Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Synthesis (Titan #6)

Skriven av:
Bokserie(r): Titan
Kategori: Skönlitteratur

Navigering

« Boktitel »
« Utgivningsdatum »
Bokserie(r):
« Titan »

Beskrivning

Kommendör Riker och besättningen på USS Titan får kontakt med en civilisation som enbart består av självmedvetna intelligenta maskiner. Maskiner som omgett en gasgigant under eoner av tid, och fungerande som ett första försvar mot ett olycksbådande hot som nästan överstiger fattningsförmågan för Titans besättning. Den långa och turbulenta historien för maskinerna har gjort dem djupt misstänksamma mot allt organiskt liv, och deras misstro leder till en oväntad händelse som radikalt ändrar dynamiken mellan skeppet och dess besättning.

Trivia
Författaren har beskrivit boken som "en första kontakt-berättelse med an action-twist". Ursprungligen var titeln Ascension, något som ändrades den 31 december 2008.

Utgåvor
  • Pocket utgiven den 27 oktober 2009 med ISBN 1439109141, 400 sidor.
  • eBok utgiven den 27 oktober 2009 med ISBN 1439123497.

Bilder


Recension

Om du har läst boken och vill tycka till om innehållet, så kan du skriva en egen recension och skicka in den till oss.

Av Externa recensioner

Genomsnittligt betyg: 9,5 av 10.

Jeff Ayers skriver hos Trekweb att författaren James Swallow definitivt skrivit den bästa Titan-boken hittills och han hoppas att Swallow kommer tillbaka för ytterligare bok/böcker i denna serie. Ayers prisar karaktärsberättelserna i denna synnerligen mixade grupp av stjärnflotteofficerare och ger boken betyget 9 av 10.

Robert Lyons på Trekmovie anser att temat i boken skulle kunna passa i vilken science fiction-bok som helst. Han är missnöjd med karaktären Minuet men övriga underberättelser är inget som skadar eller för läsaren bort från huvudberättelsen. Något exakt betyg ges inte, men det ligger helt klart i den allra översta delen av tiopoängskalan.

Även Terilynn Shull på Airlock Alpha är mycket nöjd med denna bok och ger den en tydlig tiopoängare. Hon förklarar att detta är hennes nya favoritbok och att detta mycket beror på att författaren är trogen karaktärerna i Titan-serien. Hon reagerar dock på att allt fler skyttlar från Titan verkar försvinna på ett mycket drastiskt sätt och upplever det hela som rätt så humoristiskt. Betyget blir 10 av 10 möjliga.

Betyg: 9 av 10

9 9 9 9 9 9 9 9 9

Av Fleetadmiral

Den sjunde boken i Titan-serien är en verklig spänningsroman och nästan omöjlig att efter ett tag lägga ifrån sig. En gemensam nämnare för alla tidigare böcker i serien har varit att man hela tiden träffat på nya märkliga livsformer. Synthesis utgör inget undantag; här strider självmedvetna maskinvarelser mot ett fruktansvärt väsen som knappt låter sig beskrivas. Oddsen är inte stora för att detta väsen ska kunna besegras...

Besättningens fördomar mot maskinvarelserna - och även senare mot Titans datorsystem - liksom den motsatta situationen, utgör det mest grundläggande problemet i relationen mellan de två typerna av livsformer och sätter många käppar i hjulet under handlingens gång. Rörande blir det när besättningens närmaste vän bland maskinvarelserna (White-Blue) oavsiktligt gör USS Titans datorsystem självmedvetet och datorsystemets känslosamma och vackra holografiska företrädare (Minuet; se omslaget) allt mer förtvivlat försöker vinna besättningens förtroende, vilket också ytterst visar sig i bokens upplösning.

Detta tycker jag är bokens enda lilla minus; upplösningen är väl fantasifull i mitt tycke, men i övrigt är Star Trek: Titan - Synthesis en synnerligen bra bok, välskriven, genomtänkt och spännande rakt igenom.

Anm: James Swallow är den ende brittiske författaren i serien, vilket man kanske kan ana genom referenser till bl.a. Shakespeare, Chaucer och Wordsworth.

Betyg: 8 av 10

8 8 8 8 8 8 8 8

Litteratur presenterad av: Pjotr'k & Fleetadmiral
Synthesis (Titan #6)
  • Utgiven:
  • Förlag: Pocket Books, USA
  • Språk: Engelska
  • ISBN: 1439109141
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter