Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Vad är Star Trek? - fördjupning

1966 började en banbrytande rymdserie, skriven av Gene Roddenberry, att sändas på amerikansk tv, serien kallades för Star Trek. Till skillnad från tidigare science fiction, som mest riktade sig till barn, så försökte skaparna av Star Trek att ta upp allvarliga problem i vår värld via de berättartekniska möjligheter som science fiction erbjuder. Han hade en vision att i framtiden så kunde alla olika arter och raser samsas och leva i fred i en organisation som kallades Federationen. Federationen bestod av ca 150 civilisationer och var beredda att hjälpa till om någon behövde det. En undergren av denna federation var Stjärnflottan, som utforskade och hjälpte andra arter som har problem. På 60-talet var det fortfarande mycket konflikter som gällde de svartas rättigheter. Därför var det en stor sensation att en svart kvinna var med i serien. Även om Uhura, som hon hette, inte spelade huvudrollen, så har det ändå inspirerat många svarta kvinnliga skådespelare, t.ex. Whoopi Goldberg. Star Trek består av 10 biofilmer och 6 serier (om man ska räkna in den animerade serien, TAS), med sammanlagt 726 respektive 702 avsnitt utan TAS. Alla avsnitt förutom TAS och TOS är ca 45 minuter långa medan TOS är 50 minuter och TAS 25 minuter. Ett vanligt tema på avsnitten är tidsresor eller ett moraliskt dilemma. Nedan beskriver jag serierna i tur och ordning.

Nu är det år 2265. James T. Kirk var kaptenen, Mr. Spock var en vulcan/människa som var förstaofficer och vetenskapsofficer. Dessutom ingick doktor McCoy som var skeppets läkare på USS Enterprise vilket höll en besättning på 350 personer. Deras uppdrag var att utforska annorlunda nya världar, att söka upp nytt liv och nya civilisationer, att djärvt färdas där ingen har färdats förut. Detta gör de med en så kallad "Warpmotor" då de åker i hastigheter snabbare än ljuset. Zefram Cochrane uppfann denna ”warpmotor” 2063 vilket ledde till en första kontakt mellan Vulcanerna och människorna. Vulcaner undertrycker sina känslor så att de verkar helt känslolösa, de är också väldigt logiska. Mr. Spock är en blandning av sin mänskliga mamma och vulcanska pappa. Denna trio av Kirk, Spock och McCoy blev snabbt en symbol för gemenskap, fastän McCoy och Spock ofta irriterade sig på varandra. McCoy tyckte att Spock inte brydde sig om sina kompisar utan bara gjorde vad som var logiskt och Spock tyckte att McCoy var väldigt ologisk. Kirk kallade ofta McCoy för Bones och McCoy kallade ofta Kirk för Jim istället för James. Det har blivit en speciell känd fras för Dr. McCoy där han säger: ”He's dead, Jim”. Kirk blev också känd för: "Beam me up, Scotty" fastän det aldrig användes i den formen i serien.

Originalserien ”The Original Series” eller TOS som den senare kallades gick i tre år blev ingen större hit, men när serien visades i repris i början av 70-talet så hade skaran av fans växt. Då skapades en tecknad serie som hette Star Trek: The Animated Series och blev ett populärt barnprogram. Man ifrågasätter ofta om denna serie kan räknas in som ”äkta” Star Trek eftersom det var tecknat. Efter det så insåg Paramount, som ägde varumärket att man kunde göra långfilmer, hittills har de gjort 10 filmer. Efter film fyra, "The Voyage Home", så bestämde de att starta en ny serie som hette Star Trek: The Next Generation.

Året var nu 1987 eller 2364 i Star Trek-universumet. De hade nu tagit bort alla fyrkantiga paneler och alla fula knappar, nu var det avrundade touch screens. Detta nya Enterprise hette USS Enterprise-D. Det leddes av kaptenen Jean-Luc Picard, William Riker m.fl. Detta var en betydligt större besättning på ett betydligt större skepp som bestod av åtta återkommande roller. Skeppet hade en besättning på över 1000 personer. En del var familjer, andra bara civila, så man kan säga att detta skepp är mer ett familjeskepp än de andra skeppen i Enterprise-serien. Denna serie handlade precis som originalserien om att utforska det okända medan man redan visste lite mera om hur rymden såg ut och vilka fiender som fanns i den. TNG som den också kallades gick i sju år men redan under år 6, alltså 1992 eller 2369 kom en ny serie som hette Star Trek: Deep Space Nine med ytterligare sju säsonger. Året innan hade film sex kommit ”The Undiscovered Country”. TNG slutar 1994 eller 2370 och direkt efter överförs skådespelarna till filmduken i Star Trek: Generations.


Deep Space Nine är en rymdstation bredvid ett maskhål, en slags portal mellan två olika delar av vår galax. Denna station kontrolleras av Benjamin Sisko och den ligger precis i utkanten av federationens område. Det har varit en cardassisk ockupation av Bajor, en planet med ytterst religiösa invånare som ligger precis i närheten av maskhålet, så politiskt sett så är planeten instabil. Cardassier kan man säga är Star Treks version av nazisterna. De är starkt militariserade och det reptilliknande utseendet förstärker detta. En hypereffektiv militär underrättelsetjänst bidrar även. Om man dessutom ser bajorans som Star Treks version av det judiska folket så blir liknelsen ännu starkare. Deep Space Nine ska vakta maskhålet och hjälpa bajoranerna återställa sin planet. DS9 blir senare inblandad i Dominionkrigen. Av den anledningen så har serien djupare inslag av politik, religion och krig. Eftersom denna serie utspelar sig parallellt med TNG så dyker flera karaktärer upp i bägge serierna.


Efter andra säsongen av Deep Space Nine så började USS Voyager med sitt uppdrag att fånga en grupp terrorister, men de blir själva tillfångatagna av en varelse som heter ”The Caretaker”. Denna varelse har slungat Voyager 75 000 ljusår från jorden och alfakvadranten till deltakvadranten. Med andra ord, de är på andra sidan galaxen och det tar 75 år att komma hem. Den kvinnliga kaptenen Kathryn Janeway ska leda Voyager hem och hon stöter på många problem på vägen. Nu fick Star Trek ett uppåtlyft genom att man visade att Star Trek inte enbart är en manlig serie utan att man kan ha kvinnliga huvudroller. Voyager går parallellt med Deep Space Nine och när DS9 slutar 1999 eller 2375 så seglar Voyager fram i två år till innan de slutligen når jorden. På vägen lyckas de värva en ny besättningsmedlem som heter Seven of Nine en f.d. borg, som så småningom lyckas anpassa sig på vägen. En borg är en cybernetisk förstärkt varelse som söker perfektion. De assimilerar alla arter de kommer över och på det sättet blir de individerna nu en del av ”kollektivet”. I Kollektivet är alla borger sammankopplade till ett enda stort medvetande utan någon individualitet. Borger regenererar, alltså tar in energi, via speciella alkover och dom behöver ingen annan näring. Det är en av anledningarna till att Seven of Nine har problem att anpassa sig. Borgerna representerar det röda området på kartan. Voyager slutar 2001 eller 2378 när en ny serie som kallas Enterprise eller ENT börjar.

Enterprise utspelar sig kronologiskt 114 år före TOS och 88 år efter Cochranes warpflygning. Denna serie handlar i större utsträckning om att utforska det okända med hjälp av nya tekniska verktyg. Ingen vågar t.ex. säga ”Beam me up” om det inte är absolut nödvändigt. Alla de 82 besättningsmedlemmarna är människor från jorden, förutom två, skeppets läkare och vetenskapsofficer. Skeppet Enterprise NX-01 styrs av kaptenen Jonathan Archer tillsammans med den vulkanska T’Pol som är skeppets vetenskaps- och försteofficer och Charles ”Trip” Tucker som maskinchef. Enterprise slutar efter fyra säsonger år 2005 och tre år innan kom långfilmen Nemesis.
Redan efter den tredje säsongen så hade tittarsiffrorna sjunkit rejält men Paramount producerade ändå säsong fyra, pga. stora mail- och brevskrivningskampanjer från fansen.

Vi vet nu att det kommer att komma en elfte film 2008 som antagligen ska handla om när Kirk och Spock var på Stjärnflotteakademin. Filmen kommer att produceras och regisseras av J.J Abrams som har skapat TV-serierna Lost och Alias. Han har också regisserat filmen Mission Impossible 3.

Star Trek har haft en jättestor inverkan på vår kultur genom att det har varit inspiration till en massa olika tekniker och inom rymdprogrammet så har påverkan varit enorm, t.ex. den första rymdfärjan som byggdes namngavs Enterprise. Det har också gett folk denna positiva framtidsbild som många längtar efter. Som exempel fick Scotty, maskinchefen från originalserien, eller James Doohan som han heter i verkligheten, ett självmordsbrev av en ung kvinna. Han ringde henne och sa att han skulle vara på ett konvent någonstans i USA och att han ville se henne där. Han träffade henne där och han sa positiva saker till henne och hon höll kontakten med honom genom att vara med på vartenda konvent som han var på under en viss tid. Efter kanske det artonde konventet tappade han kontakten med kvinnan men efter åtta år så fick han ett brev av henne där hon tackade honom och hon berättade också att hon hade fått högsta betyg i elektronisk ingenjörskonst. Det tyckte James var det bästa han hade gjort i hela sitt liv.

Mark Allen Shepard som spelade Morn i DS9 berättade att när han var på ett Star Trek-konvent i USA så kom det fram en turist från Japan som sa: ”Jag har åkt ända från Japan bara för att se dig” och det fick Mark en jättestor kick av.

Vid ett annat konvent så hade en skådespelare, John De Lancie, som spelar Q i serien, varit rejält sjuk men ändå bestämt sig för att ställa upp på konventet, så när han gick där från så lämnade han kvar sitt glas med vatten. Då frågade arrangören på skämt om det var någon som var intresserad av att köpa Q-viruset, så det var någon kille som köpte det för typ 40$. Arrangören sa att han verkligen inte borde dricka detta för att De Lancie var riktigt sjuk, men killen bara svalde ner allt och skrek rakt ut ”I got the Q-virus, I got the Q-virus”. Hans idé var att sprida viruset över hela världen. Detta visar hur folk kan göra allt för något de verkligen älskar.

Anledningen till att jag började kolla på Star Trek var nog för att det gick efter barnprogrammen och att jag bara fortsatte att titta på tv:n. Sen gillade jag specialeffekterna så min pappa och jag började titta. Han fick översätta eftersom jag inte kunde läsa så snabbt när jag bara var sju år. Jag blev inbiten efter ett tag av konceptet, eftersom jag gillade rymden och högteknologiska saker. Efter ett antal år ändrades sändningstiden till kl. 23 och då kunde jag inte fortsätta titta så vi fick spela in det på videoband. Band som jag fortfarande har kvar. Det har blivit ungefär 130 avsnitt, som jag har spelat in, eller från säsong 2 och uppåt. På senare år har jag börjat köpa dessa avsnitt på DVD eftersom de håller högre kvalité. Min dröm är att ha alla avsnitt på DVD, men jag inser att denna dröm är orealistisk.
I början av 2006 gick jag med i TSS (Trekkers i Södra Sverige) som är en intresseorganisation för Star Trek. Vi är drygt 130 medlemmar som tittar på avsnitt och filmer samt diskuterar och pratar om Star Trek.
Intresset är stort för denna typ av science fiction. Varje helg så finns det åtminstone ett Star Trek-konvent någonstans på jorden. Där träffas likasinnade för att köpa prylar, träffa skådespelare och för att prata med andra fans. Den 27-28 maj 2006 åkte jag till London på ett stort konvent och inhandlade massa böcker och tidskrifter samtidigt som jag köpte autografer av skådespelarna. Detta var mycket roligt och jag ser redan fram emot nästa tillfälle jag får göra detta.

Källa: Mig själv, Star Trek.com, Trekkies 1 & 2 och vänner.

Artikeln är skriven av en gästförfattare. Åsikter och faktainnehåll ansvarar den enskilda författaren för. Vi på Star Trek Databas välkomnar fler teman - kontakta då redaktionen med ert material.

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter