Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Spegeluniversumet

De var brutala, vilda, principlösa, ociviliserade, förrädiska...

- Spock 2267

 

Spegeluniversumet var ett informellt namn på ett parallellt universum som först besöktes av James T Kirk och flera officerare från USS Enterprise 2267.

 

 

Spegeluniversumet samexisterade med vårt universum (sedan hur länge var oklart, men åtminstone sedan antiken), men på ett annat dimensionellt plan. Även om det fanns ett oändligt antal parallella universum var spegeluniversumet unikt då det var en slags motsats till vårt universum. Nästan varje person i vårt universum hade sin motsvarighet i spegeluniversumet, men personen var i allmänhet aggressivare, misstänksammare och mer opportunistisk.

 

 

Uniformerna var ofta mer vågade, och kvinnorna på t.ex. ISS Enterprise var barmagade. Star Trek-universumet skildrade i huvudsak en optimistisk framtid där Federationen värderade fred och förståelse mellan arterna. I spegeluniversumet däremot härjade oavbrutet krig, och arterna var generellt "onda" och våldsamma.

 

I spegeluniversumet dominerades alfakvadranten från mitten av 2200-talet av det Terranska imperiet, motsvarigheten till Federationen. Det Terranska imperiet leddes dock av en kejsare.

 

 

Det Terranska imperiet bildades långt före Federationen (förmodligen drygt 200 år tidigare). Enligt romanen The Mirror Universe Saga av Mike W Barr grundades imperiet som en följd av att romulanerna erövrat jorden och förslavat människorna under nästan tio år. När jordens militärstyrkor lyckats besegra romulanerna på planeten gav de sig själva ut på ett erövringståg för att bygga upp ett imperium (som så småningom blev till det Terranska imperiet) som var bättre rustat mot framtida anfall.

 

De första världar som erövrades var bajoranernas och trillernas.

 

Erövrandet satte ordentlig fart efter att vulcanerna besökt jorden 2063, där vulcanerna skoningslöst dödades och det högteknologiska skeppet noggrant studerades. Med tillgång till avancerad vulcanteknologi expanderade det Terranska imperiet ytterligare, och från och med början av 2100-talet lade man under sig världar som Vulcan, Andoria, Tellar och Denobula II.

 

 

Vid mitten av 2100-talet leddes imperiets stjärnflotta av amiralen av flottan Gardner.

 

ISS Enterprise (NX-01) under befäl av kommendör Maximilian Forrest (2155)

 

Under 2200-talet förslavades dussintals andra världar och togs upp i det Terranska imperiet. Ombord på rymdskeppen uppförde sig officerarna som barbarer, och tortyr användes för att besättningen skulle underordna sig en stenhård disciplin. Officerarna kunde avancera i graderna - på samma sätt som det normala universumets klingoner - genom att döda överordnade som uppfattades som inkompetenta.

 

Besöken från det normala universumet påverkade i hög grad det Terranska imperiet, och det reformerades till att bli ett mindre "ont" imperium (bl.a. under spegeluniversumets Spock, som under en längre period var kejsare). Konsekvensen blev dock att imperiet försvagades, och under 2300-talet dominerades i stället alfakvadranten av en barbarisk Allians av flera utomjordiska arter, som började att förslava sina tidigare herrar. Alliansen lade under sig majoriteten av det Terranska imperiets världar, och många människor gick under jorden eller höll sig gömda. I hemlighet bildade dock flera människor rebellceller, som så småningom ökade exponentiellt i antal och storlek.

 

År 2376 hade rebellcellerna blivit så starka att de grundade fraktionen de Terranska rebellstyrkorna. Tillsammans med resterna av det Romulanska imperiet och styrkorna i Memory Omega, ledda av spegeluniversumets Jean-Luc Picard, befriade de jorden och därefter viktiga världar i det forna Terranska imperiet.

 

Vid början av 2400-talet besegrade de Terranska rebellstyrkorna Alliansen. Människornas styrkor var nu så starka att de lyckades återinrätta det Terranska imperiet, som ånyo blev en av de viktigaste krafterna i alfakvadranten.

 

Även om spegeluniversumet var mycket mörkare och mer våldsamt än det normala Star Trek-universumet fanns det några karaktärer som var vänligare och fogligare i spegeluniversumet, som t.ex. de båda ferengerna Quark och Brunt. Flera karaktärer från Star Trek-universumet fanns inte i spegeluniversumet, men det omvända gällde också.

 

 

Karaktärer i spegeluniversumet

 

 

Garak var Kiras försteofficer.

 

Odo var en grym förman för människoslavar på Terok Nor, och dödades av dr Julian Bashir från det normala universumet.

 

 

Sisko var något av en skum pirat, men grundade senare den Terranska rebellstyrkan. Han dog en tid senare.

 

Tuvok hamnade aldrig i deltakvadranten och var medlem i motståndsrörelsen.

 

 

Quark var en sympatisör till den Terranska rebellstyrkan och dödades av intendent Kira för att ha smugglat människor från rymdstationen Terok Nor.

 

Rom var en rebell som gav sig ut för att vara informatör åt intendent Kira som del av Siskos (från normaluniversumet) plan att rädda spegeluniversumets Jennifer. Indentenden avrättade Rom.

 

Nog och Brunt dödades också senare av intendent Kira.

 

Siskos fru Jennifer dog aldrig på grund av borgerna i spegeluniversumet och blev övertalad att gå med i motståndsrörelsen. Hon dödades senare av spegeluniversumets Kira.

 

Julian Bashir var en ohyfsad, orakad och aggressiv medlem av motståndsrörelsen, men rätt så lojal. Det var oklart om han var genetiskt förstärkt.

 

Jadzia Dax var älskare till spegeluniversumets Sisko, men dog senare.

 

 

Ezri (som inte hade Dax-symbioten) var en frilansande legosoldat som arbetade på bägge sidor tills normaluniversumets Quark och Rom övertygade henne om att gå med i rebellstyrkorna.

 

 

Spock i spegeluniversumet hade pipskägg. Kirk övertalade Spock att det var ologiskt att stödja det Terranska imperiet, och Spock meddelade att han skulle tänka över förslaget från Kirk att arbeta för en förändring. Spock blev senare kejsare i ett reformerat och mer demokratiskt Terranska imperiet.

 

Leeta var medlem av motståndsrörelsen och lesbisk.

 

Jake Sisko föddes aldrig i spegeluniversumet.

 

Miles O'Brien var en ganska nedstämd karaktär, så spegeluniversumets Sisko gav honom smeknamnet "Smiley" som en lek med bokstäverna i hans förnamn "Miles". Smiley gifte sig aldrig eller skaffade barn, men blev så småningom en hög ledare i en rebellcell - efter Siskos (från spegeluniversumet) död troligen rebellstyrkornas ledare.

 

Bareil Antos blev aldrig en vedek (religiös ledare). I spegeluniversumet var han en tjuv och ganska obetydlig kriminell.

 

Vic Fontaine arbetade tillsammans med spegeluniversumets Ezri. I spegeluniversumet var han märkligt nog inte ett hologram. Han dödades av spegeluniversumets Bashir kort efter att han varit i bild.

 

 


(Huvudsakliga informationskällor: Memory Alpha, Memory Beta och Wikipedia)


Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter