Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Klingonernas filosofi

 

Klingonernas filosofi var i synnerhet krigarens filosofi. En klingons moraliska mål var att uppnå ära, mestadels genom strid. Detta kunde jämföras med krigsfilosofierna i t.ex. Kina, Indien och Japan, dock med betydande skillnader. Klingonerna hade också en sammansatt religiös filosofi på vilken deras krigsfilosofi vilade. Den person som bidrog mest till detta system var den legendariska och mytomspunna klingonhjälten Kahless. Alla klingoner avlade en ed om uppoffring, styrka och plikt, och dessa var också de tre kvaliteter som värderades högre än något annat i klingonernas samhälle.

 

Klingonernas samhälle var inte ett jämlikt samhälle grundat på vissa garanterade medborgarrätter och rättsbegrepp. De hade en ritualistisk, nästan trångsynt kultur som satte ära och tradition över nästan allting annat. Sociala framsteg föreföll ha liten betydelse, om någon alls.

 

Klingonerna var en art där Huset klingonen föddes in i hade ett större inflytande på klingonens öde än de meriter klingonen kunde uppvisa som enskild individ. Klingonerna förhärligade inte bara kriget, utan sökte aktivt upp nya främmande världar för att erövra dem. Rättssystemet var sådant att en son kunde bli dömd för kriminella handlingar som begåtts av hans föräldrar. I Klingonimperiet regerade en grupp av familjer som slogs sinsemellan för ära och makt. Imperiet ansåg att dueller och lönnmord var fullt legitima sätt för att lösa konflikter. Detta var helt klart inte något som utmärkte en upplyst art.

 

Klingonernas tro att död i strid var något ärorikt och skulle försäkra ett inträde till Sto-vo-kor (livet efter detta för alla hedervärda klingoner) verkade spegla vikingarnas filosofi, där man trodde att om man stupade i strid var detta en yttersta ära och garanterade att man kom till Valhall (guden Odens palats).

 

Klingonernas boningar och rymdskepp var spartanskt inredda och speglade spartanernas (varifrån termen kommer) - som var från det krigiska Sparta - livsstil i det gamla Grekland.

 

 

Gre'thor var klingonernas helvete. Hit kom alla klingoner som inte dött ärorikt i stället för till "himmelriket" Sto-vo-kor.

 

 


(Huvudsaklig informationskälla: Memory Alpha)

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter