Jump to content

Tankar om Borg


Herman

Recommended Posts

De politiska liknelserna från TOS under kalla kriget går inte att missa. Visserligen kan man fortfarande tolka mer än vad som kanske är tänkt från början, men att det finns satir, allvarliga och djupgående moraliska/filosofiska frågeställningar i alla bataljer, intriger och karaktärer är uppenbart.

När det gäller ST: Voyager är utvecklingen av Borgkollektivet det mest intressanta. Jag minns Picards förakt i filmen "First Contact". Att ta denna bild till Chakotays upplevelser i "Unity" är egentligen inte ett tecken på ambivalenta manusförfattare, med helt olika värderingar, utan mer ett tecken på en utveckling om en "arts" strävan, kulturer och tänkande. Är Borg verkligen onda? Är de brutala monster som beskrivs genom TNG eller är det alltid så, som ex. Peter tidigare nämnde om Hirogen, att "ondska" kan vara en liknelse till överlevnadseffektivitet. Låt den som vill ha fred förbereda sig på krig, som det sägs. Men Borg dödar inga arter, utrotar ingenting, nej, de assimilerar andra varelser och gör dem till sig själva. Visst är det brutalt, men kanske inte ondska. Att sedan deras system är oss ganska slaskigt och ofräscht, är kanske tanken med denna Star Trekskapelse, att mer syna det personifierade erövrarfolket närmare, att skåda ned i den kalla logik som gränsar till den vulcanska. I och med 7/9 fick Voyager en ny, kvinnlig Tuvok. Avhumaniserad och brutal, men bara blint lydande samma tankeriktiga banor som vulcanen. Kanske kommer detta att utvecklas mer i serien...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 159
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Federationen kommer aldrig att utrota Borgerna. Borgs har och kommer altid att ha ett tekniskt över tag. Och om Federationen kommer på något vapen som är starkt nog att besegra borgerna så tar snart borgerna och asimulerar ett av desa skepp och tar over teknologin och då är inte federationen överlägsna längre. Och sedan i antal. Är borgerna mycket överlägsna. Men de förlorade ju ganska mycket i dubbel avsnitet som 7/9 kom till voyager. Gissa om ma trötnar på att tänka lågist. ;)

Link to comment
Share on other sites

Citat: från pelle28k den 11:02 am den juni 18, 2001

Det är nog sant.. Skulle vara kul och veta om voyer kommer att träffa borgerna och då hur dom ställer sig till 6of9..

De kommer att träffa Borg igen, det vet jag med bestämdhet. Jag har nämligen sett de flesta VOY-avsnitt redan.

Vad menar du med 6/9 ? Du menar väl 7/9 ? Eller är det en dålig anspelning på hennes yttre skönhet ;) ?

Link to comment
Share on other sites

Citat: från pelle28k den 12:32 pm den juni 18, 2001

Förlåt.. jag har nog inte vaknat till riktigt.. *rusk*

Så.. Så hur kommer 6/9 att reagera när hon möter borgerna.. kommer hon att länkta tillbaka eller kommer hon att akseptera att hon inte längre är borg..

För att inte avslöja för mycket, kan man väl söga att hon är ambivalent i frågan. Kort sagt, vacklar av och an.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hmm.. Men man måste då tänka på att en kub innehåller flera tusen borg och en J'emhadar skepp, hur man nu stavar det, innehåller bara ett fåtal. Borg är effektivare! :wink: Dessutom är det ju en bra kapten som styr Defiant. Cap. Picard har väll också sprängt kuber, medans andra skepp av samma klass som enterprise och högre har gått upp i rök, så att säga.

Sedan en annan sak. Säger man verkligen Borger? Menar översättningen på SVT. WE ARE BORG! Alltså en Borg, flera Borg... eller?

Link to comment
Share on other sites

Satt och tänkte.. (lite djupt).. Hur kom borgerna till.. Via nanosonder... Men vem uppfann nannosonderna som blev borg.. När sevens nannosonder kom i kontakt med dockorns mobila sändare så vart det en ny borg (drone) men frågan är nog vem som först uppfan dom? Någonstans måste dom väll komma ifrån..

Link to comment
Share on other sites

Utan att vara expert på just Borgs ursprung borde det väl vara något i stil med följande:

en art (nr 1) integrerar sig med teknik för att öka sin chans att överleva, kanske vid ett krig eller liknande. Som en effekt av denna integrering maskin-biologisk varelse uppkommer förmågan att assimilera andra varelser (kanske pga. att reproduktionsförmågan är neutraliserad/förminskad). Egenskapen visar sig vara mycket användbar, bättre än att helt enkelt utrota fiender, och Borg växer sig starkare och starkare. Kanske försökte nr 1 bevara sin kontroll över drönarna, genom att införa ett kollektivt medvetande, där de själva är primära. Genom tidens gång försvann dock dessa ursprungsborger in i det opersonliga borgsvärmen ("hive" ) och den enda med tydlig personlighet är idag Borgdrottningen. Är jag helt fel ute?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...