Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Bakom scenen: Så gjordes de romulanska pannorna i Star Trek: Picard

20-07-01 kl. 08:50 av Pjotr'k
Kategori(er): Arter och grupperingar, PIC

Star Trek: Picard såg vi väldigt många romulaner, och något som många beundrade var just detaljerna i deras utseende som gjorde dem så verkliga. 

 

Star Trek CBS Instagramkonto finns nu en två minuter lång film som visar hur teamet gjorde just dessa proteser som framhävde romulanernas utseende så bra. Filmen finns även på Youtube men där har de av oklar anledning bara gjort den tillgänglig för den nordamerikanska kontinenten. 


tlhIngan De' chu' - Nyheter för klingoner

14-09-21 kl. 19:53 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Arter och grupperingar

tlhingan_de_chu_140921.jpg

 

Sar Qej Star Trek Databas (Hov leng qawHaq), vaj nuqImbogh tlhInganpu'vaD ghItlhvam wImuch!

Do'Ha' Suverya' Hol wIghItlhnIS, vaj mughwI'lIj yIchu'!

 

Våra mänskliga läsare får ursäkta den kanske något förvirrande inledningen; jag ville bara önska alla våra klingonska läsare välkomna till vår sida och påminna dem om att aktivera sina universalöversättare. Eftersom vi vet att mänsklig översättningsteknologi är ganska primitiv så kommer resten av den här artikeln att presenteras på svenska.

 

En som värnar om klingonskans spridning i Sverige är sociolingvisten Yens Wahlgren, som gjort sig känd för sin kandidatuppsats Klingon as Linguistic Capital - A Sociologic Study of Nineteen Advanced Klingonists. På senare tid har han även börjat blogga för förlaget Volante, och hans första inlägg handlar just om det klingonska språket och de som talar det.

(Tack till forumanvändaren Kapten Kirk för nyhetstipset)

 

 

Där skriver han bland annat om ett nytt musikprojekt som kallas för Klingon Pop Warrior. Det är sångerskan Jen Usellis (känd för låten HIchop! - en klingonsk översättning av 90-talsklassikern Kiss Me av Sixpence None the Richer) som är i farten igen, och den här gången vill hon producera en CD med flera klingonska översattningar av jordiska poplåtar.

 

Hon har redan klarat av sitt första målbelopp på 1900 dollar, men under de kommande två veckorna hoppas hon samla in ytterligare $700 för att köpa rättigheterna till ytterligare två låtar, samt betala för extra studiotid och musikeravgifter.

 

Sångerskans första riktiga möte med det klingonska språket kom år 2010, då hon var med den årliga uppsättningen av A Klingon Christmas Carol. I år kommer den oväntat populära pjäsen att framföras på tre platser: Dels i Minneapolis, dels i Chicago, och i år för första gången även i USA:s huvudstad. Washington DC-uppsättningen kommer att produceras av teatersällskapet Avant Bard, som leds av ingen mindre än det klingonska språkets skapare, Marc Okrand.

 

klingon_christmas_carol_140921.jpg

 

Okrand själv kommer förresten på besök till Stockholm i mitten av oktober, och kommer där att träffa en grupp klingonskintresserade paghchorghnganpu' (klingonska för "noll-åttor"). Om du själv skulle vara intresserad av att delta så kan du skicka ett mail till följande adress: loghaD (snabel-a) startrekdb.se

Exakt datum är inte bestämt än, men det ser ut att bli någon gång mellan 10e och 12e oktober. Observera att det kommer att finnas ett begränsat antal platser.

 

Det är kul när det är mycket som händer, både här och på annan plats! Samtidigt så är det ju tyvärr så att det också finns saker som inte händer. Ett exempel är den klingonska operan 'u', som skulle ha en sommarturné i USA nästa år. Tyvärr kommer det inte att bli av, eftersom produktionen inte känner att de har resurser nog att genomföra turnén, men de hoppas kunna göra det vid ett senare tillfälle.

 

Det var allt för den här gången, tlhIngan juppu'. Vi avslutar med det här meddelandet från Quvar, den tyske klingonskläraren:

 


Gammalt nyhetsinslag om en kurs i klingonska

13-09-10 kl. 15:31 av Pjotr'k
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar, Arter och grupperingar

Det är inte ofta som vi ser Star Trek diskuteras på bästa nyhetstid i Sverige, därför är det roligt att Fabian Norlin, medlem i Stockholm Trekkers, har lagt upp ett TV-inslag från 1990-talet där Aktuellt i Sveriges Television tar upp just detta. 

 

Inslaget gäller en kurs i klingonska som Folkuniversitetet då höll i Lund och visst känner vi igen flera personer som sedermera har blivit medlemmar i Star Trek-föreningar eller till och med skrivit högskoleuppsats i ämnet. Den intervjuade är Yens Wahlgren, sedermera klingonist som bland annat skrev kandidatuppsatsen Klingon as linguistic capital 2004, och i bakgrunden ser vi bland andra Patrik Centerwall och Kris Åsard. 


Star Trek i rubrikerna 1 maj 2013

13-05-01 kl. 19:01 av Pjotr'k
Kategori(er): Arter och grupperingar, Övrigt: Personer

Idag den 1 maj är det ju arbetarrörelsens dag, och vad passar då bättre än att sjunga sången Internationalen på klingonska? Läs mer på Klingon imperial forums där flera översättningsförslag finns.

 

Anthony Montgomery besöker Trekradio den 4 maj för att prata om sin tecknade roman Miles away som kom ut den 24 april. Romanen handlar om 16-årige Maxwell Miles som tidigt förlorade sina föräldrar på ett mystiskt sätt. Han utvecklar övermänskliga förmågor och kontaktas därför av en hemlig organisation. Läs mer om boken på Montgomerys webbplats.


Nyutgiven klingonsk språkkurs på CD-rom

11-10-30 kl. 07:51 av Pjotr'k
Kategori(er): Arter och grupperingar

Tidigare i månaden gavs CD-rom-utbildningen Learn klingon ut på förlaget Eurotalk (i Sverige via förlaget Ruta Ett DVD). Den är helt baserad på Marc Okrands skapade språk och de ord som senare har skapats i den klingonska akademin. Det har funnits olika interaktiva språkkurser utgivna tidigare, men denna är kraftigt utvecklad med funktioner och går nu att köpa på svenska nätbokhandlar. Utbildningen är på nybörjarenivån och omfattar de vardagliga ord som klingoner skulle ha använt om de levt på Jorden i dag. Fraser som är unika för den klingonska kulturen är således helt undantagna.

 

Läs mer i litteraturdatabasen.


Lär dig ännu mer klingonska

11-07-28 kl. 21:42 av Fleetadmiral
Kategori(er): Arter och grupperingar, Quarks: Spel

Nu kommer lektion 2 i hur man pratar klingonska. För den som missade lektion 1, klicka här. Gameforge som utvecklar webbspelet Star Trek: Infinite Space har i sin reklamkampanj för spelet skapat flera videoklipp på Youtube, där du får lära dig några enkla fraser på detta kraftfulla språk. I lektion 2 får du bl.a. veta hur du beställer en öl eller varför inte blodvin (kanske smakar bättre än det låter). Kan vara bra att kunna om du någon gång besöker Qo’noS.

 


Lär dig prata klingonska via Youtube

11-07-15 kl. 22:44 av Pjotr'k
Kategori(er): Arter och grupperingar

Skaparna av webbspelet Star Trek: Infinite space har engagerat en tysk lärare i klingonska i att göra ett okänt antal undervisningstillfällen via Youtube i det påhittade men mycket populära språket. Studierna är stödda av det internationella klingonska språkinstitutet och i den första kursen går vi genom hälsningsfraserna nuqneH och Qapla'. Hitta kursen på Youtube, den första lektionen hittar du här nedan.


Gorn och saltvampyr i Star Trek XI

09-11-19 kl. 22:00 av Pjotr'k
Kategori(er): Arter och grupperingar, Filmer: 11 Star Trek
Det var tänkt att det både skulle finnas gorn och saltvampyrer i filmen Star Trek från tidigare i år, men scenerna med dessa karaktärer hängde inte med i den slutliga versionen av filmen. Vi har lagt upp bilderna i vår bilddatabas (gorn och saltvampyr) med bifogad bild på hur originalet ser ut. Undertecknad redaktör tycker att de omarbetade versionerna av arterna är i linje med originalet och riktigt snygga, men vad tycker ni?

Star Trek i rubrikerna - 3 februari 2009

  • En mycket aktiv trekker i Nordirland, som också är präst i Katolska kyrkan, intervjuas av Belfast Telegraph. Hans namn är Fader Ian Fee och ni kan knappt ana hur mycket Star Trek-prylar som denne präst har. Han känner flera präster och pastorer från en mängd olika kristna samfund som är aktiva trekkers och berättar att Star Trek-karaktärerna var hans hjältar i barndomen. (+)
  • WhatsOnStage har nominerat teaterföreställningen Hamlet, där Patrick Stewart spelade Claudius, till priset "The Target Live Best Regional Production". (+)
  • Alice Krige (borgdrottningen) kommer delta i teaterproduktionen Toyer, en psykologisk triller, på Arts Theater i London den 16 februari till 11 april. (+)
  • io9skriven om boken The Canon av Natalie Angier som bland annat beskriver att Star Treks arters uppenbara likhet med människan ändå kan vara mycket sannolik. Om det finns andra arter i yttre rymden, menar Angier, så fungerar naturen på det mest minimalistiska sättet att de, om förutsättningarna för liv är någorlunda lika, skapar olika arter som blir iögonfallande lika. (+)
  • Gary Graham (som bland annat spelade ambassadör Soval i Star Trek: Enterprise, menar att abort är mord och går där emot ett tabu som tydligen finns bland skådespelare i Hollywood-etablissemanget att tala om detta. Att han själv har betalat för tre aborter för många år sedan förklarar han med att han då inte förstod vad han nu gör samt att han var oerhört självisk vid den tiden. Läs mer i hans egen blogg, men var beredd på vulgärt språk. (+)

Star Trek i rubrikerna - 13 december 2008

  • IDW Publishing publicerar tillsammans med iVerse Media ett antal serietidningar som tillgängliggörs på iPod och iPhone. De börjar med tidningen Star Trek Archives: The Best of Peter David #1 som kostar 0,99 USD (ca 8 SEK). (+)
  • En teatergrupp från Minnesota, USA, kommer att filma Klingon Christmas Carol och denna kommer sedan att finnas med på specialutgåvan i blu-ray-format, av filmen Star Trek VI: The Undiscovered Country. Filmen kommer att ges ut på DVD/blu-ray den 8 maj 2009, samtidigt som filmpremiären av Star Trek, och avser region 1. Det är i skrivande stund okänt om teatern kommer att finnas med även på region 2-utgåvan. (+)
  • Brent Spiner är besviken på alla trekkers som pratat så mycket negativt om Rick Berman. Han menar att man måste beundra Berman för allt han gjort med de Star Trek-serier han varit med om att påverka. Berman, som utsågs personligen av Gene Roddenberry som dennes efterträdare har enligt Spiner gjort ett riktigt bra arbete. "Om [trekkers] inte gillar produkten, så okej, men det här att puckla på honom ... folk gör det för att de är anonyma och för att de kan. De får sitt utlopp med det här.". Intervjun gjordes av SyFy Radio och är på 35 minuter. (+)
  • Mike Okuda pratar med Underwire om svårigheterna med att förbättra TOS-serien i de s.k. "remastered"-versionerna av originalserien. (+)

Trek-nyheter 081110

08-11-10 kl. 22:11 av Pjotr'k
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Arter och grupperingar
  • Denna video visar hur Jeremiah, en röstande trekker i USA, går till det amerikanska presidentvalet iklädd sin Star Trek-kostym. Förvånansvärt få visar faktiskt någon reaktion på hans beklädnad.
  • GeekDad räknar upp 5 bevis på att den tillträdande presidenten i USA, Barack Obama, är en nörd. Bland annat har Obama sagt att han växte upp med Star Trek och att han tror på den yttersta gränsen (eng. final frontier). En i presidentens närmaste grupp har givit den vulcanska saluten när han mötte Leonard Nimoy nyligen och GeekDad konstaterar att Obama är det bästa exemplet på en president som står för IDIC (eng. infinitie diversions in infinite combinations). (+)
  • Om vi fortsätter tanken med Star Trek och politiken så har vänsterorganisationen Open Left presenterat socialistiska tendenser, om ni är intresserade, titta på länken. (+)
  • ’u’ (klingonska för universell) är en opera som framförs nästan helt på klingonska i New York just nu, rapporterar New Tork Times. Operan skapades av holländaren Floris Schönfeld och har tidigare spelats upp i Holland. Ni kan se YouTube-klipp därifrån på KTResearchEnsemble. (+)

Yens lär ut några klingonska fraser

08-10-10 kl. 21:44 av Pjotr'k
Kategori(er): Arter och grupperingar
På Sydsvenskan finns nu ett litet reportage om Yens Wahlgren som har forskat på klingonska. Han lär ut några fraser. Se mer i webbtv-länken under "Källa" här nedan.

Om klingonska språket i Expressen

08-10-01 kl. 18:39 av Pjotr'k
Kategori(er): Arter och grupperingar, Webbplatser och tidningar
Ur tidningen Expressen saxas från denna dag följande:
Alltfler inser hur svårt det är att klara sig i vardagslivet utan kunskaper i klingonska, säger Yens Wahlgren i Lund, som själv talar rymdkrigarnas språk nästan flytande. [...] [Klingonska] talas av den grymma krigarrasen klingonerna från planeten Qo'noS. De liknade under kalla krigets dagar elaka rymdryssar, men ser nu alltmer ut som mordiska rymdvikingar eller rymdsamurajer.

Den korta artikeln är alltså en intervju med Yens Wahlgren som skrev en avhandling om klingonska på Linköpings universitet 2004. Läs mer om avhandlingen här där det också finns en länk till en nedladdningsbar upplaga. Uppsatsens titel var Klingon as Linguistic Capital - A Sociologic Study of Nineteen Advanced Klingonists med undertiteln Hol Sup 'oH tlhIngan Hol'e' wa'maH Hut tlhIngan Hol po'wI' nughQeD.

(Tack till Börje)

Formskiftare byggs av robotar

08-02-28 kl. 09:24 av Pjotr'k
Kategori(er): Arter och grupperingar, Övrigt: Teknik och vetenskap
Istället för dagens datorskärmar eller de planerade holografiska teknologierna kan vi i framtiden kanske kunna möta exakta tredimensionella avbilder som rör sig. Detta påminner ju minst sagt om hologram, men består istället av miljontals små robotar i storleken av sandkorn som svärmar och bygger upp det som skall avbildas. Seth Goldstein, professor vid Carnegie Mellon-universitetet i Pittsburgh i USA, berättar:
Det är programmerbar materia. Vi vill att den ska byta form. Om du rör på handen på ditt kontor måste 3d-kopian också röra på handen. Det är alltså mer än en bild. Målet är att åstadkomma fysisk närvaro.

Tekniken kallas för Claytronics som är ett ord skapat av orden för leranimationer (eng. clay) och elektronik (eng. electronics). Av förklarliga skäl är tekniken inte helt färdig, men de har lyckats att få robotarna att hålla ihop för vissa avbilder och universitetet samarbetar med Intel för att i framtiden göra materialet användbart för större och fler sammanhang.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter