Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Frågor och svar - Teknologi och filosofi


Frågor och svar inom alla områden
Diskussion där nya frågor kan ställas

Allmänt om Star Trek | Arter och grupperingar | Astrometri | Karaktärer | Quarks (med litteratur) | Teknologi och filosofi
Originalserien | The Next Generation | Deep Space Nine | Voyager | Enterprise | Filmerna8. Vad betyder BoP? Det står för klingonernas stridsskepp Bird of Prey. --> Bird-of-Prey

17. Planet klass M och humanoid art 5? Det verkar inte finnas någon hemsida om detta. Klass M står för Minsharaklass, en vulcansk benämning. Jorden är av klass M. --> Klass M

18. Hemsida med skepp? Ex-astris-scientia.org.

21. Vilka uppgifter har en Tactical Officer ombord på ett rymdskepp? Tactical Officer har hand om skeppets vapen och skeppets vaktstyrka. Han är kaptenens personliga livvakt och finns ofta med när besättningen besöker en främmande planet.

Möjlig justering av svaret: Tactical officer tar hand om vapnen inte säkerhetsstrykan, den tar Chief Security officer hand om, man kan dock kombinera CTO och CSO (chief tactical officer respektive Chief Security officer). Det har till exempel Tuvok, däremot har jag för mig att Yar var ansvarig för tactical och Worf security i TNG, jag är dock inte säker på det.
(Tack till: Bromma_Herman, crazy_voyager)

24. Vad är Defiants beväpning? 4 x Class I rapid fire phaser pulse cannon, 1 x Type X Phaser bank, total output for all phaser weapons 70,000 TeraWatts, 3 x Pulse fire Quantum/Photon torpedo tubes + 100 torpedoes
1 x Probe / Photon torpedo launcher - equivalent to standard photon torpedo tube + 20 torpedoes
(Tack till: Excelsior) --> Defiant

25. Var USS Saratoga och USS Melbourne flottans flaggskepp? Varför nämndes just dessa i eran presentation om Borgerna? Det är några av de skepp som har redovisats i avsnittet om Wolf 359. U.S.S. Melbourne var ex det skepp som skulle ha varit Rikers skepp om han hade accepterat befattningen. Läs mer om vilka skepp och personer som fanns vid Wolf 359, på sidan för The Wolf 359 Research Project. (Tack till: Pjotr'k) USS Saratoga var det skepp som Ben Sisko var "Nr One" på när det förstördes (han överlevde såklart men Jennifer (frun) dog och det har satt stora spår igenom hela DS9). (Tack till: Morn) --> Excelsior-klass (Melbourne)

26. Följdfråga till nr 25: Saratoga var ju bara ett gammalt litet Miranda-skepp, det kan knappast ha lett flottan. Gammalt? Det har aldrig sagts något om dess ålder. Du blandar kanske ihop den Saratoga som Sisko var på, med den som är i star trek 4 (filmen). Det är inte samma. (Tack till: Morn) --> Miranda-klass (den äldre Saratoga)

32. Hur mycket är ett isoton och ett metrikton (inte säker på stavningen)? 1 metricton = 1 ton eller 1000 kg. I USA används inte metersystemet därför heter det metricton när de talar om ton. (Tack till: Suskiv)

34. I vilken Star Trek-serie får man se flest olika skepp från federationen? TOS eller DS9. Svårt att säga, eftersom man får se väldigt många skepp. Dock så är det inte VGR eller ENT. DS9 har nog fler skepp än TOS när jag tänker efter. (Tack till: P'tack) --> Skepp

35. Var kan man hitta klassificeringen på Borgs olika skepp som alla har ett gemensamt, nämligen att alla är formade som en cub? Daystrom Institute har utförliga beskrivningar även på utomjordiska skepp som t ex Borg. Där kan man t ex se skillnaden mellan en "vanlig" kub samt en tactical-cube som du verkade mena. Välj bara "Other ships" så kommer du rätt. (Tack till: Excelsior) --> Skepp

36. Varför har t.ex. Enterprise-E två personer vid rodret, medan t.ex. Voyager bara har en. Vad är dessa två personers uppgifter? Det är inte bara Ent-E som har det utan nästa alla Star Fleet-skepp har 2 stationer där framme som man ex kan se på shuttlarna i ex VOY, dom har också 2. Det skall vara så att ops (Harry Kims station) är där framme brevid rodret på de flesta SF skepp. Det finns klart undantag titta bara på Defiant eller NX-01. (Tack till: Morn)

42. Vad betyder USS - det brukar stå framför skeppens namn? United Space Ship i "The Cage" tid. United Star Ship i originalseriens tid. Detta gäller när det gäller rymdskepp. United States Ship när det gäller de skepp vi har idag. (Tack till: DanielSchenström)

45. Finns det något skepp som kan komma upp i mer än warp 10?
Enligt det sätt att mäta warphastighet som de använder sig av på DS9- och VOY-eran så är warp 9,995 den högsta hastigheten som är möjlig. Enligt tidigare sätt att räkna har hastigheten varit betydligt lägre, och warp 10 motsvarar inte 2370-talets warp 10. Voyagerskytteln Cochran lyckades Tom Paris i avsnittet Threshold få upp i warp tio. Vid warp tio är man överallt samtidigt.
(Tack till: Pjotr'k och crazy_voyager) --> Threshold

46. Hur många km i timmen är 1 warp? Warp 1 är samma som ljusets hastighet (sen vad den är har jag itne riktigt kolla på). Warp 2 är 10 LH och warp 3 30 LH. Sen kan jag även säga att impulse är 1/4 av LH. Ljusets hastighet är ca 300 000 km/s som blir ca 1 miljard km/h (om jag har räknat rätt). DITL har en bra artikel om warpskalor. (Tack till: Morn och Jocke)

54. Är "Enterprise NX-01" det första enterprise-skeppet? som de sedan vidareutvecklar i andra serier? Enterprise NX-01 är inte det första Enterprise-skeppet. Det är dock det första som har just den speciella designen. Enterprise är det första warp 5-skeppet i klassen NX (därav beteckningen 01). Däremot så har det ju redan idag funnits skepp som heter Enterprise. (Tack till: Great Bird of the Galaxy och crazy_voyager)

56. De där klassiska Star Trek-tröjorna - bärs de bara av de som är med i federationen? för i enterprise har de inte sådana... Menar du dom som Kirk och Spock har på sig? Det är Federationens Stjärnflottas uniform mellan år 2266-2270. Stjärnflottan byter ganska ofta uniform. (Tack till: Great Bird of the Galaxy)

57. Vad är Voyager för typ av skepp? Intrepid-klass, vilket du kan läsa om på Star Trek Databas. (Tack till: Pjotr'k)

61. Ändras inte uniformerna varje gång det kommer ett nytt Enterprise, på ett ungefär åtminstonde... Inte riktigt, men man kan i alla fall säga att inga Enterprise har haft likadana uniformer.
Åren det kom ett nytt Enterprise: 2245-2286-2293-?-2363-2372
Åren uniformerna byttes ut: 2245-2266-2271-2278-2351-2366-2373
(Tack till: Great Bird of the Galaxy)

72. Jag undrar över hur man köper saker på Jorden eftersom man inte har pengar som betalningsmedel? Jag tror inte man behöver köpa något i vår bemärkelse. Alla har den energi och de råvaror de behöver. Av detta kan man framställa den mat osv man vill ha. Det är ju trots allt en utopi. Sedan får man väl utöva byteshandel om man som picards (vin) har något som inte går att replikera... (Tack till: Supreme Comander JAF)

73. När man befinner sig i holodeck är väl inget ”verkligt” men varför har man då fortfarande på sig saker som skapades i holodeck när man lämnar rummet? Jag har inte sett att så skulle vara fallet. Tvärtom så verkar många ha på sig exempelvis tidstypiska kläder innan de går in på holodäcket. Så gjorde exempelvis Harry Kim innan han skulle möta sin käresta i Fair Haven. Han replikerade t.o.m. blommor att ta med sig. (Tack till: Pjotr'k)

Kritik mot detta: I början av Generations så ramlar Worf i vattnet (tack Riker) på holodecket. Han blir naturligtvis genomblöt. Strax därefter blir gänget kallade till bryggan och då är Worf helt torr! Detta borde han inte vara då han bär samma sjömanskläder. Okej, säger ni. Vattnet var bara hologram och försvann när de lämnade holodecket.
men...
I TNG-avsnittet "Encounter at Farpoint" händer samma sak Wesley Crusher, han trillar i vattnet. När han sen har lämnat holodecket med Data så är han fortfarande dyngsur och Picard är inte glad när vattnet droppar på golvet. Så teorin jag läste, att vattnet inte tillhör holoprogramet utan replikeras håller bara i unge Wesleys fall, inte i Worfs. Så om Worfs fall stämmer så har faktiskt Wesley tagit med sig holovatten från holodeck...
(Tack till: OnO)

75. Varför döps de flesta skepp till Enterprise? Her skaparna dålig fantasi eller är det av andra skäl? Svaret på detta är nog ja, tyvärr... Att de alla sen har registreringsnummer NCC 1701 med en massa "bloody" A, B, C, D och E efter gör det ännu löjligare... tyvärr. En annan uppfattning är att Starfleet ända sedan Archers tid döpt stjärnflottans flaggskepp till Enterprise. En tradition.. Kanske är det lite brist på fantasi också men många gillar det. (Tack till: OnO, orville)

79. Exakt vad bestämmer om en person (officer eller menig) ska få en röd eller gul eller blå uniform? Är det bara vilken avdelning denna tillhör eller har det något att göra med om man t.ex. gått en befälsutbildning eller inte? När man går med i Starfleet så väljer man nog ett område som man specialiserar sig på. Jag har inget kanon för detta, men jag tror det är:
cadets har en uniform (som verkar bytas med jämna mellanrum) t.ex. Nogs (är väl typ nåt grå va, jag har inte sett dom delarna ds9 så jag vet inte riktigt)
Sedan delar man efter departments
Grön/Blå (varierar lite mellan serierna) har folk som jobbar i Science och Medical departments t.ex. Läkare, sjuksköterskor, astrometrics, science officer osv
Gul: Security/Tactical och Engineering (ops går också in här)
Tekniker, säkerhetsofficerare, transporter operators mm
Röd: Command och Flight Control
Kaptenen, förste officer, piloter, FCO (flight control officer) etc

Om du har flera positioner som t.ex. på en defiant där det inte finns en plats för förste officern, då har man två positioner (ex Säkerhetsofficer och XO) men man har då röd uniform. Command går alltså före, har du dubbla positioner (en i cmnd och en utanför) så har du röd uniform. Detta är dock inget jag kan backa upp, men det verkar stämma när man tittar på serierna. I TOS funkar det efter "bandet" som gradbeteckingen sitter på, men jag tror att man där har fler färger.
(Tack till: Brunt, crazy voyager, everybodyknows)

82. Finns det flera Deep space-stationer? Jag hörde i ett avsnitt att Worf var ombord på Deep space 2. Det finns flera stationer som går under namnet Deep Space följt av en siffra. Samtliga är inte byggda av Federationen, det finns både dem som är byggda av federationen och av andra grupperingar. (Tack till: Expendable Ensign, Unkas) --> Stationer

84. Villket är det största skeppet i star trek? Enterprise? Det finns, som nämns tidigare väldigt många enterprise, dock kan jag säga att det enterprise som är med i ENT inte är det största med sina mått på 225 x 136 x 34 m. Det största skeppet till längden är skeppen i Sovereign-klassen dvs. USS Sovereign NX-73811 och USS Enterprise NCC-1701-E med sina imponerande 680 meter. Läs mer i databasen. Finns även en tråd på detta ämne: Största skeppet
Det beror även på om du menar största federationsskeppet eller största "riktiga" rymdskeppet eller största rymdskeppet överhuvudtaget. Det största federationsrymdskeppet torde vara enterprise E. Det största vanliga rymdskeppet torde vara det krigsfartyg som romulanerna bygger i filmen Nemesis. Det största skeppet alla kategorier är V´ger som attackerade jorden i den första filmen the motion picture.
I den urprungliga bioversionen av TMP var V'ger hela 82 AU ( 1 AU (astronomisk enhet) = avståndet jorden - solen) i diameter, d.v.s. större än hela vårt solsystem... Men i Directors Cut versionen av filmen är den "blott" 2 AU i diameter, d.v.s. dubbla avståndet jorden - solen. Ursprungligen sa kaptenen på Epsilon IX "eighty two" men i DC-version har man klippt bort "eighty".. Hur som helst är det en enorm pjäs vi har att göra med....

På den här suveräna sidan/ kan du hitta storleksjämförelser mellan många av Star Treks skepp samt en hel del andra science fiction-franchises skepp.


Tillägg: Jag får rätta mig själv angående det största riktiga rymdskeppet. Jag antog helt felaktigt att Scimitar skulle vara det största eftersom det såg större ut än Enterprise E som är det största federationsrymdskeppet. Men detta är helt felaktigt. Det största rymdskeppet torde vara Devoran (om jag nu minns rätt) generation ship på över 6900 meters längd. Vad det gäller den största volymen så torde en Borg kub ligga bra till även om ett (namn?) city ship ligger bra till med över 6000 meters längd och betydligt större volym än Devoran generation ship. Så även om de flesta vanliga rymdskepp håller sig inom 700 meters längd så finns det riktigt stora rymdskepp i Star Trek. (Tack till: OnO, Supreme Comander JAF, Expendable Ensign, b00t3r, DanielSchenström) --> Skepp

90. Varför byts uniformer och fasrar ut mellan säsong 2 och 3 av TNG? Planetfederationen älskar att fräscha upp uniformer och utrustning med jämna mellanrum. Men ska man vara helt allvarlig så är det enligt många så att i säsong tre så hittar TNG "hem" och blir sig själva från att ha varit en TOS-härmare och ett av resultaten av detta är väl att man fräschar upp saker som uniformer, vapen och annan utrustning ombord, detta för att få det att se bättre ut helt enkelt.

93. Hur många torpedtuber har Enterprise NX-01? Ett tips är att titta i vår databas. Det finns en hel sektion där om skepp. Om NX-serien sägs det på denna sida att det finns 5 torpedtuber för från början rymdtorpeder (spatial torpedoes) men som från år 2153 är uppgraderad till att ta hand om fotoniska torpeder. (Tack till: Pjotr'k)

94. I vilket DS9-avsnitt finns rymdstationen ISS och rymdfärjan Enterprise med? De finns inte med i "verkligheten", men en modell av ISS finns på Benjamin Siskos kontor från ungefär år 2370. Modellen var ihopkopplad med modellen av Enterprise OV-101, men denna dockning aldrig har skett i "verkligheten" då Enterprise OV-101 aldrig lämnade Jordens yta pga nedskärningar hos NASA. Enterprise OV-101 syns dessutom i introduktionsscenerna på avsnitt i ENT, där lite senare även ISS syns. Avsnitt där modellerna syns: The Homecoming, Cardassians, Rules of Acquisition, The Search, del I och Inquisition. (Tack till: Pjotr'k) --> Enterprise OV-101, ISS

95. I avsnittet VOY Message in a Bottle återfinns stjärnflottans experimentskepp USS Prometheus NX-59650. Finns det med i exempelvis Star Treklitteraturen eller liknande? Ett skepp av Prometheusklassen finns med i framtidsscenerna i ENT Azati Prime, men om det är just USS Prometheus, kunde inte jag avgöra. Utöver det så finns skeppet ännu inte omnämnt i någon litteratur. Däremot så finner vi två andra Prometheusskepp som bara finns i litteraturen och det är USS Cerberus (Avatar och A Time for War, A Time for Peace - enbart korta noteringar) samt USS Heracles (RPG-boken Starships). (Tack till: Pjotr'k)

98. Varför sprängs ett skepp när den har blivit träffad i ena gondolen?
Och varför funkar inte "Emergency Core Injection" när detta händer som man kan slänga ut "Warpcore" i rymden?
Anledningen till att ett skepp som träffas i gondolen kan förstöras (det sker inte alltid) är att det är otroligt mycket energi som befinner sig i dom och som skapar warpfältet. Blir det obalans i detta kan detta leda till katastrofal utgång.
Anledningen till att Emergency core Ejection inte fungerar ibland är att manusförfattarna vill att det ska bli spännande. Skämt åsido krävs det ganska avancerade system för att slänga ut en warpkärna. Skadas dessa, och tittar du på bilder från main engineering under strid så är det alltid något som exploderar där, blir resultatet ibland att dessa system skadas och då kan man inte skjuta ut warpkärnan trots att man vill det.
Off topic kan väl sägas att både bryggan och main engineering borde byggas med bättre skydd så att inte vitala system skadas så snart en romulansk warbird skriker bu åt Enterprise...
(Tack till: Supreme Comander JAF)

100. Hade USS Defiant-A också en osynlighetsgenerator som första Defiant i DS9? Om jag minns rätt så har dom det. Det är inte många avsnitt Defiant - A är med i men jag tror att dom använder det vid något tillfälle. Visste du förresten att defiant - A egentligen heter Sao Paulo? (Tack till: Supreme Comander JAF)

102. Vad betyder USS och NCC?
-USS står för United federation StarShip men det är förmodligen taget ifrån verkligheten för att det lät bra. i verkligheten använder USA det på fartygen i sin flotta och det står för United States Ship eller något sånt. NCC har ingen betydelse. flygplanen i USA på 1960-talet hade bemärkningen NC, man tyckte att det lät häftigt så man tog den bemärkningen och la till ett extra C för att det skulle låta mer futuristiskt.
-USS kan också stå för United Space Ship, båda förklaringarna har använts. Jag har sett NCC stå för New Common Classification (Ny gemensam klassificering) men det är nog mest en efterkonstruktion.
-Vi har fått veta att USS antingen står för "United Space Ship" (TOS: "The Cage", "Space Seed") eller "United Star Ship." (TOS: "The Squire of Gothos", "Court Martial") Däremot finns inga canon-uppgifter om vad NCC står för, förslag som florerat runt i star trek kretsar är: "Naval Construction Contract" och "Naval Commissioned Craft" och nu också "New Common Classification" enl. Fleetadmiral.
(Tack till: NX-01, Fleetadmiral & OnO)

104. Sitter och tittar på Star Trek Voyager, och en tanke slog mig. Vad innebär uniformernas färger? I Voyager har de röda, gula och blåa. Det beror inte på grad, så mycket har jag listat ut. Min tanke är om det har med deras tjänst/utbildning att göra. Kim och Torres har t ex gula, och de anser jag alla är mer åt ingenjörshållet. Janeway och Paris t ex har röda, vilka kan tolkas som mer som strategisk personal. Är jag på rätt spår. Vad tolkar man den blåa som i sådana fall? Färgerna tilldelas beroende på vilken avdelning de jobbar inom. I TNG och framåt så är röd uniform/krage comand (befäl) samt rodret, gul (eller ibland gulgrön) är de flesta andra avdelningar inklusive enginering och taktiskt/säkerhets. Blå är medicinska avdelningar (läkare). I TOS är det lite tvärtom. Där är gul comand och röd övriga avdelningar. Det samma gäller även i ENT fast där har man bara en rand på uniformen. (Tack till: Supreme Comander JAF)

109. Vad menas med "EPS-rör" som man ofta nämner i Star Trek? Det har med energiöverföringen att göra. EPS = Electro Plasma System. Läs här för mer information om EPS ledningar (Tack till: Supreme Comander JAF, OnO, Commander Michels)

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter