Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Arkeologi

 

 

Arkeologi är ett vetenskapsfält som ligger nära antropologin, och som studerar det avlägsna förflutna, i synnerhet humanoiders historia och deras kultur genom undersökningar av ruiner och andra lämningar. Studiet av arkeologi utförs av arkeologer.

 

Under miljarder år över hela galaxen fanns flera exempel på avancerade civilisationers uppgång och fall. Ofta hade arkeologerna, här kallade exoarkeologer, funnit ruinerna efter civilisationer i vår galax som legat långt före den egna. Exoarkeologernas arbeten hade resulterat i kunskap som ofta kunnat tillgodogöras av den egna civilisationen.

 

Arkeologi lärdes ut vid Stjärnflottans akademi.

 

En s.k. A&A-officer fanns ombord på de flesta större rymdskepp inom Federationen under 2200-talet. Officeren hade specialiserat sig på arkeologi, antropologi och forntida civilisationer.

 

Kommendör Jean-Luc Picard (rymdskepp av Galaxy-klass hade ett arkeologilabb) och pretor Neral hade båda ett brinnande intresse för arkeologi.

 

2369 utförde Picard utgrävningar på planeten Marlonia där han fann en del köksredskap som han tog med sig.

 

Daystrominstitutet fanns ett eget dedicerat arkeologiråd.

 

 

 

På planeten Tagus III fanns ett av de viktigaste arkeologiska platserna (som man känner till) i galaxen.

 

Federationen sände arkeologiska expeditioner till bl.a. planeterna M-113, Exo III, Camus II, Kurl och Hanoran II.

 

 

Utgrävningar och arkeologiska undersökningar

 

Utgrävningar på Qo'noS tilldrog sig visst intresse från människorna då de avslöjade en del om klingonernas dödsritualer.

 

Enligt kommendörkapten Tomalak undersökte romulanerna planeten Nelvana III med omkretsande sonder för att analysera ruiner och andra lämningar.

 

 

 

Raymond Marr utförde utgrävningar i bergen på Omicron Theta alldeles innan planeten skövlades av kristallväsendet.

 

 

 

Arctus Baran och hans grupp med legosoldater plundrade många arkeologiska platser på antika romulanska artefakter 2370 i sökandet efter Gols sten, ett vulcanskt vapen som allmänt ansågs som ett av de mest ödeläggande stridsmedel som uppfunnits.

 

 

 

2374 fann arkeologer på Bajor, som utförde utgrävningar i den forntida förlorade staden B'hala, något de ville att Benjamin Sisko (Profeternas sändebud) skulle se. De hade hittat en stentavla med inskriptionen "Välkommen emissarie".

 

 

 

Senare samma år föll Molly O'Brien genom en tidsportal på Golana, och skickades tre hundra år tillbaka i tiden. Odo kontaktade det Bajoranska arkeologiska institutet för att ta reda på mer om portalen. Han fick bl.a. veta att den konstruerats av en civilisation som försvann för 2000 år sedan.

 

 

Arkeologisk forskning

 

 

A-6 utgrävningslag (A-6 Excavation Team) var en Federationsbaserad arkeologigrupp från Geovetenskapliga institutet som specialiserat sig på arktis. Gruppen studerade spillrorna från en borgsfär som kraschat i norra polcirkeln 2153.

 

Under utgrävningarna hittade arkeologigruppen ett par frusna borgdroner i isen som fortfarande var oskadade. Gruppen som inte visste vad de hittat lät borgernas regenereringsprocess återuppliva dronerna. Senare blev gruppen assimilerad av dem.

 

Vetenskapsrådet som inte hört något från arkeologigruppen på tre dagar - och väntat besked från den långt tidigare - överförde ärendet till Stjärnflottan för att få reda på vad som hänt.

 

 

A-6 utgrävningslag

 

 

Drake, Moninger och dr Roonet var medlemmar av A-6 utgrävningslag.

 

 

Federationens arkeologiråd

 

 

Federationens arkeologiråd (Federation Archaeology Council) var en organisation inom Federationen för arkeologer. Bland arterna i rådet fanns algolier, bolier, människor och vulcaner.

 

Ett symposium hölls av rådet ombord på USS Enterprise-D 2367. Kommendör Jean-Luc Picard bestämde inriktningen för mötet i sitt anförande. Berömda namn inom arkeologin närvarade. En av dem var Awizer, allmänt erkänd som den främste arkeologen i Federationen.

 

 

Federationens organ för arkeologiska undersökningar

 

Federationens organ för arkeologiska undersökningar (Federation Archaeological Survey) var en organisation som existerade inom Federationen under 2300-talet. Syftet med organisationen var att finna och katalogisera intressanta historiska platser.

 

 

 

I slutet av 2370 hade organisationen katalogiserat ett stort antal arkeologiskt intressanta ruiner på planeten Barradas III.

 

 

 


(Huvudsakliga informationskällor: Memory Alpha och Wikipedia)


Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter