart kunde även de samlas för en gemensam filmkväll, eftersom Paramount skickade en kopia till NASA Mission Control, vilka i sin tur länkade upp filmen till astronauterna.

 

Jakten på Burger Kings Star Trek-leksaker

I USA släpptes en uppsjö av Star Trek-prylar; allt från actionfigurer till flingor i samband med filmens lansering. Här hemma var det inte lika mycket, förutom en sak: Burger King Star Trek-leksaker. Inte sedan West Coast Trekkers huserade på Draken i Göteborg och hade rabattavtal hos Burger King har nog så många trekkers besökt hamburgerrestaurangen som under maj 2009. Men att få tag i de sexton figurerna och farkosterna visade sig inte helt enkelt, vilket de långa diskussionerna på forumet visade.

 

Alla delar av årskrönikan

[Star Treks återkomst] [Efterdyningar av Star Trek-filmen] [Året i övrigt]

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter