Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

A Stitch in Time (DS9 #27)

Skriven av:
Bokserie(r): DS9 (-2374)
Kategori: Skönlitteratur

Navigering

« Boktitel »
« Utgivningsdatum »
År:
« 2376 »

Beskrivning

Bokens tyngdpunkt ligger i det som Garak var med om innan serien tar sin början. Han skickas till en internatskola med militär utbildning. Vi får följa honom genom de med- och motgångar han råkar ut för, både i den egentliga utbildningen och på det personliga planet. Under hela den här tiden finns Enabran Tain i bakgrunden och så småningom så tar han hand om Elim för the Obsidian Orders räkning. Väl där får vi följa olika uppdrag som han utför och vi får veta hur han till slut faller i onåd och hamnar på Terok Nor, som sedermera blir DS9.

Arter: cardassier, regnarer
Karaktärer: Elim Garak, Enabran Tain
Skepp och stationer: Terok Nor/Deep Space 9

Bilder


Recension

Om du har läst boken och vill tycka till om innehållet, så kan du skriva en egen recension och skicka in den till oss.

Av Mr Trek

Efter ett längre uppehåll när det gäller att verkligen läsa skönlitteratur har Garak, eller närmare bestämt Andrew Robinson, som gestaltade Garak, min favoritkaraktär i hela Star Trek, så förträffligt i Deep Space Nine, kommit för att rädda mig.

 

I boken, som är skriven som ett brev till allas våran Dr. Julian Bashir, får man följa Garak från barndom till livet i ruinerna av Cardassia City efter dominionkriget. Andrew Robinson är främst skådespelare, vilket gör att man kan vara tveksam till honom som författare. Han lyckas dock verkligen sätta Garak på papper på ett sätt som nog bara Andrew Robinson kan göra, eftersom han lär ha varit aktivt involverad i skapandet av Garak som karaktär under seriens gång. Som Garak-älskare är det helt underbart att hamna i huvudet på Garak i den här boken. Det ges också en stor och intressant inblick i det cardassiska samhället och förändringarna i detta efter dess fall i dominionkriget.

 

Överlag är detta en bok alla trekkies och trekkers borde läsa. Den är lite svår att få tag i som pocket numera, men desto lättare att få tag i som e-bok, vilket denna bok spelat en viktig roll i att få mig att gå över till.

Betyg: 9 av 10

9 9 9 9 9 9 9 9 9

Av Ego Atenji, Cronowatch

Ända sedan jag först hörde talas om att min favoritkaraktär i ST hade fått en egen bok, som var dessutom var skriven av hans alter ego Andrew Robinson, så har jag insett att jag måste läsa den. Det faktum att ett antal olika läsare av ST-böcker sagt att just ASIT är en väldigt bra bok har heller inte gjort saken mindre angelägen. Visst har det gått några år, men nu har jag äntligen blivit färdig till det.

Det skall direkt sägas att boken kan vara lite spoiler för den som inte sett hela serien (Deep Space 9). Även om en liten del utspelar sig under seriens gång och huvuddelen utspelar sig innan dess början, så finns det en ansenlig del av berättelsen som handlar om tiden efter seriens slut. Robinson försöker naturligtvis undvika att gå in på allt för mycket detaljer om vad som hänt, men vissa avslöjanden är inte bara nödvändiga utan även helt avgörande för handlingen i boken.

Andrew Robinson har berättat att han skrev ihop ett antal sammanställningar av Elim Garaks bakgrund för att göra rollen rättvisa och djup. Han använde här även en del av sin egen uppväxt. Efter hand byggde han på berättelsen och har sedan även framfört valda delar på olika konvent. Till slut så blev han föreslagen att ge ut den i bokform, vilket alltså skedde för ett par år sedan.

Bokens tyngdpunkt ligger i det som Garak var med om innan serien tar sin början. Han skickas till en internatskola med militär utbildning. Vi får följa honom genom de med- och motgångar han råkar ut för, både i den egentliga utbildningen och på det personliga planet. Under hela den här tiden finns Enabran Tain i bakgrunden och så småningom så tar han hand om Elim för the Obsidian Orders räkning. Väl där får vi följa olika uppdrag som han utför och vi får veta hur han till slut faller i onåd och hamnar på Terok Nor, som sedermera blir DS9.

Vi får naturligtvis även vara med om en del händelser som utspelar sig under seriens gång, men resten av materialet handlar alltså om vad som hände efter att DS9 avslutats. […] Självklart så låter Robinson även ett antal andra välkända karaktärer göra gästspel, precis som det brukar vara i ST-böckerna. Dels har vi hela det persongalleri som vi är vana vid att se på stationen, och dels har vi återkommande karaktärer som exempelvis Gul Dukat. Jag antar att det inte är en spoiler att berätta att ett av uppdragen som Garak utför gör honom till fiende nummer ett för just nämnde Dukat. Och dessutom dennes far, vilket vi alltså hört talas om i serien.

Jag har svårt att bedöma hur någon som inte sett hela serien och är lika mycket Garak-fan som jag uppfattar den här boken. Men rimligtvis måste man anta att det är en mycket välskriven och genomarbetad historia. Upplägget är sådant att det är tänkt vara skrivet till doktor Bashir, dels som små rapporter om vad som händer och dels som en självbiografi till eftervärlden. För min del tyckte jag kanske att det gjorde att berättelsen i bland hoppade lite väl mycket, men detta är å andra sidan ett ganska så vanligt berättartekniskt verktyg. Jag tyckte att jag läste en bok som borde passa vem som helst som satt sig in en aning i DS9.

Betyg: 8 av 10

8 8 8 8 8 8 8 8

Litteratur presenterad av: Ego Atenji, Cronowatch
A Stitch in Time
  • Utgiven:
  • Förlag: Pocket Books, USA
  • Språk: Engelska
  • ISBN: 0671038850
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter