Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Årskrönika 2012, del 1

2012 var året när det äntligen kom det mer konkret om Star Trek Into Darkness. Efter att filmens premiär hade skjutits upp flera gånger fick vi nu äntligen se trailers, de första nio minuterna ur filmen, filmpostern samt en sammanfattning av filmens handling. Samtidigt innehöll året mycket mer som visade att Star Trek mår utmärkt och lever vidare. I London samlades 18 000 trekkers på konventet Star Trek Destination London, vilket var nytt rekord för antal konventbesökare. TNG firade 25 år och på Blu-ray släpptes seriens två första säsonger. Och här hemma lyckades trekkers se till att serien blev världsmästare.

 

Årskrönika del 1 och del 2

 

 

Star Trek Into Darkness närmar sig

 

När året inleddes visste vi inte ens vem som skulle spela Star Trek Into Darkness skurk, efter att flera skådisar nämnts i slutet av 2011. Men det blev det snabbt ändring på, bara några få dagar in i januari avslöjades att Benedict Cumberbatch hade fått rollen. Ungefär samtidigt utannonserades också att Noel Clarke samt Nazneen Contractor hade fått roller i filmen också. Rollfigurerna var okända, men det ryktades att de spelade ett äkta par. Några dagar senare blev Joesph Gatt klar för filmen, och han antas spela en av skurkarna.

 

Den tolfte januari startade äntligen filmens inspelning. Glada miner inträffade när skådespelarna återsamlades och mötte pressen. Mest glad var kanske Bruce Greenwood som återkom som Pike.

 

För första gången filmades delar av en Star Trek-film utanför Paramount Studios. Platsen var Sony Pictures, och orsaken var platsbrist hos hemmastudion. En annan skillnad var att manusförfattaren Roberto Orci lovade att engineering skulle förbättras jämfört med i Star Trek (2009).

 

En nyhet som Chris Pine (Kirk) nog önskat inte hade kommit ut var hans löneavtal. Han tjänade "bara" 1,5 miljoner dollar för Star Trek Into Darkness visade ett kontrakt som kom ut när hans förra agentbyrå stämde honom, eftersom han bytt till en annan.

 

Fler oönskade nyheter ur produktionerna var när först bilder där bland annat Spocks och Cumberbatchs rollfigur slogs släpptes. Något som upprörde regissören JJ Abrams. Han skulle dock bli ännu mer upprörd bara några dagar senare när en filmsekvens från samma scen kom ut. När filminspelningen flyttade en månad senare hade JJ Abrams en ny taktik: ringa in filminspelningsplatsen med trettio stora containers.

Lika chockad blev han nog dock inte när Simon Pegg (Scotty) "avslöjade" filmens handling några dagar senare:

“It's all about space. Yep - it's about the final frontier. And the one before it. I know it's boring, but one thing JJ installed in all of us is the importance of giving the audience everything they can get from the experience itself."

 

En konflikt som nådde skvallerpressen var att två stjärnor i filmen inte kom överens. Vissa spekulerade att det Quinto och Pine, men detta bekräftades aldrig.

 

Inför Star Trek (2009) talades det om att filmen skulle spelas in på Island, men så skedde aldrig. Planen blev dock verklighet i Star Trek Into Darkness. I slutet av april filmades scener på ön, men utan att skådespelare flögs dit. I stället blir vårt nordiska broderland bara bakgrund i någon scen mot greenscreen får vi anta.

 

I början av maj avslutades inspelningen med att filma vid National Ignition Facility (NIF) vid Lawrence Livermore Laboratory i Livermore, Kalifornien. NIF som öppnades 2009 till en kostnad av 3,5 miljarder dollar är världens största laseranläggning.

 

Under sommaren minskade nyhetsflödet om filmen, förutom att Norge förmodligen blir först i världen att visa filmen på bio. Redan den 15 maj skulle filmen ha premiär där, kanske det beror på att inte ens trekkers inte vill gå på bio den 17 maj som är landets nationaldag och premiärdag i större delen av världen. Karl Urban lyckades också lura trekkers genom att ge namnet på vem som spelar skurken samt att hävda att en teasertrailer skulle släppas inför Comic Con i San Diego i slutet av juli. Bägge sakerna dementerades av manusförfattarna. Först fick Orci dementera vem skurken var. Sedan fick hans kollega Damon Lindelof dementera Youtube-filmen.

 

Ytterligare en falsk nyhet som spred sig världen över, men under hösten var när en trekker lurade rätt så många med att filmens fansida på Facebook hade öppnat.

 

I september fick äntligen Star Trek Into Darkness sin titel, ja, just det Into Darkness. För första gången på fyra år slapp vi kalla filmen för Star Trek 12.

 

I oktober fick vi veta att en prequelserietidning släpps under våren 2013 samt att en roman baserad på Star Trek Into Darkness ges ut.

 

Det var i stället i slutet av november och december allting hände. Först presenterades filmens övergripande handling i en synopsis. Sedan kom postern. Samma dag kom även filmens hemsida, twitter och äkta Facebook-sida.

Och den sjätte december kom äntligen den första trailern. Nästa trailer släpptes kort därefter den 17 december. Men dessförinnan fick amerikanska och många internationella trekkers en försmak ur Star Trek Into Darkness som hette duga. De första nio minuterna ur filmen visades innan The Hobbit på imax-biografer. Tyvärr har vi ingen här i Norden, så vi blev utan.

 

Men vi känner att nu är det äntligen nära. Vintern och våren 2013 kommer att vara en enda lång uppladdning inför den största Star Trek-händelsen sedan 2009: den 17 maj har Star Trek Into Darkness svensk biopremiär om allt går som planerat.

 

 

Star Trek Destination London slog två världsrekord

 

För första gången på tio år hölls ett officiellt Star Trek-konvent i Storbritannien: Star Trek Destination London. Och oj, vilken succé det blev i London! Cirka 18 000 europeiska fans, mestadels brittiska förstås, slöt upp och slog nytt rekord i antal konventbesökare. Inte bara i England eller ens i Europa, utan i hela världen. När så många trekkers dök upp på samma ställe, så lyckades man kanske inte helt oväntat att slå rekordet för antal trekkers i Star Trek-utstyrsel. 1083 lyder det nya rekordet på.

 

Att så många trekkers kom till London-konventet berodde till stor del på att det var första gången alla fem tv-seriekaptenerna samlades på ett och samma konvent i Europa. Först trodde vi att det skulle vara första gången i världen William Shatner, Patrick Stewart, Avery Brooks, Kate Mulgrew och Scott Bakula var samlade tillsammans. Men Comic Con i Philadelphia hann före redan i början av juni.

 

Bland det stora antal svenskar som besökte konventet utmärkte sig Sonnie Gustavsson, 29, och Josefin Sockertop, 23, mest. De firade ett klingonskt bröllop inför alla konventbesökarna.

 

Konventet fick dock en del kritik från en liten högljudd grupp trekkers som krävde pengarna tillbaka, eftersom de ansåg att man fick för lite valuta för sina inträdespengar.

 

 

Star Trek: The Next Generation fyllde 25 år

 

2012 var det 25 år sedan Jean-Luc Picard, Enterprise-D och allt annat vi förknippar med Star Trek: The Next Generation hade blev namn på allas läppar. Premiärdatumet var den 28 september 1987 på amerikansk tv och trekkers firade födelsedagen världen över.

 

I slutet av året firade också TNG-fans att det sista filmäventyret med besättningen Star Trek: Nemesis fyllde tio år. Tänk vad tiden går!

 

 

Star Trek: The Next Generation blev världsmästare i tv-serie-VM också

 

Star Trek: The Next Generation korades till världsmästare SF-bokhandelns tv-serie-VM som hölls under hösten.

Trekkers från när och fjärran hjälpte serien att vinna den lilla men prestigefyllda omröstningen i slutet av november.

När tävlingen började var det dock långt ifrån säkert att TNG skulle vinna. Serien hade bekymmer inledningsvis i kvartsfinalensemifinalen och finalen att ta sig till topposition. Men tack vare en aktiv kampanj från Star Trek Databas och våra Star Trek-föreningar kunde serien vinna alla omgångar till slut. Mest spännande var finalen där vampyrserien Buffy snabbt kopplade grepp och ledde stort efter de tre första dagarna i den veckolånga omröstningen. Men när trekkers kom samman ändrades snart spelfältet och TNG tog in snabbt och övertog tätpositionen. Buffyanhängarna försökte förgäves rösta fram sin favoritserie, men TNGs ledning bara växte och växte tills sista dagarna när det stod klart att det skulle bli en utklassningsseger. Inte illa för en 25 år gammal serie, som knappt har visats på någon av de stora tv-kanalerna i Sverige!

 

 

Star Trek stod sig som helhet starkt i det gigantiska startfältet. TOS tog sig till semifinal och Voyager till kvartsfinal. DS9 och Enterprise fick dock se sig slagna redan i första omgången.

 

 

Star Trek: The Next Generation på Blu-ray

 

Under 2011 så började man med att konvertera om hela Star Trek: The Next Generation till HD-format för att läggas på Blu-ray. Första säsongen släpptes på Blu-ray i augusti och senare säsong 2 i december. Planerna är att det framöver ska släppas två säsonger per år, så att sista säsongen ges ut 2015.

I USA var intresset stort för seriens lansering på blu-ray och Paramount marknadsförde varje säsong med att visa två utvalda avsnitt på bio inför glada trekkers.

 

 

Thomas Dahl vann Suecica Astrum Erratus Premium 2012

 

Thomas Dahl segrade i Star Trek Databas fina prisutmärkelse: Suecica Astrum Erratus Premium för 2012.

För nordiska trekkers är Thomas Dahl ett känt namn. Han har varit med och startat Trekkers i Norge, är aktiv i Stockholm Trekkers och arrangerat Star Trek-konvent både i Norge och Sverige. Mest känd är han dock för sitt fanfilmsprojekt Gatekeeper som blandar Star Trek och Star Wars i en och samma film, i en av de mest ambitiösa fanfilmerna hittills.

 

Nytt för i år var att även forumets medlemmar fick vara med att rösta i Suecica Astrum Erratus Premium på ett sätt som liknade melodifestivalens. Det vill säga med jurygrupp samt folkets röst. Dahl segrade både i Star Trek Databas-redaktörernas och medlemmarnas respektive omröstningar. Därmed var han självklar vinnare i den sammanslagna omröstningen.

 

 

Personuppdateringar

 

 

 

Litteraturåret 2012

 

Serietidningen Star Trek Ongoing går in på sitt andra år med sin månatliga utgivning och under 2012 fick vi se mer än bara nya varianter av TOS-avsnitt. 3 berättelser var helt nyskapade och när Roberto Orci avslöjade att vi kunde se hintar i serien om händelser i den kommande Star Trek-filmen började den att få ett större intresse hos trekkers. Andra Star Trek-serier under året har varit Hive (om borgerna) och Assimilation² (en s.k. cross-over mellan TNG och Doctor Who).

 

Har vi sett slutet på Vanguard-serien? Troligen är det så, för nu har David Mack först avslutat den serie han startade för sju år sedan och sedan lät Pocket Books ge ut en exklusiv eBok av Dayton Ward. Serien fick ett mycket bra mottagande bland fansen så det är en populär serie som vi nu sagt farväl till. 

 

David Macks Cold Equations-trilogi blev årets sista böcker att ges ut och den fick mycket gott betyg av recensenter på de engelska Internetsajterna. Besättningen ombord USS Enterprise-E får i uppdrag att stoppa tyfonpaktens skapande av en androidarmé. 

 

Hela eran med Tyfonpakten fortsätter även i den egna serien och fortsatte där sin resa med en bok som fokuserade främst på Ezri Dax och Jean-Luc Picard. Boken Brinkmanship var skriven av Una McCormack som nu gjorde en efterlängtad comeback i Star Trek-sammanhang. David R George III skrev två böcker i Tyfonpakts-eran som förändrade mycket i särskilt Bajorområdet. Utan att säga för mycket kan vi väl säga att ni måste läsa dessa böcker om ni gillade DS9. 

 

Efter tre års paus fick vi även återse skeppet USS Titan i den sjunde Titan-boken Fallen gods. Kommendör Riker och hans mycket blandade besättning utsätts för stora påfrestningar både för skeppet som sådant och för sammanhållningen ombord, när Andor väljer att dra sig ur Federationen och alla andorianer inom stjänflottan enligt order skall tvingas bort. Även Voyagerflottan fortsatte sin undersökning av Deltakvadranten i boken The eternal tide av Kirsten Beyer.

 

Den mest omtalade faktaboken under året var helt klart manualen för alla som äger en klingonsk Bird of prey. Den kom ut i början av november och sålde slut på de större webbplatserna inom en vecka. Manualen gavs ut av Haynes publishing, kända för sina manualer till olika verkliga fordon. Tidigare har förlaget även gett ut en manual till USS Enterprise. Utöver denna faktabok har vi fått se Federation - The First 150 YearsStar Trek TNG 365Star Trek: The Complete Unauthorized History och Star Trek FAQ: everything left to know about the first voyages of the starship Enterprise.

 

Årskrönika del 2

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter