Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Dominions filosofi

"Men varför kontrollera någon överhuvudtaget??"

 

"Därför att vad du kan kontrollera... kan inte skada dig."

- Odo och den kvinnliga formskiftaren

Dominions filosofi var indelad i tre tydliga grupper, var och en med sin riktning och med väsentliga skillnader i livssyn. Grundarnas (formskiftarna som ytterst kontrollerade Dominion) förhållningssätt till andra arter uppkom som en konsekvens av tidig förföljelse från varelser som de senare kallade för "solider". Grundarna satte sin egen arts överlevnad över allt annat och skydde inga medel för att nå detta mål. De hade inget intresse i sådant som rörde heder (klingonerna), fredlig utforskning (Federationen) eller materiellt välstånd (ferengerna), eller brydde sig om invändningar mot deras metoder för att överleva. Deras filosofi var att dominera allt som kunde domineras och förstöra allt som de inte kunde dominera. Grundarna drevs huvudsakligen av ett begär att "tvinga på ordning i ett kaotiskt universum".

 

 

 

Grundarnas extremt långa livslängd (i praktiken var de odödliga) gav dem ett unikt perspektiv. Som den genetiskt förstärkte och extremt intelligente Jack en gång beskrev det: Dominion anpassade inte sina strategier efter vad som hänt den senaste veckan, eller ens det senaste året, utan var mer intresserade av hur universum skulle se ut om ett århundrade eller två. Detta synsätt kom klart till uttryck under Dominionkriget, där strategin var att använda sig av ett utnötningskrig som utgick från överlägsna konstruktionsmetoder och förmågan att oavbrutet frambringa jem'Hadarer, snarare än att satsa allt i ett enda slag.

 

 

 

Bortsett från formskiftarnas metamorfosiska förmåga, var det som skilde dem mest från andra arter förmågan till "länkning" - den fysiska och mentala förbindelsen mellan två eller fler formskiftare. Arten verkade existera i en kollektiv förening, kallad den Stora länken, under en lång tid av sin livstid, vilket skapade ett starkt antiindividualistiskt perspektiv på existensen. Arten blev därmed närmast till en monolitisk art. Deras heligaste sanning: "Ingen formskiftare har någonsin skadat en annan" speglade både detta och deras besatthet av fysisk säkerhet.

 

 

 

Formskiftarna hade genetiskt modifierat arten Vorta för att den skulle tjäna dem på flera sätt. De genmodifierade även arten jem'Hadar för att den skulle kunna fungera som formskiftarnas soldater. Varje grupp av jem'Hadarer styrdes noggrant av en Vorta. Jem'hadarerna tvingades följa Grundarnas vilja, strida i krig för att utvidga Dominions territorium och skydda Vorta och Grundarna m.m. Både jem'Hadarerna och Vorta hade modifierats så att de skulle dyrka Grundarna som sina gudar.

 

 


(Huvudsaklig informationskälla: Memory Alpha)

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter