Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv - September, 2009

SVT-program helt och hållet om klingonska

Av Pjotr'k , skriven 09-09-30, kl: 12:22
Kategori(er): Webbplatser och tidningar
Clara Mannheimer, producent och projektledare på Sveriges Television, har idag kontaktat redaktionen på Star Trek Databas med en spännande nyhet. Kulturprogrammet Kobra kommer att göra ett helt program klingonska den 13 oktober, alltså om två veckor.

De letar nu särskilt efter ett klingonskt tangentbord, ett sådant som vi senast rapporterade om i mitten av september. Är det någon som har inhandlat ett sådant tangentbord så är SVT-redaktionen mycket intresserade av att få ha med det i programmet. Eftersom det är något brådskande bör ni isåfall direkt ta kontakt med Clara Mannheimer (e-postadress finner ni i diskussionen nedan).

Sedan undrar Clara Mannheimer om vilket forum som är bäst för att nå ut med denna information - och svaret på den frågan är enkel: Star Trek Databas är platsen! Diskutera detta i diskussionen här nedanför.

Zimmerman sågar Nemesisregissören Stuard Baird: "Han hade ett stort ego"

Av Aike , skriven 09-09-30, kl: 07:29
Kategori(er): Filmer: 10 Nemesis, Övrigt: Personer

Herman Zimmerman, ansvarig för scenbyggena i TNG-filmerna, gillade inte att arbeta med Nemesisregissören Stuart Baird.

- Baird ville göra den en sådan viktig film att alla de övriga Trek-filmerna skulle glömmas bort, säger Zimmerman till Trekmovie.com.

 

Zimmerman tyckte därför att Baird var svår att arbeta med, och att regissören inte respekterade det som hade släppts före Nemesis.

 

- Vi som arbetade med scenbyggen i filmen hade inte lika kul som vi hade haft när vi gjorde de övriga filmerna. Därför att regissören hade ett ego som gjorde att filmen var på helspänn, och jag hoppas att det inte görs alltför många filmer med den mörka filosofin. Det var definitivt emot Gene Roddenberrys Star Trek-filosofi.

 

Herman Zimmerman, 74, var mellan 1987-2005 huvudansvarig för scenbyggena i Star Trek. Hans favoritbygge var bryggan på Enterprise i serien med samma namn.

Deep Space Nine tillbaka som serietidning

Av Aike , skriven 09-09-29, kl: 06:24
Kategori(er): DS9, Quarks: Litteratur
Sisko och besättningen ombord Deep Space Nine blir serietidning igen, skriver Comicscontinuum.com.
I december släpper IDW första numret av Fool´s Gold.


Handlingen är som följer:

I Fool´s gold översvämmas Deep Space Nine av tjuvar, lyckosökare, prisjägare och andra skurkar. Kira och Odo måste ta reda på varför de är här. Kan de lösa gåtan före rymdstationens besökare skapar stora problem?


Som vanligt när det gäller IDW blir det en miniserie i flera delar. Hur många nummer det blir och när de släpps är dock just nu okänt.

Vatten har upptäckts på månen

Av Fleetadmiral , skriven 09-09-25, kl: 23:24
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap
Det kanske rätt överraskande resultatet har flera oberoende forskarlag kommit fram till efter att ha studerat data från rymdfarkosterna Chandrayaan, Cassini och Deep Impact.

Vattnet (H2O) och även det närliggande hydroxylet (HO) är bundet i månens ytskikt och kan uppgå till så mycket som en liter per ton mångrus (ungefär motsvarande en basebollplans yta och ett par centimeter ned i marken). Allra mest förefaller det finnas i närheten av månens nordpol, där det även kan finnas som is i botten på kratrar dit solljuset aldrig når.

De flesta rymdforskare är överens om att vatten på plats är en förutsättning för att människan ska kunna bygga en permanent bas på månen. Nu ser det ut alltså ut som den bästa platsen för en framtida bas är månens nordpol, dels därför att man har hittat den mesta förekomsten där, men också för att man har ständig tillgång till solenergi uppe på kraterkanterna.

Jediriddare anklagar brittisk mataffär för diskriminering

Av Aike , skriven 09-09-25, kl: 06:21
Kategori(er): Övrigt: Star Wars

Jedikyrkans grundare Daniel Jones, 23, anklagar den brittiska matvarukedjan Tesco för att ha diskriminerat hans religiösa övertygelse. Anledningen: personalen bad honom att ta av sin huva, skriver The Guardian.

 

Händelsen inträffade i en butik i norra Wales i förra veckan. Jones skulle handla lunch, men blev i stället tillsagd av personalen att ta av sig sin huva eller att lämna butiken. Jones försvarade sig med att påpeka att hans Jedireligion kräver att han bär en huva på allmänna platser.

 

- De sa: "Ta av den", och jag sa: "Nej, det är del av min religion. Det är min rättighet" Jag gav de sen mitt medlemskort i Jedikyrkan.

 

Jones känner sig kränkt och funderar på att bojkotta butiken och eventuellt att stämma Tesco för religiös diskriminering. Tesco kommenterade händelsen så här:

 

- Han har inte bannlysts. Jediriddare är välkomna att handla i våra affärer fastän vi ber dem att ta av sig sina huvor. Obi-Wan Kenobi, Yoda och Luke Skywalker visade sig alla tre utan huvor, utan att gå över till den mörka sidan, och vi känner bara till kejsaren som den ende som aldrig tog av sig sin huva. Om en Jedi går omkring i våra affärer med sina huvor, så missar han många specialerbjudanden.

 

Jedikyrkan startade 2007 och är baserad på Jediorden som förekommer i Star Wars-filmerna.

Internationella rymdstationen, ISS, kommunicerade med Vulcan

Av Aike , skriven 09-09-25, kl: 05:46
Kategori(er): Övrigt, Övrigt: Personer, Övrigt: Teknik och vetenskap
Astronauter ombord på den internationella rymdstationen, ISS, kontaktade igår Vulcan, skriver Calgary Herald. Inte planeten Vulcan i Star Trek utan den kanadensiska småstaden, som är mest känd för att hålla det årliga Vulconkonventet.

Fler än 750 stycken elever, lärare och föräldrar kom till County Central High School i Vulcan för att ställa frågor till den kanadensiska astronauten Robert Thirsk och tre av hans kollegor som fanns med via direktlänk från ISS. Astronauterna avslutade sändningen med att säga "Live long and prosper" och att göra den klassiska vulkanska hälsningen som Leonard Nimoy hittade på i originalserien.

En längre artikel signerad Thirsk om livet ombord ISS finns att läsa här.

2 nya bilder släppta från senaste filmen

Av Pjotr'k , skriven 09-09-24, kl: 09:17
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek

Carolyn Porco, astronom och vetenskaplig rådgivare för filmen Star Trek, har lagt upp två riktigt snygga bilder som visar hur USS Enterprise lyfter sig ur ringarna kring månen Titan. Klicka gärna på bilderna för att få högre upplösning.

Scott Bakula om trekkers

Av Pjotr'k , skriven 09-09-24, kl: 08:50
Kategori(er): Övrigt: Personer
Scott Bakula pratade med TrekToday om hur det är att vara skådespelare inom science fiction-genren i stort och inom Star Trek i synnerhet. Han menar att han aldrig kunnat säga nej till science fiction, för att det sedan tidig barndom varit något han dragits till. På frågan om det blir en återkomst av TV-serien Quantum Leap svarar han: "Det ryktet cirkulerar alltid runt. Det skulle vara roligt. [...] Jag har alltid skämtat om att de kommer att [föra tillbaka TV-serien som serie eller film], men att det inte kommer att bli med Dean och mig. För det är så som Hollywood fungerar - om de gör en film så gör de det med nya skådespelare. Och de gör det bättre."

Han fortsätter med att prata om science fiction-älskare världen över: "Vet du vad, science fiction-fans... Om de älskar dig [...], om du blir fast, så blir du fast för evigt. Och de är krävande fans. De förväntar sig att du är ärlig och korrekt i den science fiction-del som du är med i. Och de förväntar sig att du är tillgänglig och att du är en del av science fiction-världen. Så det finns ett sorts ansvar i detta. [...] Men de är lojala, och de ber dig om att vara riktigt bra. Och de tittar verkligen. Och vet du vad, för en skådespelare finns det inget bättre man kan begära [av fansen]."

Star Trek Fictions - film- och seminariekväll i Stockholm

Av Pjotr'k , skriven 09-09-23, kl: 21:40
Kategori(er): Aktiviteter
Avdelningen för teknik- och vetenskapshistoria på KTH i Stockholm har tre temakvällar under hösten där det börjar med filmvisning och avslutar med ett seminarium. Ur beskrivningen för seminarieserien hämtas:
Science fiction är ett medium där frågor runt teknik, samhälle och kultur diskuteras och tolkas. Detta sker i ett samspel mellan läsare/tittare, mediaindustri och forskningsvärlden.
Men hur ser detta samspel ut? Och vad får det för konsekvenser? Kom och diskutera dessa frågor under en seminarieserie med filmvisning!

Den första film- och seminariekvällen är redan nu på måndag den 28 september och har titeln "Star Trek Fictions". Den handlar om fanfiction inom bland annat Star Trek och kvällen leds av Malin Isaksson från Umeå Universitet. Filmen som visas denna kväll är ingen mindre Star Trek II: Khans vrede. Platsen är Reaktorhallen på KTH (KTH Campus, Drottning Kristinas väg 51) och föreläsningarna varar ca 30-40 minuter med start kl 17:00. Därefter visar man en film. Kvällen är slut omkring kl 20.30.

Observera att det är ett begränsat antal platser. De övriga två kvällarna är den 26/10 (tema: "Consuming sci-fi" - Star Wars och Aliens, med filmen Alien) och den 23/11 (tema: "Cyborg Images" - cyborger med filmen Terminator 2: Judgment Day)

Star Trek sålde 7000 fler biljetter i Sverige än i Norge

Av Aike , skriven 09-09-21, kl: 22:53
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek
Star Trek sålde 84 564 biljetter mellan premiären i maj och den sista juli i Sverige. Det är drygt 7000 fler biljetter än i Norge, där det såldes 77 200 stycken.

Att skillnaden är liten, trots att Sverige har dubbelt så många invånare, beror på att filmen gick upp på ungefär lika många biografer: 60 i Sverige respektive 56 i Norge.

Lindelof: Star Trek XII är i en förberedande fas

Av Pjotr'k , skriven 09-09-21, kl: 10:31
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness, Övrigt: SF
Damon Lindelof, producenten för Star Trek och i planerna även producent för Star Trek XII, bekräftar i en kort intervju med Sci Fi Crush att manuset inför Star Trek XII är i en förberedande fas.
Vi har kastat runt några häftiga idéer, men det är det enda.


Han berättar också om arbetet med de sista avsnitten av TV-serien Lost (som just nu är inne på sin sjätte och sista säsong i USA), som för honom var en ”enormt känslomässig upplevelse”.

Pocket Books Star Trek-redaktör avskedas

Av Pjotr'k , skriven 09-09-18, kl: 23:12
Kategori(er): Quarks: Litteratur
I december för snart ett år sedan förlorade Marco Palmieri jobbet som redaktör hos Pocket Books. Det kändes sorgligt, då han länge hade kämpat för en god utgivning av Star Trek-böcker. Det fanns dock fler redaktörer med intresset och den främste av dessa var nog Margaret Clark. Nu meddelas från Simon & Schuster (som äger märket Pocket Books) att även hon blir av med jobbet, efter 13 år på tjänsten. Innan hon började på Pocket Books arbetade hon för DC Comics och ansvarade för bland annat Star Trek-serietidningarna där.

De planerade Star Trek-utgivningarna för 2010 står dock kvar, meddelar Pocket Books, men säger inte så mycket om framtida bokutgivningar. Framtiden ter sig något oviss, helt klart, även om detta inte på något sätt innebär en nedläggning av Star Trek-bokutgivningen framledes.

Creation stoppar novemberkonvent i Los Angeles

Av Pjotr'k , skriven 09-09-18, kl: 23:03
Kategori(er): Aktiviteter
Creation, som står bakom en stor mängd av Star Trek- och övriga science fiction-konvent i USA och Storbritannien, stoppar ett sedan länge planerat konvent i Los Angeles som skulle ha gått av stapeln i november. De har misslyckats med att få ens en enda av skådespelarna från den elfte Star Trek-filmen att ställa upp, och hade haft målet att få en rad av de aktuella skådespelarna med på konventet. Los Angeles borde ha gett extra goda möjligheter till detta, med närheten till Hollywood och besvikelsen är stor bland fans och i företaget.

Planerna fortsätter på konvent i Vancouver, San Fransisco och Chicago under 2010, tre städer som inte haft Creation-konvent sedan 2006.

Vill ni träffa Walter Koenig?

Av Pjotr'k , skriven 09-09-18, kl: 08:08
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar
Den Stockholmsbaserade science fiction-föreningen Section 42 arrangerar en resa till Amsterdam 23-25 oktober. Tanken är att resan skall innehålla lite turistande, lite shopping och lite science fiction. På söndagen den helgen har nämligen en holländsk fanklubb ett minikonvent med Walter Koenig. Under helgen möts även upp med holländska Star Trek-fans för lite kul tillsammans.

Resan är öppen även för icke-medlemmar. För mer information skicka ett mail till Section42@home.se.

(Tack till Pia Mylly)

JJ Abrams: "Nästa film blir en allegori över någon aktuell händelse"

Av Aike , skriven 09-09-17, kl: 19:08
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness
Star Trek skulle återetablera Kirk och Spock. Nästa film ska beröra något aktuellt ämne. Det säger filmens producent JJ Abrams till La Times.

Abrams:

-Ambitionen för uppföljaren till Star Trek är att göra det till en film som är värdig sin publik och inte bara en film i mängden. Den första filmens mål var att etablera rollfigurerna och hur de möttes och blev en familj, uppföljaren kommer att ha ett annat uppdrag. Den behöver göra vad Roddenberry gjorde så bra, vilket är allegori. Den behöver ha en handling som hänger ihop med vad som är bekant och relevant.

Star Trek Online utsett till det bästa nätrollspelet som släpps nästa år

Av Aike , skriven 09-09-17, kl: 09:32
Kategori(er): Quarks: Spel: Star Trek Online
Sajten Zam.com valde igår Star Trek Online till det bästa nätrollspelet som visades upp på Penny Arcade Expo (PAX) för några veckor sedan. Men inte nog med det Star Trek Online vann också titeln som det mest nyskapande.

Så här lyder Zam.coms motivering för bästa spel på PAX:

"Star Trek Online brings so many fresh ideas to the table we had to play it twice. The gameplay is exciting, strategic and promises to be the MMO that Star Trek fans have been waiting for. Cryptic Studios has given players the ability to embark on a journey across the cosmos as part of either the Federation or the Klingon Empire. Where STO really shines is in its innovative ideas: such as Episodic Content and Bridge Officer system."

Zam.coms motivering för mest nyskapande spel:

"Kirk felt that when he died, he'd die alone. After all, what is a Captain without his crew? Gameplay focuses around a crew of bridge officers that can level up with your main character and specialize in various roles will offer a unique twist to the MMORPG genre. In STO, you're never really alone, be it in space or on a strange planet surface. Kudos to Cryptic for introducing one of the coolest gameplay ideas we've seen!"


Zam.com inriktar sig på nätrollspel och har över 500 000 registrerade användare.

Obemannad rymdfarkost siktar på att landa på Phobos 

Av Fleetadmiral , skriven 09-09-16, kl: 23:14
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap
Ryssarna arbetar för närvarande på en rymdfarkost som ska landa på Mars måne Phobos, samla markprover och återvända hem till jorden. Projektet går under namnet Phobos-Grunt mission och enligt planerna kommer farkosten att sändas iväg med en rysk Zenitraket under 2011. Även ESA medverkar på ett hörn då dess markstationer ska ta emot data från rymdfarkosten.

Anm. Phobos är den större av Mars två månar Phobos och Deimos.

Åter på marknaden: tangentbord för klingoner

Av Aike , skriven 09-09-15, kl: 22:25
Kategori(er): Quarks, Övrigt
Kan du klingonska? I så fall är Cherrykeyboards nya tangentbord något för dig. För 44 pund får du ett specialdesignat tangentbord med alla normala bokstäver utbytta mot klingonska. Se det här. Se även nyheten från januari där vi recenserade det något så när.

Se Khans försvunna son

Av Aike , skriven 09-09-14, kl: 21:18
Kategori(er): Filmer: 02 Wrath of Khan
Skurken Khan hade en mycket ung son i Star Trek II: Khans vrede. Men scenerna klipptes bort. Se en bild på honom här.

Sonen är med två gånger i manuset. Först när Chekov får syn på honom på Ceti Alpha, och senare i filmen när han kryper fram till Genesisapparaten på transportören.
Scenerna finns med i bokversionen av filmen, men varför de klipptes bort är oklart.

Saldana vill att Uhura ska ha actionscener i nästa film

Av Aike , skriven 09-09-14, kl: 21:06
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness, Övrigt: Personer
Zoe Saldana var missnöjd med en sak i senaste Star Trek-filmen: att Uhura inte hade några actionscener.
- Jag hade så kul, men det var killarna som hade all action.

Star Trek 12-producenten JJ Abrams har dock lovat henne att hon ska få en actionscen i nästa film, säger hon till IGN.

I intervjun berättar hon också att hon och de övriga skådespelarna håller kontakt via en privat e-postlista.

Neros andra nummer får högt betyg

Av Pjotr'k , skriven 09-09-12, kl: 22:24
Kategori(er): Quarks: Litteratur
Tidningen Nero, som är en serietidning kopplad till den senaste Star Trek-filmen, har kommit ut med sitt andra nummer och betyget är högt. Lite får man ta hänsyn till att den som skrivit denna recension, Patrick Hayes på Trekweb, brukar vara mycket frikostig med betygen på Star Trek-tidningar. Det genomsnittliga betyget han gett tidningens andra nummer (för han delar upp betygsutdelningen i områdena omslag, berättelse, tecknande, färgläggning och textning) blev 9,2, där textning fick en 10-poängare och övriga områden 9 poäng var.

Amazon släpper specialutgåvor av Star Trek-filmen

Av Aike , skriven 09-09-12, kl: 18:12
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek, Quarks: Blu-ray, Quarks: DVD, Quarks: Litteratur
Näthandlaren Amazon släpper specialutgåvor av den nya Star Trek-filmen i höst. Både i USA och här i Europa.

Amerikanska Amazon.com släpper en exklusiv utgåva av den nya Star Trek-filmen på blu-ray i höst, där man får med en modell av nya Enterprise. Utgåvan är begränsad till 5000 exemplar. Se den här.

Brittiska Amazon.co.uk har också en specialutgåva, om än inte i begränsad utgåva. Alla som köper utgåvor av filmen som innehåller minst två skivor får med seriealbumet Countdown, som berättar bakgrundshistorien om hur Spock och Nero blev bittra fiender. Detta gäller både för dvd- och blu-ray-utgåvorna.

Filmen släpps i november på dvd och blu-ray.

(Tack till Garak)

Ny rymdfraktare från Japan

Av Fleetadmiral , skriven 09-09-11, kl: 03:10
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap
Japan hör man kanske inte nämnas så ofta i rymdfartssammanhang, men nu har landet skickat upp ett 17 tons fraktskepp från basen Tanegashima i södra Japan. Det obemannade rymdskeppet H-II Transfer Vehicle (HTV) har som mål att docka med ISS och leverera förnödenheter till besättningen ombord. HTV:erna tillsammans med andra rymdfraktare kommer att bli extra viktiga och centrala då ju den amerikanska rymdfärjan skrotas nästa år.

HTV har med sig nästan 5 ton gods till ISS och kommer att vara dockad under c:a 6 veckor, varefter den kommer att lämna ISS med sopor från stationen. HTV är den första rymdfarkost som har utrymmen både för trycksatt och ej trycksatt gods.

Med HTV kommer det att finnas 5 obemannade fraktskepp som levererar förnödenheter till ISS under 2010:
• Japanska HTV
• Europeiska ATV
• Ryska Progress
Dragon från privata SpaceX (USA)
Cygnus från privata Orbital Sciences (USA)

Star Trek: D-A-C kommer på PC och Playstation® Network

Av Fleetadmiral , skriven 09-09-10, kl: 04:45
Kategori(er): Quarks: Spel
För alla som väntat på att få spela Star Trek: D-A-C på sin PC, nu behöver ni inte vänta länge till. Under november kommer spelet att släppas för PC. D-A-C har uppgraderats rejält inför lanseringen på PC och Playstation: nya skeppsklasser, nya kartor, inställbart AI, nya spellägen och 3D-kompatibilitet med Nvidia® 3D VisionTM 3D stereoscopic experience (stereoskopisk 3D innebär att du genom att använda ett par specialglasögon och speciell programvara får stereoeffekt på bilden).

Läs mer om spelet på vår spelsajt.

Nu börjar de första intrycken att strömma in för Star Trek: Online

Av Fleetadmiral , skriven 09-09-08, kl: 23:22
Kategori(er): Quarks: Spel: Star Trek Online
Flera av de ledande spelsajterna var på plats när den årliga spelmässan Penny Arcade Expo (PAX) i Seattle gick av stapeln, bl.a. för att se det senaste Star Trek-spelet i aktion. Visserligen bara utifrån en samling av Cryptic Studios demon och ett flertal nya skärmbilder, men det kan ändå ge en försmak om vad som väntar.
... spelet ser bra ut och följer den ordinarie tidslinjen, flera årtionden efter TNG-perioden. Vår största oro gäller att det kanske påminner väl mycket om andra aktionsbaserade nätspel.
BigDownload
... Cryptic visar stor respekt för varumärket i grafiken, gränssnittet och en del udda designval. Mekaniken för utetrupperna är dock fortfarande ett frågetecken sett till hur väl den överrensstämmer med vad man förväntar sig i ett Star Trek-spel.
Kotaku
... hypen kring det nya Star Trek-spelet kändes tydligt på mässan; alla verkade tala om det. Många var nyfikna på hur Cryptic hanterar strider i rymden, och de flesta var positiva. Spelet har helt klart stor potential, och det inte bara beroende på att det utvecklas av en resursstark och välrenommerad spelutvecklare.
TenTonHammer
... rymdstriderna var riktigt roliga. Gränsnittet är genomtänkt med kontrollerna logiskt placerade. Striderna går i ett tempo som inte tvingar en att "mosa" tangentbordet för att hinna med allt som händer på skärmen. De kändes väldigt mycket Star Trek, vilket däremot inte kunde sägas om markstriderna.
GameSpy
... på det stora hela fångar STO helt klart atmosfären i Star Trek. Hur bra det är som ett nätspel kommer att visa sig när det spelats under en längre tid: hur lång tid tar det för karaktärerna att utvecklas, hur bra är berättelsen, hur väldesignade är uppdragen, osv. Om det tar längre tid att växla tribblar mot dilitiumkristaller än det tar att nedkämpa klingoner, då kanske inte spelet blir någon höjdare. Det är uppenbart att STO har utformats på ett sätt som kommer att tilltala många Star Trek-älskare. STO kan bli ett av de få licensierade nätspel som gör varumärket rättvisa, och för att vara ett spel som befinner sig i ett förbetastadium ser det förbaskat bra ut.
1UP

Stewart från DragonCon

Av Pjotr'k , skriven 09-09-08, kl: 22:10
Kategori(er): TNG, Övrigt: Personer
Konventet DragonCon hade många gäster, som ni säkert har sett i nyheterna de sista dagarna, och ytterligare en prominent gäst var Patrick Stewart som säger att han är öppen för att återvända till X-Men-filmerna, men att han inte är intresserad av Jean-Luc Picards återkomst i Star Trek. Möjligen kunde han tänka sig en gästroll om detta skulle erbjudas. Det har från X-Men-produktionen nämnts att han skulle kunna återvända till en kommande film och både han och Ian McKellen (Magneto) vill utveckla den relationen som de har haft i filmerna.

Han uttryckte också en stor respekt för Leonard Nimoy, men kunde bara säga "He’s a piece of work, isn’t he?" om William Shatner.

Hela Kate Mulgrews framträdande från Dragon Con

Av Aike , skriven 09-09-08, kl: 09:22
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek, VOY, Övrigt: Personer
Kommendör Janeway eller Kate Mulgrew som hon heter i verkligheten var en av gästerna på Dragon Con i helgen. Se hennes framträdande här.

Se paraden på Dragon Con

Av Aike , skriven 09-09-08, kl: 09:11
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF
V-ödlorna, soldaterna från Aliens, Rovdjuret, Luke och Leia, borg och klingons, orcher från Sagan om ringen och soldater från företaget MNU i nya District 9 med många flera var alla med i den stora Dragon Conparaden som hölls i helgen. Se delar av den här tack vare youtubemedlemen dunegate08. Ett bildspel över deltagare i paraden går att se här.

Se hela Shatner och Nimoys framträdande från Dragoncon

Av Aike , skriven 09-09-06, kl: 09:05
Kategori(er): Aktiviteter, Filmer: 11 Star Trek, TOS, Övrigt: Personer
Youtubeanvändaren WhatJaneSays har lagt upp hela William Shatner och Leonard Nimoys gemensamma framträdande på Dragoncon i Atlanta häromdagen. Se de goda vännerna skoja med varandra och svara på frågor från fansen här. Och nej, Shatner har ännu inte sett den senaste Star Trek-filmen. Han hade chansen att göra det på planet mellan hans hemstad Los Angeles och Atlanta, men han hade annat att göra då, säger han.

Nimoy inte med i Star Trek 12

Av Pjotr'k , skriven 09-09-05, kl: 22:58
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness
Leonard Nimoy säger att det inte finns några planer på att han skall vara med som den äldre Spock i den planerade tolfte Star Trek-filmen. Nimoy, som med sin roll som Spock fått oerhört positiv kritik under över 40 år, och nu senast från den elfte filmen, sade detta vid ett samtal med fans och press vid DragonCon 2009 i USA, tidigare i helgen.

Den mänskliga hjärnan kan vara replikerad inom 10 år

Av Fleetadmiral , skriven 09-09-05, kl: 21:58
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap
Enligt professor Henry Markram vid Brain Mind Institute i Schweiz är en komplett syntetisk hjärna biologiskt och tekniskt möjlig att konstruera inom 10 år. Det största hindret tror Markram är de enorma finansiella investeringar som behövs.

Hjärnan är förstås otroligt komplex med biljoner synapser, miljarder neuroner, miljoner proteiner och tusentals gener. Men de är ändå ändliga till antalet. Redan med dagens teknik är det möjligt att med omvänd ingenjörskonst (s.k. reverse engineering, RE) återskapa delar av hjärnan. Exempelvis har man visat lyckade resultat med att efterlikna neuronernas funktioner med hjälp av kolnanorör.

Professor Markram: En modell av hjärnan skulle kunna kunna kopplas till en superdator och fungera som ett sorts undervisnings- och diagnostikverktyg i samhällets tjänst. Inom rymdforskningen skulle den artificiella hjärnan kunna användas för att överse funktionerna på t.ex. ett rymdskepp, eventuellt kopplad till en syntetisk röst för att underlätta kommunikationen maskin-människa.

[Bilden visar ett diagram över en specifik del av hjärnan med artificiella enheter som verkställare av hjärnfunktioner]

Alla elva långfilmerna släpps i samlingsbox i november

Av Aike , skriven 09-09-04, kl: 14:03
Kategori(er): Filmer, Quarks: Blu-ray, Quarks: DVD
Alla elva Star Trek-filmerna, inklusive den senaste, släpps i en samlingsbox i november. Boxen kommer att finns både till dvd respektive blu-ray. Se den här respektive härDiscshop.se. Preliminärt releasedatum är den fjärde november.

Nu börjar snart betatestningen av Star Trek: Online...

Av Fleetadmiral , skriven 09-09-04, kl: 06:49
Kategori(er): Quarks: Spel: Star Trek Online
... så skynda dig om du vill vara en av de som provar det.

Cryptic tar emot ansökningar på sin hemsida från användare som är registrerade. Om du inte redan är registrerad kan du börja med att registrera dig där, innan du fortsätter med att svara på några få frågor, typ; hur mycket du spelar dataspel, vad du har för specifikationer på din PC och din Internetuppkoppling. Bland de som sökt plockas slumpmässigt ut ett antal fram tills betatestningen börjar.

Betatestningen ska börja senare i år, och själva spelet är planerat att släppas under 2010.

Klicka här för att ansöka

NASA skickar upp rymdteleskop som ska leta efter "mörka" asteroider

Av Fleetadmiral , skriven 09-09-03, kl: 01:06
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap
Solsystemet innehåller miljontals asteroider, många av dem alldeles för mörka för att kunna upptäckas med hjälp av optiska teleskop som arbetar inom det synliga ljuset. Man har lyckats identifiera runt 7000 asteroider som korsar jordens bana eller kommer nära oss. Med det nya rymdteleskopet WISE som arbetar inom det infraröda våglängdsområdet - och alltså läser av den värme som asteroiden sänder ut - förväntar man sig att upptäcka hundratals nya asteroider. Informationen kommer att läggas till i en speciell databas med asteroider som kan tänkas kollidera med jorden i en framtid.

WISE är planerad att skickas upp den 7 december i år.

Art directors guild hyllar Star Trek-designers

The Art Directors Guild kommer att hylla dem som designat hur framtiden ser ut i Star Trek under 45 år den 27 september. På plats kommer bland annat TNG-veteranen Herman Zimmerman och Star Trek-filmens Scott Chambliss att vara.
Evenemanget hålls i Los Angeles och är öppet för allmänheten. En biljett kostar tio dollar.

Rösta på Star Trek i Spike Scream Awards

Av Aike , skriven 09-09-02, kl: 04:12
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek, Övrigt: Fantasy, Övrigt: Personer, Övrigt: SF
Star Trek-filmen fick hela sjutton nomineringar i Spike Scream Awards som hålls i oktober. Bland annat är den nominerad som bästa science fictionfilm och för bästa manus. Rösta här.

Alla nomineringarna:

The Ultimate Scream
Best Science Fiction Movie
Best Director (J.J. Abrams)
Best Villain (Eric Bana)
Best Ensemble
Holy Sh-t Scene of the Year (the space dive onto the orbital drill)
Best Actor (Chris Pine and Zachary Quinto)
Best Actress (Zoe Saldana)
Best Supporting Actor (Simon Pegg, Leonard Nimoy)
Breakout Performance – Female (Saldana)
Breakout Performance – Male (Pine)
Best Cameo (Winona Ryder)
Best F/X
Fight-to-the-Death Scene of the Year
Best Screenplay (Alex Kurtzman/Roberto Orci)


Patrick Stewart är också nominerad som bästa birollsinnehavare i en fantasyfilm. Nomineringen är för hans roll som Dr. Xavier i Wolverine.

De nominerade har tagits fram av branschfolk inom Hollywood samt skickliga regissörer, manusförfattare och tecknare inom fantasy, sci-fi och serier, som till exempel Tim Burton, Roland Emmerich och Zack Snyder.

Beltran bjuder in trekkers till sin nya pjäs i höst

Av Aike , skriven 09-09-02, kl: 03:59
Kategori(er): Övrigt, Övrigt: Personer
I höst är det premiär för Robert Beltrans pjäs Solitude i Los Angeles. Han skickar här en speciell inbjudan till trekkers världen över.

En längre intervju med Beltran om pjäsen och hans intresse för teater och Shakespeare finns här. Robert Beltran spelade Chakotay i Voyager.

Avsnitt 2.02 av Star Trek: Odyssey är nu tillgängligt

Av Mr Trek , skriven 09-09-01, kl: 15:02
Kategori(er): Filmer (av trekkers)
Avsnitt två i säsong 2 av fanserien Star Trek: Odyssey finns nu tillgängligt, nedan följer en beskrivning av avsnittet vid namn "The Immortal Loom":

"Med T'Lorra åter i tjänst, och Vaughn fortfarande i fängelset är Maya Stadi under press från vad som ser ut att vara alla sidor. Kommer hennes träning var nog för att förbereda henne för nästa äventyr? Odysseys öde kan finnas på en död planet, men vilka hemligheter har "the Archeins" lämnat kvar?"

Länk till sida för nedladdning.
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter