Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Årskrönika 2011, del 2

del ett

Vetenskapsnyheter

 

Antalet nyheter inom teknik och vetenskap har inte varit så stort som tidigare år, men är ändå nästan uppe i 100 stycken. Några av de mest framträdande har varit NASA har hittat jordens "tvilling" där man för första gången hittat en planet som är mycket lik jorden, CERN tror sig ha funnit partiklar som färdas snabbare än ljuset, ett resultat som fortfarande diskuteras, Rymdfarkosten Dawn levererar de första närbilderna av asteroiden Vesta där en rymdfarkost för första gången gått in i bana runt en asteroid, Professor har nästan skapat en android där man med geminoiden närmat sig androiden. I nyheten CERN har lyckats innesluta antimateria i över en kvart öppnar sig väldiga framtida möjligheter när det gäller energikällor, ett enormt radioteleskop kommer att byggas inom tio år enligt nyheten En koalition av 20 länder bygger världens största radioteleskop, under året gick en rymdfarkost in i omloppsbana runt Merkurius (Rymdfarkost har för första gången gått in i bana runt Merkurius, Första bilderna från Merkurius-kretsaren) och NASAs planetfinnare Kepler har under året hittat imponerande många planeter (NASAs nya superteleskop har hittat över 1000 planeter).

 

År 2011 gick rymdfärjan i graven efter 30 år i tjänst (NASA har påbörjat arbetet med att konstruera efterträdaren till rymdfärjan, Rymdfärjans efterföljare).

 

Några nyheter har meddelat om världen snabbaste dator, och att det två gånger under året blivit en ny rekordinnehavare (Världens snabbaste dator är nu japansk, Cray bygger 20-petaflopsdator, Vilka blir först med exaflopdatorn, Kina eller USA?).

 

 

Spelnyheter

 

Under året har åtta nya Star Trek-spel släppts, varav två spel för webbläsare (Star Trek: Infinite Space och Star Trek: Online Slot Game), fyra brädspel (Star Trek: Fleet Captains, Star Trek: Expeditions, Monopoly - Star Trek: Klingon och Star Trek: Expeditions - Expansion Set) och två kortspel (Star Trek Deck Building Game och TNG Deck Building Game). Inget Star Trek-spel för PC har getts ut under 2011, men nästa år släpps Star Trek som baserar sig på den senaste Star Trek-filmen. PC-spelet Star Trek: Online från 2010 har dock flera gånger under året uppdaterats med nya tillägg. I vår rymdskeppsdatabas har detta bl.a. märkts i att flera nya skepp från spelet har lagts till.

 

Med den nya utformningen av spelavdelningen som infördes i år, med flera nya spelkategorier, har målsättningen under året varit att göra spelavdelningen komplett med i stort sett alla Star Trek-spel som publicerats (i vår databas finns nu 127 stycken). Flera av spelen i vår speldatabas har under året kompletterats med videoklipp.

 

 

Peter Söderlund vann Star Trek Databas Award

 

Peter Söderlund blev årets pristagare i Suecica astrum erratus praemium - Star Trek Databas Award. Söderlund är medgrundare till och fortfarande ordförande i Stockholms trekkers. Juryns motivering löd:

 

"Detta får han för att han oförtröttligt och med stor energi arbetat på att öka intresset inom Sverige, inte bara för Star Trek, utan för science-fiction i stort."

 

Övriga nominerade var SF-bokhandeln, West Coast Trekkers, Stockholm Trekkers och Christian Wolf.

 

 

Star Trek Databas fortsätter att uppdateras

 

Runt 40 teman har tillkommit under året! De har behandlat så vitt skilda saker som filosofi, bokförlag, befälsgrader, mat, statistik m.m. Antalet ordförklaringar har närmast dubblerats sedan förra året och är nu uppe i 287 st.

 

Vi har under året uppdaterat flera av sidans olika avdelningar för att göra sidan så bra som möjligt för alla våra besökare. Bla så har avdelningarna Bilder, Karaktärer och Spel fått större ansiktslyftningar. Ungefär i mitten på året så lade vi även in möjligheten att recensera både avsnitt och filmer.

 

Under oktober så uppdaterades forumet till den senaste och modernaste versionen. Detta medförde en större förändring av de teman (skin) som forumet använder och flera nya funktioner.

Tyvärr så minskar det aktiva forumdeltagandet fortfarande, även om vi ser att de unika besökarna till forumet faktiskt har ökat med 18% jämfört med förra året. Generellt sett kan man se att den nedgång vi tidigare sett i användandet av både databasen och forumet inte är lika stor, att vi kanske börjar nå en lägstanivå.  

 

Lite statistik om innehållet i databasen från slutet av 2011

 

Lite statistik om besöksfrekvensen (i jämförelse med år 2010)

  • 96 567 besök på Star Trek Databas (-5 %) som tittade på sammanlagt 421 822 sidor (-7 %)
  • 53 % av besökarna känner till Star Trek Databas och går direkt hit utan att gå via en sökmotor (samma som förra året)
  • 36 914 besök på forumet (-2 %) som tittade på sammanlagt 171 036 sidor (-23 %)
  • 11 282 unika besökare av forumet, alltså helt olika personer (+ 18 %)
  • Glädjande nog är 28 % av besökarna helt nya besök (samma som förra året)
  • Fortfarande är denna bild på en säker förstaplats i multimediadatabasen. Hittills har denna bild visats över 11000 gånger, vilket får oss att anta att killarna är fler än tjejerna bland besökarna. Men vi ser också att den bild som visades mest under 2011 var denna, så kanske börjar det komma ett visst tillskott av yngre Star Trek-fans...

 

Nytt år - nya möjligheter

 

Efter 11 års byggande blev Millenium Gate år 2012 äntligen färdigbyggt i staden Portage Creek i den amerikanska delstaten Indiana. I varje fall enligt VOY-avsnittet 11:59 - vi har väl dock inte sett något skrivet om detta i massmedia, eller?

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter