Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nanoteknik

Nanosonder assimilerande blodceller Modifierade naniter

Nanoteknik används inom elektronik, materialteknik och inom kemiska och biologiska tillämpningar. Nanoenheter är så små (ibland inte mycket större än en atom) att det nakna ögat inte kan se dem och de mäts i nanometer (miljondels millimeter).

Ett område inom nanotekniken är nanorobotiken, en teknologi för att göra robotar i nanostorlek. Eftersom de är så små krävs det i allmänhet ett stort antal av dem som arbetar tillsammans för att utföra mikroskopiska uppgifter. Borgerna använde nanosonder för att t.ex. assimilera nya medlemmar till kollektivet. Federationen uttnyttjade nanotekniken till sina isolinjära optiska kretsar för att öka processorhastighet och bättre organisera processad information. Voyagers EMH-doktor lyckades modifiera nanosonder för att bekämpa art 8472. Naniter som är små mikrorobotar uppbyggda av atomer sammansatta på ett speciellt sätt har använts av flera inom Federationen. Dr. Beverly Crusher föreslog naniter som ett vapen mot borgerna (The Best of Both Worlds, del II), Wesley Crusher experimenterade med naniter för att se om han kunde förbättra deras prestanda (Evolution) och Voyagers EMH-doktor formgav naniter som kunde upptäcka ovanliga mönster i DNA (Meld).
Text markerad med denna färg är ej kanon
En vetenskaplig kommentar

Nanotekniken kan sägas vara en teknik på modet. Nanotekniken rör sig över ett stort spektra av skilda vetenskapliga fält, som tillämpad fysik, materialforskning, mikrobiologi, molekylär kemi, självreplikerande maskiner och robotik, kemisk, mekanisk, biologisk och elektrisk ingenjörskonst.

Nanotekniken används när nanokretsar skapas på datorchips, för att konstruera nanomaterial, skapa självbyggande molekyler eller molekyler med speciella egenskaper, tillverka nanorobotar, nanomaskiner, naniter, m.m.Nyheter: 070705

Nyheter: 090123
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter