Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Delta i diskussioner om Star Trek

20-08-23 kl. 15:50 av Pjotr'k
Kategori(er): Databasen & forumet

87297395-10157258685208090-2379443441403691008-o-1-_200823.jpgSom tidigare har vi vårt Star Trek-forum där alla trekkers kan diskutera allt som har med Star Trek att göra. Det var fram till för ett par år sedan en mycket välbesökt plats, men tiderna ändras. Vi kommer fortfarande ha kvar detta forum, då det har fyllt en viktig funktion och vi tror att den fortsatt kan göra det. 

 

Men nu har vi inlett ett samarbete med den Facebookgruppen Star Trek: Universe (Nordic discussion page) där de flesta av våra nyheter publiceras och diskussionen ibland kan vara riktigt intensiv. Kanske inte lika intensiv som den var i vårt forum för några år sedan, men då hade vi ju ändå flera hundra aktiva där. I Facebookgruppen finns det just nu 87 personer som är med, så det finns utrymme för betydligt fler. 

 

Välkommen att delta i diskussionerna i både Star Trek-forum och på Facebook!


God Jul & Gott nytt år

17-12-24 kl. 04:29 av Jocke
Kategori(er): Databasen & forumet

god-jul-2017_171224.jpg

Redaktionen önskar alla en god jul & ett gott nytt år


Ny tävling - du kan vinna Star Trek-boxar och biljetter till 8 september!

16-08-23 kl. 18:30 av Pjotr'k
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar, Databasen & forumet

Tävlingen görs i samarbete med Fox Paramount Home Entertainment. Du har chansen att vinna en av sex boxar med Star Trek eller en biljett till Star Trek-eventet den 8 september i någon av städerna Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det finns även något tröstpris!

 

Du hittar alla svar någonstans på Star Trek Databas, men den inbitne trekkern sätter säkert alla svar direkt. 

 

Tävlingen är öppen till den 1 september!


Milstolpe nådd: 100.000 inlägg på Star Trek-forat

15-07-19 kl. 12:37 av Pjotr'k
Kategori(er): Databasen & forumet

Ett STORT GRATTIS till vår medarbetare och forummedlem The Holy Three som med sitt senaste inlägg i Star Trek-forat skrev forumets 100.000:e inlägg. Passande att inlägget handlade om den yngsta Star Trek-föreningens (TÖS) kommande engagemang på NASA-utställningen - to boldly go where no one has gone before!

 

216102482090540435_qrumpfsx_c_150730.jpg


Star Trek Databas årskrönika 2014, del 2

vader_150118.jpg

Nu avslutar vi tillbakablicken på 2014 med Star Trek Databas årskrönika del 2. Och det hände mycket mer än det vi hann med i årskrönikans första delAstronauten Christer Fuglesang blev förra årets vinnare av Star Trek Databas-priset. Nya jordliknande planeter upptäcktes, William Shatner fick Nasas finaste pris och mannen som skapade klingonernas språk kom till Stockholm. Och från en galax långt, långt borta kom den första trailern för nästa Star Wars-film. Mer jordnära så försökte Darth Vader bli president i Ukraina, och här hemma släpptes den omtalade fanfilmen Star Wars: Threads of Destiny. Dessutom innehåller krönikan den årliga besöksstatistiken för Databasen, som tyvärr pekar nedåt.

 

Klicka här för att komma till del 2 av vår årskrönika.


God Jul & Gott Nytt År

14-12-24 kl. 11:46 av Jocke
Kategori(er): Databasen & forumet

god_jul-2014_141224.jpg

Redaktionen önskar alla en god jul & ett gott nytt år!


Till minne av Ulf Norlinger (Fleetadmiral)

14-11-22 kl. 17:38 av Pjotr'k
Kategori(er): Databasen & forumet, Övrigt: Personer

Det är med stor sorg i hjärtat som jag härmed får meddela att Ulf Norlinger, amiral vid Star Trek Databas och allas vår Fleetadmiral, har avlidit efter en hjärtinfarkt. Han är oerhört saknad i vår redaktion och i vårt forum där han varit en mycket trogen, trevlig, aktiv och engagerande medlem. 

 

Han har varit medlem i vårt forum sedan september 2004 och visst är det tydligt att han rätt så snart satte sina spår när det gäller diskussioner om teknik i Star Trek. Med en utbildningsbakgrund inom Matematik, Fysik, Datateknik och Teoretisk filosofi (han doktorerade dessutom i Filosofi) så var det naturligt för honom att diskutera både de tekniska frågorna som uppkommit inom Star Trek såväl som de existensiella spörsmålen. 

 

Efter ett par år tog undertecknad (chefredaktör på Star Trek Databas) kontakt med honom och efter ett tag nappade han på vår önskan om att han skulle bli redaktör. Det som intresserade honom mest var fysiken och den vetenskapliga basen för Star Trek, så när han i maj 2007 började sitt ideella arbete som redaktör fick han ett särskilt fokus på teknik samt på spel-avdelningen, en avdelning som han i princip helt själv har byggt upp med värdefulla fakta om alla de spel som funnits i Star Treks historia. 

 

Hans bidrag till webbplatsen har varit många, riktigt många, och vi kan konstatera att med 5558 bidrag (små som stora) var han väl förtjänt de sju guldmedaljer som han fått under sina sju år som redaktör här. De artiklar och teman som han har byggt upp har alltid varit mycket välskrivna och intressanta och vi som nu skall försöka träda i hans skor, så att säga, inser att det är stora skor att fylla. 

 

Som professionell översättare har han dessutom varit en stark bidragande faktor när det gäller vår ordlista med Star Trek-termer och ordförklaringar, listor som var så bra utförda att de sedan användes flitigt av översättare inför de senaste två Star Trek-filmerna. 

 

Han har varit saknad i redaktionen sedan i augusti och efter många efterforskningar är det tyvärr först nu som vi lyckats få fram besked om att han i slutet av augusti avled i sin lägenhet i Huddinge, av sviterna efter en hjärtinfarkt. Han var senast aktiv på Databasen på kvällen den 20 augusti, så han hade sina tankar med oss här in i det sista. Våra tankar går nu även till hans syster med familj och hans mor. 

 

För er som vill läsa mer om vad Ulf Norlinger har gjort på vår sida kan här hitta hans skrivna nyheter (784 stycken!), böcker och samtliga bidrag

 

Med ord i bajoranernas bön vid en nära väns eller anhörigs bortgång, är vår förhoppning att vi alla minns Ulf och vad han betydde för oss och så många andra. Bidrag till forskning kring hjärtinfarkter mottages tacksamt av exempelvis Hjärt- och lungfonden där vi nu alla kan ge en gåva till minne av Ulf Vi lyser frid över hans minne. 

 

Ahn-kay ya, ay-ya vasu. Coh-ma-ra, di-nay-ya.
Ahn-kay ya, ay-ya vasu. Coh-ma-ra, di-nay-ya.


/ Peter Rydén, storamiral och chefredaktör vid Star Trek Databas


Star Trek Databas firar 15 år!

14-10-29 kl. 20:14 av Pjotr'k
Kategori(er): Databasen & forumet

Ett 15-årsfirande har precis gått oss förbi. För nio dagar sedan var det exakt 15 år sedan fröet till Star Trek Databas såddes. Den 20 oktober 1999 skapade allas vår Joakim Karlsson sidan Star Trek: Voyager Databas. Ett halvår sedan startade Star Trek-forat som snart nog blev den största samlingsplatsen för svenska trekkers! Närmare 4 år senare skapades Star Trek Databas som en hopslagning av Voyager- och Enterprise-databaserna. 

 

Från att ha börjat från noll kan vi nu konstatera att vi har skrivit 3850 nyheter, fakta om alla 733 utgivna avsnitt och filmer, 263 karaktärer, 121 planeter, hundratalet tekniska och vapenbaserade utrustningar, rapporterat om över 300 Star Trek-träffar runtom i hela Norden och lagt in information om över 1100 böcker! Nära nog 900 personer som utmärkt sig i produktionen av Star Trek har vi artiklar om och med över 200 teman så har vi lyckats gå ner på djupet i många spännande ämnen!

 

Undertecknad som varit med i princip från början (blev aktiv på den ursprungliga databasen bara dagar efter dess tillkomst) kan inte annat säga att det är med stor glädje, tacksamhet och ödmjukhet som jag nu kan konstatera att så mycket arbete faktiskt har gett ett så fint resultat!

 

Läs hela databasens historia här och se till att i forat gratta Jocke på typ 15-årsdagen för det arbete som han en gång startade och så idogt arbetat med under alla dessa år!


Star Trek Databas utlyser en tävling!

14-10-29 kl. 19:44 av Pjotr'k
Kategori(er): Databasen & forumet

star-trek-logo_200px_141029.pngNi har nu goda möjligheter att vinna böcker, DVD-filmer, bokmärken och mycket annat. Det som ni behöver göra är att leta er runt i databasen och hitta alla de hål som finns och fylla dem med värdefullt material. Det handlar om allt från recensioner av böcker till rättelser av stavfel i en temaartikel, från nedtecknandet om ett rymdskepp till att förstärka en artikel om en karaktär. Det behöver inte vara mycket, utan allt (smått som stort) är välkommet och räknas!

 

Ni får poäng för varje bidrag ni gör (se nedan för detaljer). Tävlingen pågår november till december och därefter får vinnaren peka ut sitt pris och de övriga som vunnit får ta vid därefter.

 

Läs mer bland våra teman!

 

 

Hur delas poängen ut?

1-3 poäng för varje material som tydligt förstärkt en del av databasen, redaktionen är domare i detta. Vid fråga om rättelser av flertalet stavfel eller liknande ges minst ½ poäng, beroende på omfattning. Redaktionen har bedömningsrätt och kan höja antalet poäng om det material som inskickas är av exceptionell karaktär.

 

Efter att ha skickat in material, skickas ett e-brev till peter@startrekdb.se för säkerhet i att rätt person kopplas till materialet och att materialet bedöms utifrån poäng (det kan ju finnas personer som inte vill vara med i tävlingen och som skickar in på annat sätt). Observera att ni inte får kopiera eller översätta material från andra webbplatser, inte ens om ni har fått tillstånd. Materialet skall vara egenkomponerat, alltså. Idéer och uppgifter får självklart tas från webbplatser, TV-avsnitt, böcker, etc, men sammansättningen måste tydligt vara ert eget. Om ni använder er av material från andra webbplatser så är det viktigt att ni anger era källor, så att vi kan kolla upp att ert slutliga material är ert eget. Tydliga källhänvisningar kan ge extrapoäng.

 

Vad kan jag bidra med och hur skickar jag in material?

En liten lista på tips, men ni kan säkert komma på fler saker

  • Recensioner och beskrivningar av böcker
  • Recensioner av Star Trek-filmer
  • Skicka in nyhet
  • Beskrivningar av fanfilmer och dylikt (såsom New Voyages, Star Wreck, Trekkies, Sev Trek-filmen, etc)
  • Nytt tema
  • Lägga till information om exempelvis en utomjording, ett vapen, en utrustning, en planet, en teknisk pryl, ett skepp, en rymdstation eller en mindre karaktär som ännu ej finns med i databasen
  • Hjälpa till att förstärka i något som redan är skrivet i databasen
  • Rätta stavfel eller liknande någonstans i databasen

 

Förra gången vi hade en liknande tävling var för sju år sedan. Överlägsen vinnare då blev Björn Ehrby som inte varit här hos oss sedan februari i år. Blir det någon i år som kan slå hans rekord på 60 poäng?


Trivia på Star Trek Databas

14-07-29 kl. 23:00 av Jocke
Kategori(er): Databasen & forumet

På sidans nya trivia-avdelning har ni nu möjlighet att testa era kunskaper om Star Trek.

Just nu finns det inte så många trivior, men vi ska försöka lägga till fler framöver.

 

Trivia >>>


Star Trek Databas startar Youtube-kanal

Star Trek Databas introducerar nu även en Youtube-kanal. Tanken är att vi då och då när vi har möjlighet ska kunna lägga upp filmer eller ljudinspelningar. I första hand handlar det om intervjuer. Först ut är Sveriges förste astronaut Christer Fuglesang som är årets vinnare av Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award.

 

Intervjun ser du här, och prenumerera gärna på kanalen!


God Jul & Gott Nytt År

13-12-23 kl. 19:17 av Fleetadmiral
Kategori(er): Databasen & forumet

En God Jul och ett Gott Nytt År

Önskar vi er alla

Redaktionen


Vinn biljetter till pressvisningen av Star Trek Into Darkness den 7 maj

13-04-29 kl. 21:35 av Pjotr'k
Kategori(er): Aktiviteter, Databasen & forumet, Filmer: 12 Into darkness

Nu har du chansen att bli en av de första att se Star Trek Into Darkness. I ett samarbete med United International Pictures (UIP) erbjuder Star Trek Databas nu chansen för er att vinna en biljett till den officiella pressvisningen den 7 maj kl 10:00 i Stockholm.

 

Det är sammanlagt 10 biljetter som lottas ut till de som är medlemmar på Star Trek Databas forum (det är enkelt att bli medlem och oj, vad mycket man kan diskutera här!). För att få chansen skall ni först svara på en enkel fråga och sedan invänta ett förhoppningsvist positivt svar. Resa till och från Stockholm bekostar ni själva, men inträdet till pressvisningen är alltså helt betalat av UIP. Det anses självklart att ni inte sprider detaljer om filmen förrän Sverigepremiären har varit den 10 maj. 

 

Ni hittar frågan här. Lycka till!


God Jul & Gott Nytt År

12-12-23 kl. 21:46 av Jocke
Kategori(er): Databasen & forumet

god_jul-2012_121223.jpg

Star Trek Databas önskar alla en riktigt trevlig jul och ett gott nytt år!


Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter