Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Kamouflering (bemantling)

En bemantlingsenhet (Eng: cloaking device) är kärnan i ett avancerat smygtekniksystem som gör att rymdskepp eller andra fysiska objekt blir osynliga, och extremt svåra att upptäcka med vanliga sensorer.

 

Bemantlingsenheten introducerades av romulanerna och upptäcktes av federationen för första gången vid ett möte mellan ett romulanskt skepp och USS Enterprise. (Balance of Terror). Detta var till stor överraskning för besättningen ombord på Enterprise, som ansåg att en bemantlingsenhet endast kunde fungera i teorin. Bemantlingen är dock inte helt perfekt. Vid samma tillfälle kunde Enterprise spåra det romulanska skeppet på sina rörelsedetektorer (Balance of Terror), och många år senare fick vi veta att skepp som färdas i hög warp-hastighet kan upptäckas av känsliga sensorer (The Search, del II).

 

Den främsta svagheten med systemet är att det är mycket energikrävande, och måste slås av när ett skepp försätts i stridsläge. En vaksam fiende kan därför hinna målsöka och avfyra sina vapen medan det andra skeppet fortfarande avmantlas. Federationen upptäckte även ett sätt att med hjälp av ett nät av tachyonstrålar skapa fällor för bemantlade skepp. (Redemption, del II)

Text markerad med denna färg är ej kanon

En vetenskaplig kommentar

 

I tidskriften The Journal har två olika forskarlag under ledning av professor Sir John Pendry, presenterat lösningar på hur man skulle kunna bemantla föremål så att de blir osynliga. Båda grupperna föreslår metoder som använder de ovanliga egenskaperna hos s.k. metamaterial för att konstruera en "osynlighetsmantel".

 

Metamaterialen kan utformas så att de inducerar en önskad riktningsförändring av de elektromagnetiska vågorna.

 

John Pendrys forskarlag föreslår att man genom att innesluta ett föremål i en mantel av metamaterial, skulle kunna få ljusvågor att flöda runt föremålet på samma sätt som vatten skulle göra.

 

 

Nyheter: 080223

 

Nyheter: 090119

 

Nyheter: 090416

 

Nyheter: 090504

 

Nyheter: 090610

 

Nyheter: 110211

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter