Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Växter

 

Växter var en grupp icke-förnimmande organismer som omfattade träd, blommor och många andra typer av växter, och förekom rikligt över hela galaxen. På flera klass-M-planeter, inklusive jorden, innehöll växterna klorofyll som gav stammar och blad en grön färg.

 

Studiet av växter kallas botanik, och botanister har upptäckt flera varianter av växter (eller delar av växter) som är ätliga, oätliga eller giftiga. Bland de ätbara delarna på växterna märks örter, grönsaker, frukter och frön.

 

A

B

C

D

E

F

G

H

K

L

M

O

P

Q

R

S

T

U

X

Z

 

 

A

 

Alveraträd

 

 

Alveraträdet var en typ av träd som fanns på Kreetassa. Den betraktades av kretasserna som en kulturskatt.

 

När Enterprise NX-01 2152 besökte Kretassa för att förhandla om en ny plasmainjektor, urinerade Archers beagle Porthos på ett av de 300 år gamla alveraträden som stod utanför Diplomaternas sal. Kretasserna såg detta som en skändande handling, och krävde att Archer och hans besättning återvände till deras skepp.

 

Archer tvingades slutligen genomföra en kretassisk försoningsritual för att på så sätt be om ursäkt för att hans hund skändat trädet. Ironiskt nog innehöll ritualen en akt där Alveraträdet sågades i bitar med en motorsåg.

 

[Index]

 

 

Andoriansk knölrot

 

 

Andoriansk knölrot var en kaloririk delikatess från Andoria.

 

Benjamin Sisko och Jadzia Dax åt av denna rätt 2370. Jadzia ansåg att rätten innehöll den energi hon behövde för att ta itu med Gideon Seyetik.

 

Andoriansk knölrot var en del av en växts rot som växte på planeten Andoria. Den var en populär rätt bland andorianerna.

 

 

Sallader som innehöll andoriansk knölrot serverades ombord på USS Titan.

 

I en alternativ tidslinje 2285 ville kommendör James T Kirk servera andorianen Thelin th'Valrass andoriansk knölrot och färsk röd andoriansk fladdermus, men andorianen tackade artigt nej.

 

[Index]

 

 

Antarisk månblomma

 

 

Den antariska månblomman var en typ av blomma med antariskt ursprung.

 

En holografisk Chakotay gav en bukett med antariska månblommor som present till Seven of Nine, och sade att blommorna var extremt sällsynta och att han smugglat ut dem från hydrokulturrummetUSS Voyager eftersom han inte ville att Neelix skulle märka något.

 

[Index]

 

 

B

 

Bajoransk syren

 

 

Bajoransk syren var en typ av blomma från Bajor. Blomman var Kira Merus favoritblomma.

 

Merus födelsedag 2374 beställde Kira Nerys en låda med bajoranska syrener från Quark, och placerade blommorna i Merus hytt till minne av hennes avlidna mor.

 

År 2375 gav Benjamin Sisko Kasidy Yates en blombukett med bajoranska syrener som ett sätt att be om ursäkt för att han övertalat Federationens frakt- och transportmyndighet att de skulle stryka henne från befälslistan på hennes fraktskepp.

 

Påföljande år planterade Yates bajoranska syrener i sin trädgård utanför huset på Bajor. Hon planerade att fylla vaser med blommorna och placera dem runt huset.

 

[Index]

 

 

Bajoransk taggig basilika

 

 

Den bajoranska taggiga basilikan var en typ av basilikaört som växte på Bajor.

 

Julian Bashir gav Keiko O'Brien en bajoransk taggig basilika som gåva för att ersätta förlusten av idranhybrider av bonsaiträd som han och Miles O'Brien oavsiktligt dödade 2373.

 

[Index]

 

 

Bantan

 

 

Bantan var en kryddväxt från deltakvadranten. De rosa delarna av bantan var olämpliga att äta.

 

Kes odlade bantan i sitt hydrokulturrumUSS Voyager.

 

[Index]

 

 

Bonsaiträd

 

 

Bonsai är en konstform som innebär en miniatyrisering av träd genom att låta bonsaiträden växa i krukor. Konstformen har sitt ursprung i Kina, men har utvecklats mest i Japan. Bonsaiträden ses ofta som levande konstverk och kräver en hel del skötsel och omsorg.

 

Klassrummet på USS Enterprise-D hade flera olika bonsaiträd.

 

Wesley Crusher hade ett bonsaiträd i sin gästhytt på USS Enterprise-D 2370.

 

I en alternativ tidslinje hade kommendör Beverly Crusher ett bonsaiträd i sitt briefingrumUSS Pasteur.

 

Keiko O'Brien hade flera bonsaiträd i sin hytt på Deep Space 9.

 

 

Keiko O'Briens bonsaiträd dog under hennes makes, Miles O'Briens, omsorg när hon besökte eldgrottorna på Bajor 2373. Dr Julian Bashir, som försökte hjälpa till, dödade oavsiktligt samtliga träd när han gav dem för mycket vatten. Keiko hade vårdat träden, av typen idranhybrider, i många år.

 

[Index]

 

 

Borgiaplanta

 

 

Borgiaplantan (eller Borgiaroten) var en giftig växt som fanns på planeten M-113 och liknade lite grand en mumifierad palsternacka. Den angavs som en kolgrupp-3-planta och innehöll ett alkaloidgift som påminde om giftet i jordens solanumfamilj, med en kemisk struktur vanlig på de flesta klass-M-planeter.

 

Borgiaplantan upptäcktes ursprungligen av professor Robert Crater 2261. Experiment visade senare att plantans gift endast var farligt för möss. Borgiaplantan var också känd för att ge ifrån sig en angenäm doft som påminde om doften från tapioka.

 

M-113-varelsen som uppträdde i form av Nancy Carter lade skulden på USS Enterprises besättningsman Scott Darnells död på hans intag av Borgiaplantan. Spock upptäckte emellertid att den underliga röda fläckigheten i Darnells ansikte inte fanns bland symtomen vid förgiftning med en Borgiaplanta. Dr McCoy försäkrade senare Kirk att Darnell inte kunde ha dött av alkaloidförgiftning.

 

[Index]

 

 

C

 

Chee'lashfrukt

 

 

Chee'lash-frukten var en ätbar frukt som fanns på planeten Argratha i gammakvadranten.

 

År 2372, när Miles O'Brien satt i fängelse i en virtuell värld för spionage, gav hans medfånge Ee'char honom saften ur en chee'lash-frukt för att han skulle tillfriskna.

 

Frukten fanns inte på Federationens eller cardassiernas replikatormenyer.

 

[Index]

 

 

Clavisoabär

 

Matopin stensvamp på en bädd av tartocgrönsaker och smaksatt med clavisoabär.

 

Clavisoabäret var en typ av ätbar frukt från deltakvadranten. Det var ett litet saftigt bär som mest användes i sallader.

 

Palamars regent älskade maträtten på bilden ovan smaksatt med clavisoabär.

 

[Index]

 

 

Coltayinrot

 

Nätpåse med coltayinrötter

 

Coltayinrötter var ätliga knölformade rotfrukter som kom från en okänd klass-M-måne nära planeten Lyar.

 

År 2370 tillredde "Anna" en måltid på coltayinrötter blandade med terelliska kryddor för kommendör Jean-Luc Picard när de var övergivna på en ödslig plats. Coltayinrötter var allmänt kända bland invånarna i deltakvadranten, däribland den talaxiske resenären Neelix.

 

[Index]

 

 

Crystilia

 

 

Crystilia var blommor från Telemarius IV. Blommande crystilia gav ifrån sig en behaglig doft för människor. Doften var en biokemisk respons på den kärva atmosfären på planeten.

 

Örlogskapten Data överlämnade en blombukett med crystilia till kapten Jenna D'Sora 2367 när han uppvaktade henne. Data valde blommorna på rekommendation av kommendörkapten William Riker, då crystilia hade "fungerat för honom tidigare".

 

Crystilia odlades i trädgårdar i anslutning till ett fängelse på Darona.

 

[Index]

 

 

D

 

Diomediansk röd lav

 

 

Diomediansk röd lav var en luftig, ljusröd planta från Diomediansystemet. Förökningen skedde genom sporer. Laven var svår att odla, och blev ofta en utmaning för botaniker.

 

 

Dr Beverly Crusher odlade ett antal diomedianska röda lavar som en del av hennes hobby 2367. När USS Enterprise-D passerade genom ett instabilt maskhål i Ngamenebulosan, och det föreföll som om besättningen varit medvetslös i trettio sekunder, upptäckte Crusher att besättningen egentligen förlorat en hel dag att döma av hur mycket lavan växt till.

 

[Index]

 

 

Draebidium calimus

 

 

Draebidium calimus var en skör blomplanta som växte på planeten Marlonia. Plantan kunde åtskiljas från den närbesläktade draebidium froctus genom formen på sina blad. Under ett besök på planeten 2369 plockade Keiko O'Brien en draebidium calimus för att ta tillbaka till USS Enterprise-D.

 

Draebidium calimus liknade jordens violer.

 

[Index]

 

 

E

 

Eldfrukt

 

 

Eldfrukten var en frukt från Kelemans planet i deltakvadranten. I en tidigare civilisation, innan "Markskakaren" (USS Voyager) hade visat sig, offrades frukten ofta till guden Tahal. När den nya guden anlände gavs eldfrukten som gåva endast till "Markskakaren". Flera sekler senare hade folket på planeten slutat tro på de gamla gudarna, men fortfarande trodde de att det gav dem otur att äta av eldfrukten.

 

[Index]

 

 

F

 

Fallabuske

 

 

Fallabusken var en vedväxt från planeten J'naii.

 

Fallabusken gav ifrån sig en behaglig doft, men på endast en dag av det j'naiitiska året.

 

[Index]

 

 

Favinitplanta

 

 

Favinitplantorna representerade flera olika typer av blommor från Vulcan.

 

Tuvok skapade en gång en korsning mellan en sydamerikansk orkidé och en vulcansk favinitplanta.

 

Till en början var hybriden sjuklig, men efter ett par veckor anpassade sig plantan till den nya miljön, och blev starkare än blommorna varit var för sig.

 

Favinitplantan var en vulcansk orkidé ur vilken utvanns favinitsmör. Plantan hade en aromatisk doft, spetsiga kronblad och en gul stjälk som kunde bli upp till tre meter lång.

 

[Index]

 

 

G

 

Gamma Trianguli VI - baljväxt

 

 

Baljväxten från planeten Gamma Trianguli VI hade en ca. 1 meter lång och styv stjälk med flera blad, och en blomma bestående av en fröskida med purpurfärgade kronblad och gula taggar i mitten. Växten kunde röra sig något, vilket hade observerats när den reagerade för humanoider i närheten. Växten vände sin fröskida mot målet och avfyrade ett antal taggar med hjälp av en kemisk eller pneumatisk explosion. Taggarna innehöll ett saponinliknande gift, som kunde vara dödligt om inte den förgiftade snabbt kom under läkarbehandling.

 

Det var inte helt klart vilken funktion baljväxtens taggar hade. Baljväxten kunde vara en köttätande växt som levde på djur, eller så var taggarna en försvarsmekanism som stod under kontroll av planetens självmedvetna dator Vaal.

 

År 2267 förlorade en utetrupp från USS Enterprise besättningsmedlemmen Hendorff på grund av en baljväxt, där även Spock var nära att stryka med. Som tur var reagerade Spock bra på medicinen masiform-D som injicerades i hans blodomlopp av dr McCoy.

 

[Index]

 

 

Gespar

 

 

Gespar var en delikat frukt från Vulcan. Den serverades i rullar och var en viktig del i den vulcanska frukosten. Om den inte serverades färsk tappade den mycket av sin goda smak. Gespar smakade som ett mellanting mellan ananas och rigelisk kir.

 

Som gäster, och enligt vulcansk tradition, lagade T'Pol och Charles Tucker till gespar för frukost när de besökte T'Les hem 2154.

 

Under kommendör Spocks möte med Lanitow IrizalByrån för interplanetära frågor 2293 bjöd Irizals personal på flera vulcanska läckerheter, som sotar, gespar och vulcanskt kryddte.

 

[Index]

 

 

Gladst

 

 

Gladst var en bladliknande brun vegetabilisk klingonrätt, som såg ut som alger eller svampen skogsöron från jorden. Den serverades normalt med sås, men kunde beställas utan. Gladst fanns på menyn på DS9:s klingonrestaurang. Gladst serverades vanligen som tillbehör till huvudrätten, t.ex. färsk Gagh. Smaken på gladst var ungefär som för ruccolasallad.

 

[Index]

 

 

Golanamelon

 

 

Golanameloner var en typ av små meloner som fanns på planeten Golana. De hade ett orange skal som påminde om grapefruktens, mörkgrönt kött och en blekt orange kärna.

 

Chefsingenjör Miles O'Brien gav en halv golanamelon till sin dotter Molly 2374.

 

[Index]

 

 

Gramilisk sandärta

 

 

Gramilisk sandärta var ett ätbart frö som hämmade spottkörtelns produktion av saliv och torkade ut tungan, vilket ledde till kraftig törst. På ferengin Pels inrådan började Quark servera gramiliska sandärtor som tilltugg i hans bar 2370 för att hans kunder skulle köpa fler drinkar.

 

Gramiliska sandärtor kunde också ätas med yamoksås.

 

Jake Sisko och Nog fördrev ofta tiden med att kasta gramiliska sandärtor från den andra våningen på Promenaden, vilket avsevärt irriterade Odo.

 

[Index]

 

 

Gråtplanta

 

 

Gråtplantan var en levande, köttätande växt.

 

En typ av gråtplanta var "Beauregard" (gick även under namnet "Gertrude") som fanns på USS Enterprises botaniska sektion. Växten hade en 1 meter hög och ihålig stjälk med rosa kronblad som stack ut från blomman, och kunde röra sig likt gripande händer. Växten kunde humma när den trivdes med tillvaron, men gav ifrån sig gälla skrik om den hotades.

 

[Index]

 

 

Guidande trädet

 

 

Guidande trädet stod mitt i Den stora skogen i talaxiernas liv efter detta. De avlidna mötte en nära familjemedlem vid Guidande trädet och skulle sedan ledas till en återförening med sina förfäder.

 

När Neelix "dog" 2374 såg han inte Guidande trädet och ifrågasatte sin tro. Senare såg han trädet i en fasanfull hallucination.

 

[Index]

 

 

H

 

Harridbär

 

 

Harridbären kom från en planet i gammakvadranten på vilken det fanns en holografisk Yaderanby.

 

Taya plockade några harridbär och ville ge dem till Odo, men när hon gjorde det korsade hon gränsen till det holografisk fältet och hennes arm försvann.

 

[Index]

 

 

K

 

Kaferiskt äpple

 

 

Kaferiska äpplen var en typ av stora röda äpplen som påminde om granatäpplen, och växte på låga träd. De kom från planeten Tau Ceti III. Under 2200-talet ansågs äpplena vara en delikatess, och var kända för sin goda smak.

 

En genomskärning av ett kaferiskt äpple fanns på framsidan av Handbok i exobiologi som användes av Elizabeth Cutler 2151.

 

 

Kaferiska äpplen var det första slaget av mat som skapades av örlogskapten Gary Mitchell (på planeten Delta vega) efter att han muterat till en övermänniska och skaffat sig psioniska krafter 2265.

 

I slutet av 2500-talet odlade kelvanen Rojan flera kaferiska äppelträd i sin fruktträdgård i kelvankolonin.

 

[Index]

 

 

Kameleontros

 

 

En kameleontros var en blomma som ändrade färg efter ägarens sinnesstämning.

 

År 2364 gav Wyatt Miller Deanna Troi en kameleontros som en gåva. Rosen hade guldglänsande blad och en guldfärgad stam. Den var blå när Miller höll i den, växlade sedan färg till röd, och vit när Troi höll i den. Senare ändrade rosen färg till lila när den fortfarande var i Trois händer.

 

Rosen växte på planeten Betazed.

 

[Index]

 

 

Katterbalja

 

 

Katterbaljor var en vanlig gröda som odlades av bajoranska bönder. Den användbara delen på grödan var dess rötter som kallades "bönor". En teknik för att få större katterbaljbönor var att bespruta dem med klorobikrober.

 

Mullibok odlade katterbaljor på sitt lantbruk på den bajoranska månen Jeraddo. När Mullibok senare flyttade till ett nybebyggelseläger nära Lacroya började han på nytt odla katterbaljor.Bajor odlades stora mängder katterbaljor i Ilvia i det nordvästra distriktet.

 

År 2346 ingick katterbaljbönor i maten som Kira Nerys och Kira Meru åt i sina inkvarteringar på rymdstationen Terok Nor.

 

I slutet av 2370 odlade Jake Sisko bajoranska katterbaljor för ett vetenskapligt skolprojekt. Syftet var bl.a. att komma fram till vilken hybrid som gav den största roten.

 

Katterbaljsodlarna hade en ovanligt stor skörd av katterbaljor 2373.

 

[Index]

 

 

Katyllisk kryddnejlika

 

 

Katyllisk kryddnejlika var en växt från deltakvadranten som användes som krydda av talaxierna.

 

Katyllisk kryddnejlika blandad med krossade ramablad utgjorde enligt Neelix ett botemedel mot tetastrålning. Vid intag av blandningen förhindrades att humanoidernas cellmembran skadades av strålningen. Blandningen smakade emellertid avskyvärt, även för talaxierna, och utlöste en kräkreflex.

 

År 2375 tillagade Neelix en rätt med dessa två ingredienser inför bordningen av ett obrukbart maloniskt fraktskepp.

 

[Index]

 

 

Kaylo

 

 

Kaylo var en frukt från en M-klassplanet i deltakvadranten och liknade ett äpple från jorden. Kaylon var giftig och resulterade i död redan efter en enda tugga. Personens luftstrupe svällde upp och smärta kunde kännas i kroppens nedre regioner, med början från knäna och sedan med förflyttning upp till bäckenområdet.

 

År 2371, när en utegrupp från USS Voyager sökte efter mat på den ej namngivna planeten, fann kapten Joseph Carey en kaylo. Carey var till en början entusiastisk över sitt fynd tills Neelix informerade honom om de dödliga (och smärtsamma) effekterna av att äta av frukten.

 

[Index]

 

 

Keelablomma

 

 

Keelablommor var en sorts blommor från deltakvadranten.

 

Växten var anmärkningsvärt stark; stammen var styv men ändå svår att bryta av. Ibland växte det dock ut grenar som inte var lika starka och ganska lätt gick att bryta av.

 

Neelix jämförde de styva keelablommorna med örlogskapten Tuvok.

 

[Index]

 

 

L

 

L'makinöt

 

 

L'makinöt var en typ av nöt som endast förekom inom deltakvadranten. När den lagades till en puré fick den en glänsande blå färg och var populär som tårtglasyr.

 

Neelix använde ofta l'makinöt som glasyr till tårtor och andra bakverk ombord på USS Voyager. Kes älskade att äta dessa till dessert.

 

När Tuvok 2376 tillfälligt led av en hjärnskada tyckte han om att göra flera desserter, inklusive bakverk med l'makiglasyr.

 

Till Tuvoks födelsedag senare samma år replikerade kommendör Kathryn Janeway en bakelse med l'makiglasyr för honom.

 

[Index]

 

 

Leolarot

 

 

Leolaroten var en mörkgul rotfrukt från deltakvadranten. Även om den hade en oangenäm smak och var täckt med mjöldagg, var den en av de bästa källorna till vitaminer och mineraler i kvadranten.

 

Neelix introducerade växten till besättningen på USS Voyager 2371. Neelix odlade växten i hydrokulturrummet och använde den i matlagningen under hela den sju år långa färden tillbaka till jorden. De flesta i besättningen klagade på smaken, men Neelix envisades med att ha den i många av sina rätter.

 

När Neelix talade om för B'Elanna Torres att han saknade en ingrediens i sin jibalianska sjukryddorsomelett gissade hon att det var leolarot.

 

Kes tyckte om leolarot. Neelix gav henne en bit leolarot när hon lämnade USS Voyager för andra gången 2376.

 

Under ett besök på planeten Napinay 2376 upptäckte Neelix flera leolarötter som han tog med sig tillbaka till USS Voyager, och använde dem i olika rätter, bl.a. leolarotstuvning.

 

[Index]

 

 

M

 

Mahkorot

 

 

Mahkoroten var en växt från planeten Neural. Den var känd för att bota giftiga bett från det dödliga apliknande rovdjuret Mugato, men endast om växten tillreddes av en medicinkvinna från Neurals bergsfolk Kahn-ut-tu. Behandlingen var kraftigt ritualiserad.

 

I ritualen ingick slag på trummor och besvärjelser som sjöngs medan medicinkvinnan skar ett sår i sin egen hand. Mahkoroten hölls mot såret och pressades sedan mot offrets sår, varvid giftet sögs ut.

 

Ritualen fungerade även som en slags äktenskapsceremoni mellan offret och medicinkvinnan, eftersom offret nu var skyldig medicinkvinnan sitt liv.

 

[Index]

 

 

Makaraört

 

 

Makaraörten kom från Bajor, och var en växt känd för sin medicinska effekt. Den användes normalt av bajoranska kvinnor för att öka mängden av det kvinnliga könshormonet progesteron under graviditeten. Makaraörten motverkade också effekten av lugnande medel, som t.ex. merfadon.

 

År 2318 gav kai Meressa Hadlo te som innehöll örten för att han skulle återhämta sig från sin upplevelse med sanningens orb.

 

Dr Julian Bashir ordinerade makaraörter för major Kira Nerys under hennes graviditet 2372 och 2373 för att svullnaden på hennes vrister skulle lägga sig när hon bar på Miles och Keiko O'Briens barn.

 

[Index]

 

 

Mobafrukt

 

 

Mobafrukten var en söt frukt med speciell doft som växte på träd och kom från Bajor.

 

År 2372 serverades mobafrukten, tillsammans med andra rätter, ombord på Deep Space 9 för trillernas vetenskapsmän som försökte skapa ett konstgjort maskhål.

 

Kira Nerys och hennes mor, Kira Meru, intog mobafrukter på Terok Nor.

 

När dr Julian Bashir var inuti Sloans holodäcksimulering 2374 försökte han beställa rostat bröd med mobafruktsylt och rödbladste, men replikatorn fungerade inte.

 

[Index]

 

 

Muktokplanta

 

 

Muktokplantan var en blomart som fanns på planeten Betazed. Muktokplantorna kunde bli flera hundra år gamla, och i några enstaka fall (enligt kommendörkapten William Riker) tusen år. De alstrade en behaglig doft och pinglade svagt när de skakades.

 

Muktokplantorna växte i form av buskar och täcktes med flera rosaaktiga små blommor med fjäderaktiga kronblad.

 

[Index]

 

 

O

 

Oblissisk kål

 

 

Oblissisk kål var en typ av grönsak.

 

Kes odlade 2371 oblissisk kål i hydrokulturrummetUSS Voyager. Hon använde äggläggande skalbaggar för att korspollinera grönsaken.

 

[Index]

 

 

Omikronspor

 

 

Omikronsporen var en spor som upptäcktes på planeten Omikron Ceti III. Sporernas egentliga ursprung var okänd, förutom att de länge drivit genom djuprymd innan de kom till Omikron Ceti, en planet som konstant bombarderades av Bertholdstrålning. Omikronsporerna trivdes i denna miljö.

 

Sporerna fanns i fröskidor, som sköt iväg sporerna mot varje person som kom för nära. Sporerna skyddade i första hand mot Bertholdstrålningen, men förbättrade även hälsan och gav sinnesfrid. År 2264 träffades Leila Kalomi, Elias Sandoval och andra medlemmar i Omikronkolonin av sporerna, vilket räddade dem från de strålskador som drabbat övriga kolonister på planeten.

 

[Index]

 

 

Oskoid

 

 

Oskoid var ett kålliknande, mörkgult löv med purpurfärgade ådror, och kom från Betazed. Det var en av Lwaxana Trois favoriträtter. Vid sitt besök på USS Enterprise-D 2367 erbjöd hon Riker att smaka på några av hennes replikerade oskoider.

 

[Index]

 

 

P

 

Psykotropisk blomma

 

 

Psykotropiska blommor var en typ av blommor som förekom på planeten Archer IV.

 

Blommorna frigav ett toxiskt pollen med en hög koncentration av tropolosin, som orsakade symtom på hallucination, paranoja och vacklande kognitiva funktioner.

 

[Index]

 

 

Q

 

Q'lava

 

 

Q'lava var en typ av vattenhaltig frukt från Dominion, och populär bland Vorter. Den kvinnliga vortan Kilana erbjöd kommendör Benjamin Sisco q'lava 2373 under förhandlingen ombord på ett Jem'Hadar attackskepp vid planeten Torga IV i gammakvadranten. Sisko tackade nej då han inte var säker på om frukten gick att äta för människorna (Kilana garanterade honom dock att den inte var giftig för några humanoider).

 

År 2376 serverades q'lava ombord på Deep Space 9 vid en mottagning som välkomnade bajoranska och cardassiska delegater till stationen.

 

[Index]

 

 

Quadrorågvete

 

 

Quadrorågvete var ett genetiskt modifierat sädeskorn som gav hög avkastning, och växte året runt. Det hade en blåaktig färgton. Quadrorågvetet kunde spåras bakåt till 1900-talets Kanada. Pavel Checkov hävdade emellertid att rågvetet ursprungligen kom från Ryssland. Fram till åtminstone 2269 var det det enda sädeskornet från Jorden som kunde växa på Shermans planet.

 

År 2268 transporterade Federationens avdelningschef Nilz Baris flera ton quadrorågvete till Deep Space K-7 för vidare befordran till Shermans planet. Han gav kommendör James T KirkUSS Enterprise order om att skydda leveransen.

 

Senare fann man emellertid att sädeskornen förgiftats av klingonerna med hjälp av infiltratören Arne Darvin (som plastikopererats för att se ut som en människa) från klingonernas underrättelsetjänst. Avslöjandet skedde efter att man upptäckt att tribblar hamnat i en sädessilo och ätit av det förgiftade quadrorågvetet och dött.

 

År 2373 gick ett terminskontrakt för quadrorågvete om intet för Quark, vilket satte honom i svår skuld.

 

[Index]

 

 

R

 

Ramablad

 

 

Ramablad var del av en planta från deltakvadranten som användes som krydda.

 

Krossade ramablad tillsammans med katyllisk kryddnejlika utgjorde ett talaxiskt botemedel mot tetastrålning. Blandningen smakade dock avskyvärt och utlöste en kräkreflex. År 2375 tillagade talaxiern Neelix en rätt med dessa två ingredienser inför bordningen av ett obrukbart maloniskt fraktskepp.

 

[Index]

 

 

S

 

Sandtagg

 

 

Sandtaggen var en ökenväxt med långa, skarpa taggar från ökenplaneten Dozaria. Gul Dukat satte sig oavsiktligt på en sandtagg när han sökte efter överlevande från fångtransportskeppet Ravinok, som 2372 kraschlandat på Dozaria.

 

[Index]

 

 

Sällskapsvinranka

 

 

Sällskapsvinrankan var en liten flyttbar växt.

 

År 2361 ägde Lwaxana Troi en sällskapsvinranka som hon hade fäst runt armen. Hon tog med sig vinrankan till en bankett ombord på USS Enterprise-D till äktenskapet mellan Deanna Troi and Wyatt Miller (som dock aldrig blev av).

 

[Index]

 

 

T

 

Talaxisk tomat

 

 

Den talaxiska tomaten var en växt som förekom inom talaxisk rymd. Liksom den jordiska tomaten odlades talaxisk tomat som föda.

 

När kommendör Kathryn Janeway och kommendörkapten Chakotay var strandsatta på en M-klassplanet, som de kallade Nya jorden, var talaxiska tomater en typ av växt som Janeway odlade i en liten trädgård.

 

[Index]

 

 

Talaxisk maskrot

 

 

Talaxisk maskrot var en växt från Talax som orsakade obehagliga gassmärtor i magen vid konsumtion.

 

År 2377 serverade Neelix svindlaren Gar mat som garnerats med talaxisk maskrot, utan att informera honom om att "en del människor reagerar dåligt". Neelix berättade sedan för Gar att magspasmerna skulle förvärras inom trettio till fyrtio timmar, såvida inte Gar avslöjade var han fört Doktorn så att ett motgift kunde sättas in.

 

[Index]

 

 

Talosisk sjungande planta

 

 

Den talosiska sjungande plantan växte på Talos IV, och var en blå växt med flera stora löv på en lång stjälk. Man kunde hitta den sjungande plantan på stenblock och på landets talrika slätter.

 

Den nästan konstanta vinden som rådde på planeten fick plantans löv att vibrera, och ge i från sig ett flöjtliknande angenämt ljud. Ljudet försvann om löven hölls stilla.

 

[Index]

 

 

Tarkanisk vildblomma

 

 

Tarkaniska vildblommor var en typ av blommor som växte i deltakvadranten.

 

Neelix gav en gång en klase med tarkaniska vildblommor som gåva till Seven of Nine.

 

[Index]

 

 

Teranöt

 

 

Teranöten var en liten hård frukt. Nöten var en viktig ingrediens i teranötsufflén.

 

Neelix och Tom Paris använde en teranöt som spelpjäs i deras demonstration av snäckskalsspelet (Shell Game).

 

[Index]

 

 

Tuvoks orkidé

 

 

Tuvoks orkidé var en typ av korsad orkidé som utvecklats av den tidigare maquismedlemmen Lon Suder under hans tid i isolering.

 

Efter att Lon mördat en människa, och det avslöjats att han hade ett okontrollerbart behov av att döda (ett behov han fick tillfredställt genom att vara medlem i The Maquis), sattes han i en isoleringscell. Örlogskapten Tuvok lyckades senare få honom att tillfriskna med hjälp av en vulcansk sinnesförening och flera efterföljande terapisessioner, där bl.a. ingick vulcanska självdisciplinstekniker. Suder var så tacksam för Tuvoks hjälp att han uppkallade den nya orkidéarten efter honom, i stället för att följa traditionen och namnge den efter skaparen.

 

[Index]

 

 

U

 

Uttabär

 

 

Uttabäret var en ätbar, blåbärsliknande frukt från Betazed. Lwaxana Troi tyckte om uttabär, liksom hennes betjänt Herr Homn. Uttabären användes bl.a. till uttabärscrepes.

 

Uttabär odlades även på jordbrukskolonin Armadan. Av uttabären tillverkade bönderna sylt och vin. Uttabärsskörden på Armadan förstördes 2365 efter att den blivit besprutad med kronitonpartiklar i sabotagesyfte.

 

[Index]

 

 

X

 

Xuptaträd

 

 

Xuptaträdet var en träväxt från en planet i Orelliussystemet.

 

Ett oljeextrakt från xuptaträdet kunde användas i en rogivande massage. Kolonisten Cassandra erbjöd sig att ge Benjamin Sisko massage med olja från xuptaträdet efter en lång arbetsdag.

 

[Index]

 

 

Z

 

Zan Periculi

 

 

Zan Periculi var en typ av blomväxt från Ferengiplaneten Lappa IV. Blomväxten producerade stora mängder gula blommor som dock inte doftade speciellt gott.

 

DaiMon Tog överlämnade en bukett med Zan Periculi till Lwaxana Troi när han försökte uppvakta henne 2366. Lwaxana kastade dem dock i en närliggande sjö. Efter Togs kidnappning av Lwaxana, Deanna Troi och William Riker, upptäckte kommendörkapten Data buketten och lyckades sluta sig till kidnapparens ursprung utifrån varifrån blommorna kom (= Ferengirymd).

 

Zan Periculi odlades nära DaronafängelsetBetazed från 2358. Blommorna hade importerats från ferengernas rymd.

 

[Index]

 

 

Zilm'kach

 

 

Zilm'kach var en klingonfrukt som liknade en liten aprikos. Den urkärnades innan den serverades.

 

År 2370 beställde Julian Bashir och Melora Pazlar en skål med Zilm'kach på DS9:s klingonrestaurant som efterrätt (efter att de avnjutit klingonrätten racht; innehållande stora levande maskar).

 

[Index]

 

 


(Huvudsakliga informationskällor: Memory Alpha, Memory Beta och Wikipedia)


Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter