Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek-mat

Hasperat

 

I alla Star Trek-serier och filmer har det förekommit referenser till mat och dryck, den ena maträtten eller drycken märkligare än den andra. Flera av dessa maträtter och drycker kan återskapas ganska väl med ingredienser som man kan hitta i de flesta matvaruaffärer. Inte många av oss skulle nog vilja prova på den klingonska nationalrätten Gagh med de riktiga ingredienserna, bl.a. levande maskar! Men de går att byta ut mot ingredienser som kan antas smaka ungefär likadant (i alla fall enligt den som skapat receptet :-). Receptet på något som är snarlikt Gagh, och andra recept, finns längre ner i artikeln.

 

Men först några maträtter och drycker som ganska ofta märkts i serierna och filmerna (dock utan recept).

 

Rätter utan recept

Rätter med recept

Star Trek Cookbook

 

 

Rätter utan recept

 

Andoriskt öl

 

 

Denna blåfärgade alkoholhaltiga dryck som bryggdes av andorianerna avnjöts bl.a. av kommendör Jonathan ArcherEnterprise NX-01, och beställdes också ibland på Quarks barDeep Space 9.

 

Det är något speciellt med blå spritdrycker.

 

[Index]

 

 

Leolarot

 

 

Leolaroten som starkt påminde om ingefära innehöll gott om vitaminer och användes till allt möjligt ätbart av Neelix ombord på USS Voyager. Han tillsatte den i t.ex. soppor, stuvningar, te och fruktkakor.

 

[Index]

 

 

Regovaägg

 

 

Varför inte prova denna cardassiska delikatess före huvudrätten? Serverades lätt kokt för bästa smak!

 

[Index]

 

 

Targhjärta

 

 

Retar den din aptit? Festa då på denna klingonrätt - hjärtat från det vårtsvinsliknande djuret, targen, serverades på en bädd av färska grönsaker. Oavsett om den serverades som del av klingonernas hedersceremoni eller bara ingick som en del av din festmåltid, så visar den om du har mod att äta upp din portion.

 

[Index]

 

 

Rokegs blodpaj

 

 

Detta är en annan Klingonrätt, och det blir mer och mer uppenbart att klingonerna knappast var några vegetarianer. Worfs adoptivmor lärde sig att tillaga denna maträtt (fast hon hade säkert aldrig provat på den själv). Den blev snart Worfs favoriträtt. Även som vuxen fortsatte Worf att älska denna blodfyllda paj.

 

[Index]

 

 

Hasperatsufflé

 

 

Om inte klingonernas maträtter tilltalade människorna särskilt mycket, hade emellertid bajoranerna flera rätter som var aptitliga till och med för Federationens finsmakare. En sådan rätt var Hasperat. Hasperat var en populär kryddstark maträtt som påminde om Mexicos burritos. Den kunde även serveras som en mindre kryddstark sufflé.

 

[Index]

 

 

Jimbaliansk kladdkaka

 

 

Den jimbalianska kladdkakan var ett tårtliknande bakverk i sju lager och täckt med glasyr. En riktig humörhöjare!

 

[Index]

 

 

Laureliansk pudding

 

 

Denna pudding är perfekt om du planerar en stor tillställning med mat. Den laurelianska puddingen tog inte bara en evig tid att få till, den skulle dessutom puttra i ytterligare fyra timmar innan den kunde serveras.

 

[Index]

 

 

Jimbaliansk bärsallad

 

 

Här är en rätt som inte bara ser tilltalande ut och smakar bra, den håller dig också slank. Den jimbalianska salladen var en lätt måltid med utvalda grönsaker och bär som serverades kyld. Salladen kunde först ses i Star Trek: Voyager.

 

[Index]

 

 

Ktariansk chokladbakelse

 

 

Chokladälskarnas favorit! En stor domliknande dessert som inte innehöll mindre än sjutton olika chokladsorter.

 

[Index]

 

 

 

Rätter med recept

 

Hasperat

 

Hasperat var en sandwichliknande vegetabilisk rätt som var uppskattad bland bajoranerna.

 

För två

 

2 25 cm vetetortillas

1/2 kopp hummus (valfri smaksättning. Okryddad eller med pepparrot fungerar bra)

1 liten gurka i mycket tunna skivor (ungefär 1/2 kopp)

1 riven morot (ungefär 1/3 kopp)

1 1/2 matsked Tamari (eller vanlig sojasås)

1 1/2 matsked risvinäger

Svartpeppar

2 nävar babyspenat

Het chilisås/tabasco (valfritt)

 

 

Använd en matberedare eller vass kniv för att skära gurkan i mycket tunna skivor, och lägg i en stor skål. Lägg i den rivna moroten. Tillsätt Tamari och risvinäger och blanda. Marinera i 5-10 minuter (eller längre om så önskas).

 

Värm dina tortillas så att de bli formbara. Du kan placera dem i mikrougnen under några sekunder i en fuktad pappershandduk eller värma dem i en torr stekpanna.

 

Bred ut hummusen på dina tortilllas, 3-4 matskedar för varje tortilla. Se till att du täcker hela ytan. Detta gör det lättare att fästa ihop dem så att de bildar en sandwich. Ordna gurkskivorna i ett lager och så att de överlappar varandra något. Lägg även med den rivna moroten. Strö lite peppar överst. Lägg på ett lager babyspenat.

 

Linda in allt och vik upp ändarna. Placera i en het grillpanna och värm upp tills det bildas ett snyggt grillmönster. Du kan även göra detta i en vanlig stekpanna om du inte har en grillpanna. Skär till lagom stora bitar (se bilden överst på sidan) och ät direkt.

 

[Index]

 

 

Yorakar

 

Yorakar var en vulcansk sallad.

 

För sex

 

1 mellanstor gurka

1/4 tesked (1 ml) peppar

1/3 cl (78 ml) olivolja

2 tomater

6 salladslökar

1 tesked (5 ml) salt

1 cl krossad (237 ml) rågvete*

3 matskedar (44 ml) vinäger

2 cl (473 ml) vatten

12 myntablad

4 matskedar (59 ml) citronjuice

1/2 cl (118 ml) finhackad persilja

1/2 grön hackad paprika

 

*Kan bytas ut mot bulgur (torkat krossat vete).

 

Låt två koppar vatten koka upp i en kastrull och tillsätt långsamt det krossade rågvetet (eller bulgur) så att vattnet fortsätter att koka. Minska värmen och låt sjuda i ungefär tio minuter, eller tills allt vatten har sugits upp. Ta sedan av locket och koka några minuter till, rör om hela tiden, så att det torkar ut något. Bred ut innehållet på sidorna och på botten av en stor salladsskål så att det kan kallna snabbare, och ställ in skålen i kylskåpet. Skala och skär gurkan i små tärningar. Ta bort kärnan om den inte är fast. Rengör och skär salladslökarna till 3 mm stora bitar. Ta med ungefär 7 cm av de gröna topparna. Kärna ur tomaterna och skär dem till 1 cm stora bitar. Spola ren och hacka persiljan. Hacka myntabladen eller paprikan om du använder någon av dem. När vetet har kylts, bryt upp det med en gaffel tills det är loss och det inte finns några bitar som är större än 1 cm. Tillsätt grönsakerna och blanda, därefter salt och peppar, citronjuicen (eller vinägern) och olivoljan. Blanda ordentligt.

 

Anm. Det var tradition att tillsätta myntabladen eller den gröna paprikan till bara en del av salladen om värden inte var säker på vad gästerna föredrog.

 

[Index]

 

 

Tufeen Hushani

 

Tufeen Hushani var en vulcansk bröllopstårta (av typen morotskaka).

 

För åtta

 

1/2 tesked (2 ml) salt

1 matsked (15 ml) citronjuice

1/2 cl (118 ml) mjöl

1/8 tesked (0,62 ml) muskotnöt

1 matsked (15 ml) söndersmulade citronskal

170 g söndersmulade morötter

5 matskedar (74 ml) margarin

170 g socker; lite mer än 3/4 cl

1 1/2 tesked (7 ml) bakpulver

1 matsked (15 ml) vulcansk bitter nektar*

1/8 tesked (0,62 ml) kryddnejlika

170 g krossade mandlar

1/4 tesked (1 ml) kanel

5 ägg

 

*Jamaicarom (mörk) fungerar också bra.

 

Under bakningen av en bröllopstårta ingick normalt flera vulcanska ritualer. Detta är en ritualfri version.

 

Blanda de krossade mandlarna med mjölet. Tillsätt saltet, kryddorna och bakpulvret. Blanda väl. Placera de smulade morötterna och nektarn (alt. rommen) i en separat skål. Tillsätt citronskalen och juicen. Täck över och låt stå. Blanda ihop margarinet och sockret. Separera äggen. Lägg i äggulorna i blandningen med margarin och socker. Spara äggvitorna till senare i en skål. Vispa in äggulorna i margarin- och sockerblandningen. Tillsätt sedan morotsblandningen. Rör om ordentligt och låt det sätta sig under ett par minuter. Vispa äggvitorna tills det bildas mjuka kullar. Ställ sedan åt sidan. Tillsätt de torra ingredienserna i morotsblandningen och blanda väl. Du ska nu ha en tjock smet. Vispa äggvitorna lite till och blanda försiktigt i smeten till äggvitorna. Fortsätt blanda försiktigt tills det är nästan helt jämnt blandat. Häll i i en smörjd ringformad kakform. Baka i 175 grader i omkring 45 minuter. Tårtan är klar när en sticka kommer ut ren. Ta ut tårtan från ugnen och låt den svalna i 5 minuter. Lägg över tårtan på ett serveringsfat pudrat med florsocker (detta förhindrar att tårtan fastnar).

 

[Index]

 

 

Tribblarnas bankett

 

Sandwichar som passar vid festliga tillfällen.

 

För fyra

 

3 cl (710 ml) finskuren vitkål

1 kycklingbröst eller någon annan del per sandwich

1 matsked (15 ml) citronjuice

28 g skivad Corned Beef (konserverat kött) per sandwich

Kryddsalt för smaken

1/3 cl (78 ml) majonnäs

1/4 cl (59 ml) skivade salladslökar

28 g skivad schweizerost per sandwich

3/4 cl (177 ml) rivna morötter

2 skivor rågbröd per sandwich

 

Tillaga och låt kycklingen kallna i förväg. Gör sedan i ordning vitkålssalladen. Blanda grönsakerna i en stor skål. Tillsätt därefter majonnäsen och citronjuicen. Blanda väl. Tillsätt kryddsalt.

 

För att göra sandwicharna:

 

Lägg en skiva schweizerost och en skiva konserverat kött på en brödskiva. Ta köttet från benen på 1 kycklingdel och bred ut det över det konserverade köttet. Strö på kryddsalt. Täck med 2 till 3 stora matskedar vitkålssallad och toppa med en andra brödskiva. Skär sandwichen i två diagonala delar och servera med en minisaltgurka.

 

[Index]

 

 

Sulus citronkyckling

 

En kycklingrätt på japanskt vis.

 

För åtta

 

1/4 cl (59 ml) japansk lätt sojasås

1 medelstor tunt skivad lök

3/4 cl (177 ml) mjöl

1 citron

1/4 cl (59 ml) socker

1 ägg

1/3 cl (78 ml) matolja

4 hela kycklingbröst. Halveras

1/4 cl (59 ml) saké eller vitt vin

 

Lägg löken i en stor skål. Skär av ändarna på citronen. Skiva citronen och lägg i den till löken. Tillsätt socker, saké och sojasås. Rör om väl. Skölj och torka av kycklingbrösten. Lägg kycklingbrösten i skålen och använd en sked för att hälla marinaden över dem. Marinera kycklingbrösten i en timme vid rumstemperatur. Rör om då och då för att se till att alla bitar är ungefär lika marinerade. Krossa ägget och häll ut innehållet på ett fat eller i en mixerskål. Häll mjölet i en plastpåse. Doppa ett par av kycklingbrösten i ägget och skaka dem i påsen med mjölet för att täcka dem helt. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i de mjöltäckta kycklingbrösten. Upprepa detta tills alla kycklingbrösten är täckta med mjöl och ligger i stekpannan. Bryn kycklingen på bägge sidor på medelstark värme (det borde ta 20-30 minuter) och tillsätt sedan marinaden. Låt sjuda tills kycklingen är väl kokt. Det tar kanske ytterligare 30 minuter.

 

[Index]

 

 

Ha Rageel

 

Vulcanskt dessertbröd (med morot)

 

Det upphörde aldrig att roa dr McCoy att herr Spock, med all sin logiska träning, inte kunde betrakta Ha Rageel som snarlik Tufeen Hushani. För det logiska vulcanska intellektet var en ceremoniell bröllopstårta ganska skild från ett "dagligt" dessertbröd. Det är förvisso sant att de delade många ingredienser och hade liknande smak. Men det gjorde dem inte mer besläktade än att samma antal ögon och ben på hästar och hundar skulle göra dem artlika. För en kock var skillnaden väsentlig. Att förbereda en bröllopstårta krävde gott om tid, fokus och noggrannhet för att undvika en mindre katastrof. Med Ha Rageel kunde det knappast gå fel.

 

För sex

 

1 1/2 cl (355 ml) mjöl

1 cl (237 ml) sultanrussin (gulbruna russin)

1/2 cl (118 ml) smör

1/2 tesked (2 ml) muskotnöt

Florsocker

3 stora ägg

1 citron (söndersmulade skal och juicen från citronen)

1/2 cl (118 ml) mörk farinsocker

2 matskedar (30 ml) vatten

1/2 tesked (2 ml) kanel

1/4 tesked (1 ml) salt

1 tesked (5 ml) bakpulver

1 tesked (5 ml) natriumbikarbonat

1 1/2 cl (355 ml) söndersmulade morötter

 

Förvärm ugnen till 175 grader. Smörj in en ringformad kakform med lite smör. Skala morötterna och smula sönder dem. Smula sönder det gula skalet på citronen. Använd de grövre tänderna på ett rivjärn. Lämna kvar tillräckligt mycket av det vita inre skalet så att du kan pressa ut juicen när du är klar med rivjärnet. Blanda smöret och sockret tills blandningen är något ljus. Tillsätt äggen och blanda väl. Ha därefter i morötterna, citronjuicen och citronskalen, vattnet och russinen. Blanda ihop de torra ingredienserna, förutom florsockret, i en liten skål. Häll det i vätskan, lite i taget. När det är väl blandat, häll ner smeten i den smörjda kakformen. Baka i omkring 40 minuter eller tills en kniv eller sticka som sticks in i kakan kommer ut ren. Låt kakan svalna i ungefär fem minuter. För över på ett serveringsfat och pudra med florsocker.

 

Anm. Om du pudrar serveringsfatet med lite florsocker innan du placerar kakan på det, fastnar inte kakan i fatet lika mycket.

 

[Index]

 

 

Iotiernas risotto (ris och ost)

 

Kommendör Kirks första besök hos iotierna kom vid en speciellt turbulent tid med flera gängkrig, så han fick inte se något av deras familjeliv. När han återvände ett år senare med Isak Wharton, en ekonom i Federationen, för att övervaka en förnyad investering efter Federationens tidigare avbrutna ekonomiska stöd, hade situationen redan förbättrats väsentligt och livet var mycket mer avslappnat. När Angela Oxmyx bjöd kommendören, Wharton och Jojo Krako på lunch serverade hon denna rätt.

 

För sex

 

2 matskedar (30 ml) hackad persilja

1 cl (237 ml) torrt vitt vin

1 1/2 tesked (7 ml) salt

1 1/2 cl (591 ml) hackad lök

2 matskedar (30 ml) smör (1)

4 matskedar (59 ml) smör (2)

198 g champinjoner på burk

2 1/2 cl (591 ml) långkornigt råris

5 cl (1183 ml) kycklingbuljong

0,23 kg söndersmulad schweizerost

 

Smält smöret (1) i en stor gryta och stek lökarna tills de får en gyllene färg. Tillsätt riset och rör om tills det är väl täckt med smör. Tillsätt det vita vinet och buljongen (vilken kan vara utspädd med vatten) och salt. Låt blandningen koka upp och sjuda tills riset är mjukt. Vätskan absorberas men riset kommer inte att bli torrt och fluffigt. Koktiden från det att riset börjar koka tills det är mjukt ska vara omkring 20 minuter. Lägg till schweizerosten. Rör om så att det blandas väl och för att få det att smälta. Ta av grytan från plattan och ställ den åt sidan. Sätt på locket. Smält smöret (2) i en kastrull och tillsätt champinjonerna (befriade från vattnet). Koka dem ett par minuter tills de är genomvarma. Bryn dem inte. För över det kokta riset i en stor skål, strö över persiljan och häll därefter på champinjonerna över allt. Servera direkt.

 

[Index]

 

 

 

Star Trek Cookbook

 

För de som inspirerats av maträtterna i denna artikel så finns det mer att hämta i t.ex. Star Trek Cookbook som skrivits av Ethan Phillips (Neelix) och William J Birnes. Alla rätter har anpassats så att de lätt kan tilllagas i ett vanligt kök. Boken innehåller även en guide över drinkar - och hur man blandar till dem - från Quarks barDeep Space 9.

 

Receptet nedan är från boken och visar hur man tillagar Gagh med jordiska ingredienser. Det har skrivits ner av Neelix.

 

Gagh

 

Klingoner skulle kunnat döda för färsk gagh. Replikerad gagh saknade den vilda smak som var typisk för rätten. Det fanns åtminstone femtioen olika varianter av gagh. B'Elanna Torres berättade för mig att bithool gagh var hennes favorit. Jag misstänker att människor som älskar färsk sashimi (en japansk traditionell fiskrätt bestående av bitar av rå fisk och andra vattenlevande djur) skulle ha ryggat tillbaka av vämjelse inför en tallrik med slingrande klingonska maskar. Så jag har det näst bästa, och den smakar gott. Rätten består av följande ingredienser:

 

För två

 

1/2 kg tjocka japanska udonnudlar, sobanudlar, eller kinesiska eller thailändska risnudlar

115 g färdiglagad sesam salladsdressing, kinesisk kycklingsalladsdressing eller tahini

1/4 kopp sojasås eller lätt sojasås

1 tesked mörkbrun Karo sirap (om du vill ge maträtten rätt färg)

 

Förbered nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Ersätt halva mängden vatten med sojasås (kall). Rör i sojasåsen och sesame salladsdressingen. Tillsätt Karo sirapen och rör i så mycket att du är nöjd med färgen och smaken. Gaghen är klar!

 

Jag serverade ibland kapten Torres gagh tillsamman med en sidorätt som är en annan klingonsk favorit: gladst. Den bladliknande bruna klingongrönsaken ersätts bäst med ruccolasallad. Använd den som garnering för gagh så har du en komplett lätt måltid som du kan bjuda dina klingonska vänner på. Gagh är förstås det viktigaste i denna klingonska kalla frukostbuffé som de flesta i besättningen uppskattar, speciell B'Elanna.

 

[Index]

 

 


(Informationskällor: Top 10 Strangest Star Trek Foods, Hasperat, Star Trek recipes och The Star Trek Cookbook: Eat Long and Prosperous)

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Google+ Twitter