Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Årskrönika 2013, del 2

Årskrönika del 1

 

Doctor Who fyller 50 år

 

Den största nyheten inom science fiction under 2013 som inte är Star Trek-relaterad var att TV-serien Doctor Who firade 50 år i etern. En imponerande fjäder i hatten för vilken TV-serie som helst och självfallet blev det ett rejält uppsving bland Star Trek Databas nyheter under november när firandet närmade sig. Faktum är att Star Trek Databas, vid sidan om whoviernas (japp, det är så de kallas) facebookgrupp, var den som bäst täckte nyhetsflödet om jubileumsavsnittet. 

 

Efter en kampanj för att få jubileumsavsnittet, som för övrigt sändes i 92 länder simultant, sänt på svensk television blev det till sist Science fiction-bokhandeln som tillsammans med Folkets hus och parker ordnade biografvisningar på sina biografer i Göteborg, Malmö och Stockholm. Flera biovisningar följde under veckorna som kom, men på de tre största orterna var det alltså visningar i princip simultant med premiärvisningen i Storbritannien (enbart några minuters eftersläpning). All heder till Science fiction-bokhandeln i Göteborg som drev genom detta.

 

 

Vetenskaps- och tekniknyheter

 

 

Nyheterna inom teknik och vetenskap har i år varit ganska blandade. Antalet nyheter (81) har varit ungefär som förra året (86), och har innehållit några riktiga toppar. T.ex. Nu är det officiellt: Voyager 1 har lämnat solsystemet, Sensationellt arbete på en warpmotor kan kanske ta oss till stjärnorna inom 50 år och Första fotot av en atoms inre struktur.

 

De tio främsta nyheterna under året har vi bedömt vara följande:

1 Nu är det officiellt: Voyager 1 har lämnat solsystemet

2 Färder i warphastighet kommer inte att se ut som i Star Trek

3 ESA planerar att bygga en bas på månen med hjälp av 3D-skrivare

4 Europeisk rymdsond ska kartlägga hela Vintergatan i 3D

5 Sensationellt arbete på en warpmotor kan kanske ta oss till stjärnorna inom 50 år

6 Astronomer har hittat den mest jordlika exoplaneten hittills

7 Nasa inhandlar en kvantdator

8 Orbital Sciences gör sin första flygning till ISS ikväll

9 Första molnen synliga på en exoplanet

10 Första fotot av en atoms inre struktur

 

 

Spelnyheter

 

Antalet spelnyheter i år har varit något fler än förra året. Fem nya spel har släppts samt en expansion, ett tillägg och en simulator. De fem spelen är följande: Det efterlängtade Star Trek som utgår från den senaste Star Trek-filmen Star Trek: Into Darkness. Spelet har dock inte levt upp till förväntningarna och har generellt sett fått låga betyg. Det andra spelet är Star Trek Rivals, ett strategiinriktat kortspel som speciellt anpassats för smarta mobiler. Det tredje och fjärde spelet är också för smarta mobiler, dels ett triviespel kallat Trivie - Star Trek i två versioner: Star Trek: Captains och Star Trek: Complete, och dels ett äventyrsspel med namnet Star Trek Trexels.

 

Det femte spelet, On Board the USS Enterprise, är mer av en virtuell tur. Här får du en rundtur på ett av Federationens mest berömda skepp, USS Enterprise NCC 1701-D.

 

De som spelar Star Trek: Online har kunnat glädja sig åt spelets första expansion, Legacy of Romulus, som kom under våren, och ett nytt tillägg: Season 8: The Sphere, som släpptes i höstas.

 

Utöver detta har en harpsimulator släppts som försöker efterlikna Spocks vulcanska harpa.

 

 

tlhIngan De' chu' (klingonska nyheter)

 

2013 har varit ett bra år för klingonfans, inte minst tack vare klingonernas långt efterlängtade återvändo till bioduken. De nya klingonerna såg inte riktigt ut som de gjort i vare sig originalserien eller i senare inslag, utan istället byggde deras utseende på en ny design av Neville Page.

 

Det var inte bara klingonerna som fick sig ett ansiktslyft, utan också deras hemplanet. Vi har hört talas om Kethaprovinsen många gånger tidigare, eftersom Martok kommer ifrån trakten, men det här var första gången vi fick se den med våra egna ögon, och effektstudion Pixomondo lade ner ett enormt arbete på att se till att de scenerna blev riktigt snygga.

 

J.J. Abrams är känd för att vara en perfektionist, så när det stod klart att Uhura skulle tala klingonska i den nya filmen gick han direkt till språkets skapare, Marc Okrand. Allt Marc Okrand skriver och säger anses vara kanon för klingonsktalare, som ständigt är på hugget efter nya ord och nya insikter i hur språket fungerar.

 

Dialogen innehåller 22 tidigare okända klingonska ord, och allt som allt har åtminstone 29 nya ord tillkännagetts i år; allt från användbara krigarord såsom wID ("massakrera") och peq ("slakta") till namn på de klingonska veckodagarna (från buqjaj till lojmItjaj), platsnamn ("Epsilon Hydrae? Menar du 'elnap?") och fågelarter (jentu' - den klingonska motsvarigheten till pingviner).

 

Språket har även fått mycket spridning i sociala medier det senaste året, mycket tack vare två klingonska musikvideor (HIchop! och jIyIntaHvIS not qajegh). Dessutom har Bing Translator infört stöd för klingonska, vilket fått en hel del uppmärksamhet (på gott såväl som ont).

 

I Sverige har man också kunnat ta del av språket, med föredrag både på Swecon och på Uppsala Universitet.

 

Det är inte bara på film som klingonerna har synts till, utan även i spel. Bland annat har Michael Dorn nyligen gjort rösten till Ambassadör Worf, som framöver kommer att ha en viktig roll att spela i Star Trek Online.

 

Tyvärr har det dock även varit ett sorgens år för klingonfans, då vi fått ta adjö av både Victor Lundin (som spelade den första klingonen), Michael Ansara (som spelade Kang), Charles Cooper (Korrd och K'mpec) Joseph Ruskin (Tumek) och James Avery (General K'Vagh). Vi har även mist John Deishley, som under tio års spelade General Motog på Star Trek: The Experience i Las Vegas. Må de färdas väl i Sto-vo-kor!

 

klingoner2.jpg

 

 

Hänt med Star Trek Databas

 

Under detta år har vi mestadels lagt in nytt och uppdaterat befintligt innehåll. Bland annat har det lagts in mycket information från Star Trek Into Darkness.

 

Lite statistik om innehållet i databasen från slutet av 2013

 

Lite statistik om besöksfrekvensen (i jämförelse med år 2012 - statistiken är hämtad den 30 december)

  • 77 877 besök på Star Trek Databas (-5 %) som tittade på sammanlagt 259 624 sidor (-6 %)
  • 27 201 unika besökare av databasen, alltså helt olika personer (+8 %)
  • 29 573 besök på forumet (-7 %) som tittade på sammanlagt 113 109 sidor (-18 %)
  • 11 009 unika besökare av forumet, alltså helt olika personer (+5 %)
  • Glädjande nog ser vi att antalet nya besökare på databasen ökar för tredje året i rad. 34 % av besökarna helt nya besök (+4 %)
  • På bildsidorna är de tre främst visade bilderna under 2013 dessa:

 

 

Nytt år - nya möjligheter

 

 

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter