Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Den alternativa verkligheten i Star Trek XI

[Klicka på bilden för en förstoring]

 

Alternativ verklighet

 

Science fiction-filmen Star Trek XI är inte helt lätt att klassificera. Det är inte en film som är tänkt att föregå TOS (en s.k. prequel), och den kan inte bara fogas in i det Star Trek-universum vi känner till. Ur ett kanonperspektiv är det enklast att tänka sig att filmen är en efterföljare till Star Trek: Nemesis, som utspelade sig under 2379. Den nya Star Trek-filmen började visserligen med förstörelsen av USS Kelvin år 2233, men händelserna utgick från år 2387 (se grafiken ovan).

 

I Star Trek XI färdades Nero tillbaka i tiden från 2387 och skapade en samexisterande parallell tidslinje som började med att USS Kelvin förstördes (vilket ju var själva skälet till att en ny tidslinje faktiskt bildades). Färder bakåt i tiden är något som förekommit många gånger i Star Trek, men i Star Trek XI återställdes inte tidslinjen till den ursprungliga, som var brukligt (det s.k. parallell-universumet befann sig i en annan rumslig dimension, inte i ett annat tidskontinuum). I stället hade vi, som Uhura säger i filmen, en alternativ verklighet.

 

I den alternativa verkligheten innebar attacken på USS Kelvin från ett futuristiskt skepp att Federationen kom över information om en framtida teknologi, och fick idéer till att bygga en ny typ av snabbare, mer strömlinjeformade skepp. Utvecklingen fick en extra skjuts framåt. Det skulle t.ex. förklara skillnaden mellan det Enterprise NCC-1701 som vi är bekanta med från TOS, och det nya NCC-1701 från Star Trek XI.

 

Bilden är illustrativ för Star Trek: Online, men motsvarar i stort sett den officiella hållningen från CBS och Paramount.


Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter