Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Holodäck

Ett holodäck (eng: holodeck) är ett rum utrustat med ett hologramrutnät, som innehåller dioder som kan stråla i alla riktningar och skapa holografiska bilder. Med hjälp av kraftfält skapas de modeller på vilka de tredimensionella holografiska bilderna projiceras. Kraftfälten ger objekten en illusion av substans, högtalare som skapar förskjutna ljudbilder, en illusion av att ljuden kommer från "rätt" ställen, och lukter skapade med doftgeneratorer, förstärker ytterligare upplevelsen av att "detta är verkligt".

 

Känslan av att röra sig i en vidsträckt omgivning simuleras med att kraftfälten under fötterna förflyttas på så sätt att var och en hela tiden befinner sig på samma plats (ungefär som på ett löpband). Med andra ord är det omgivningen som rör sig relativt personen, inte tvärtom, och med det åtföljande perspektivförändringar, ljud som blir svagare eller starkare, osv. Effekten är en ultrarealistisk simulering av miljön, med vilken personen också kan interagera.

 

 

Text markerad med denna färg är ej kanon

En vetenskaplig kommentar

 

Det finns flera exempel där man lyckats skapa holografiska miljöer. Dvs där bilderna projiceras som tredimensionella strukturer. Ännu kan vi dock inte skapa en känsla av materia i dessa.

 

När hologramprojektorerna slås på vid Holo-Dek Center i Hampton, New Hampshire, fylls ett helt rum med ljus och väggarna verkar försvinna. Palmer, kristallklart blått vatten, och en sandstrand på en öde atoll ger en känsla av att man helt plötsligt har förflyttats till en tropisk ö. Simulerat vatten strömmar runt fötterna, med realistiskt återgivna vågor och reflexer från en högt stående sol. Allt förefaller vara i rätt skala; när en annan person närmar sig, verkar han vara en och åttio lång. Ett stängsel intill når upp till midjan, och palmkronorna vajar högt över ens huvud.

 

 

Nyheter: 070705

 

Nyheter: 080203

 

Nyheter: 080209

 

Nyheter: 090307

 

Nyheter: 110512

 

Nyheter: 111021

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter