Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Deflektorer

Deflektorn, som också kallas navigationsdeflektor (eng: navigational deflector), konstruerades ursprungligen för att avleda rymdstoft, mikrometeoriter, rymdskrot, och liknande från rymdskeppet. Vid hastigheter större än ljusets är deflektorn oumbärlig för de flesta rymdskepp, eftersom även de minsta partiklar kan skada skeppet allvarligt. Med tiden har deflektorn utvecklats till en slags "schweizisk armékniv", som kan skydda skeppet mot låg- och medelenergivapen, men också till att generera en mångfald olika partikel- och energiemissioner.

 

Genom deflektorstrålar som sträcker sig tusentals kilometer framför rymdskeppet, och riktas med hjälp av skeppets sensorer, skapas ett "första försvar" mot större partiklar som kan kollidera med skeppet. Ett "andra försvar" som består av statiska lågeffekts deflektorsköldar, skyddar mot mikropartiklar, som spridda atomer, joner, etc.

Text markerad med denna färg är ej kanon

En vetenskaplig kommentar

 

Vid Rutherford Appleton Laboratory i Oxfordshire, England, arbetar man sedan början av 2007 på att konstruera en experimentell magnetisk sköld som skulle skydda utforskare från farlig strålning under resor till andra planeter.

 

En supraledande ring ombord på ett bemannat rymdskepp skulle kunna producera ett magnetfält, eller mini-magnetosfär, liknande jordens, som skulle skapa en Star Trek-liknande deflektorsköld.

 

Rymdskepp med magnetisk sköld.

 

Nyheter: 081104

 

Nyheter: 091026

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter