Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek kontra Star Wars


Science-fiction "varumärkena" Star Trek och Star Wars har varit måltavlor för en polemik mellan fansen som aldrig verkar velat sina. Debatten har ofta handlat om vilken sida som skulle vinna i en eventuell militär drabbning. Emellertid är problemet att de två "universumen" skiljer sig så mycket åt både tekniskt och hur de framställs, att en jämförelse är svår. Fans från båda lägren har försökt göra jämförelser med hjälp av publicerad dokumentation, genom att jämföra dialoger och scener. Det är ganska uppenbart att alla sådana försök blir väldigt partiska, beroende på om man är för Star Trek eller för Star Wars.

Men om man utgår från Richterskalan för kultur- och civilisationsnivåer kan man se att Federationen klassas som en nivå N-civilisation och Galaktiska republiken som en nivå P-civilisation, alltså på samma nivå som t.ex. borgerna och dysonsfärbyggarna. Med andra ord skulle Federationen, åtminstone utan allierade på en högre nivå (för det finns flera civilisationer på en ännu högre teknisk nivå inom Star Trek), få det tufft mot imperiet i Star Wars.


En jämförelse av teknologier


Teknologi Star Trek (Federationen) Star Wars (Imperiet)
Huvudmotorer Warpmotor Hypermotor
Handeldvapen Phaser Ljussabel
Tyngsta strålvapen (skeppsmonterade) Typ 12 phaser Tung turbolaser
Kraftfullaste torpeder Transfasisk torped Kvantresonanstorped
Bästa sköldsystem Sköldar på slagskepp Planetsköldar
Sensorsystem Subrymdssensor Subrymdssensor
Kommunikationssystem Subrymdssändare/mottagare Subrymdssändare/mottagare
Kraftgenerering Antimateriareaktor Hypermateriareaktor
Kamoufleringssystem Fasmantling Kamoufleringssköld
Drontyp Jaktdron och lastdron Tillverkningsdron
Artificiella humanoider Android Snabbklonad människa
Hologramteknik Holodäck/Hologenerator Holokron/Holohölje
Medicin Hyposprej (jetinjektor) Bacta universalbotemedel
Materiakopiering Replikator Duplikator
Övrig teknologi Balanserad mellan militär och civil: Självreplikerande mina, Subrymdsteknik, Transportör, Snabbterraformare, Materialforskning, … Huvudsakligen militär: Världsskövlarmaskin, Galaxkanon, Paralysatorpistol, Siktförstärkare, Bioskanner, …

Science-fiction kontra fantasi

Många menar att Star Trek är "äkta" science-fiction, medan Star Wars är ren fantasi. Star Treks huvudsakliga målgrupp skulle därför vara den lite äldre generationen, medan Star Wars snarare skulle rikta sig till barn och ungdomar.

Att konstatera att Star Trek är science-fiction är enkelt - vem som helst borde kunna medge detta. Star Trek utspelar sig i framtiden där tekniken visserligen är avancerad, men i stor utsträckning realistisk.

Star Trek används ofta som plattform för att ta upp politiska frågor, o.dyl., som har sin utgångspunkt i nuet.

Star Wars innehåller element typiska för fantasy-skildringar; prinsessor, riddare, svärldsdueller, mörkklädda skurkar, åldrade lärare, unga hjältar. Här står kampen mellan gott och ont. Ett tema som använts i berättelser sedan urminnes tider. En del menar att Star Wars är en slags rymdopera eller rymdvästern, där hästarna har bytts ut mot rymdskepp. :-)

Star Trek är inte nödvändigtvis bättre för att det anses vara en mer renodlad science-fiction än Star Wars, men man kan inte heller säga att Star Wars skulle vara bättre för att det är mer av en fantasifull äventyrsberättelse som tilltalar så många.

Trots allt så handlar det ju i slutändan om tycke och smak…


HAPPY ENDING! ;-)

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter