Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Djur

 

Listan nedan på påhittade utomjordiska djur (67) täcker de mest framträdande djuren i Star Trek. Djuren var ofta en viktig del av handlingen och förekom ofta från ett avsnitt till nästa, och i några fall i flera serier, som tribblarna i ENT, TOS, TAS och DS9. Tribblarna har t.o.m. spridit sig till populärkulturen och det engelska språket.

 

'

 

A

B

C

 

D

 

E

 

F

 

G

 

H

 

I

 

K

 

L

 

M

 

N

 

O

 

P

 

R

 

S

 

T

 

V

 

W

 

 

'

 

'Owon

 

 

'Owonen var ett djur som lade ägg i stället för att föda levande ungar. Äggen ansågs vara en delikatess, även om de inte föll alla i smaken. De hade ett brunlila skal och en äggula som var ljusgul.

 

År 2365 köpte kommendörkapten William T Riker några 'OwonäggStjärnbas 73, och använde dem för att tillaga en omelett. Han bjöd in dr Pulaski, örlogskapten Worf, örlogskapten Data och örlogskapten La Forge på frukost. Worf var dock den enda som tyckte om äggen, och såg dem som delikata - men övriga kunde inte få i sig ett enda ett av dem eftersom de smakade så förfärligt.

 

[Index]

 

 

A

 

Aldebaransk dyigel

 

 

Den aldebaranska dyigeln var en (åtminstone) upp till 15 cm lång parasitisk ringmask som levde i gyttjan inom det aldebaranska systemet.

 

De kunde användas för att behandla sömnlöshet - i första hand på människor - eftersom deras utsöndringar fungerade som ett naturligt lugnande medel. Genom att placera en igel på bröstet och en annan på magen, en timme före sänggående, underlättades insomnandet.

 

Enligt dr Phlox var det inte så lyckat att vända sig om och sova på magen med iglarna fästade, eftersom de kunde bli riktigt uppretade.

 

Dr Phlox behandlade Charles Tucker III med den aldebaranska dyigeln mot dennes oroliga mage. Han förvarade några dyiglar i sjukstugan ombord på Enterprise NX-01.

 

[Index]

 

 

Aldebaransk orm

 

 

Den aldebaranska ormen var ett kräldjur från det aldebaranska systemet. Det var också en av tre varelser som Q förvandlade sig till efter att han bannlysts från Q-kontinuumet för att se om han hade kvar sina krafter. Ormen hade tre halvgenomskinliga kobralika huvuden i ändarna på tre kroppar som sträckte sig upp från en lysande sfär svävande över marken.

 

Den aldebaranska ormen var helt eller delvis icke-kroppslig.

 

[Index]

 

 

Alfa 177-hunddjur

 

 

Alfa 177-hunddjur var en typ av liten hund från den mystiska och iskalla ökenplaneten Alfa 177. Djuret liknade jordhunden men hade ett stort horn och tunna antenner på huvudet, och var täckt i en tjock guldglänsande päls som skyddade mot den starka kylan på planeten. Temperaturen kunde nattetid sjunka ned till bara -84°C. Alfa 177-hunddjur var ett av bara ett fåtal djur som fanns på den karga och ogästvänliga planeten (uppfyllde nätt och jämnt kravet på en klass-M-planet).

 

År 2267 fanns ett av dessa djur ombord på USS Enterprise NCC-1701.

 

Utomjordingen Trelane hade ett uppstoppat Alfa 177-hundjurshuvud i sitt palats.

 

[Index]

 

 

Arbazangam

 

 

Arbazangamen var en fågel från planeten Arbazan.

 

Grundarnas hemvärld förvandlade sig Odo till en arbazangam för att känna på hur det var att vara en fågel, och i synnerhet en asätande gam. Han hävdade senare för Kira Nerys att det var en anmärkningsvärd och stimulerande upplevelse, då han kunde känna luftflödet under sina vingar och lyckan med att sväva högt över trädtopparna.

 

[Index]

 

 

B

 

Ba'kufjäril

 

 

Ba'kufjärilen var en typ av insekt från planeten Ba'ku.

 

Under senare delen av 2300-talet kunde man se en bild på ba'kufjärilen i en barnbok.

 

[Index]

 

 

Ba'kufisk

 

 

Ba'kufisken fanns i insjöarna på planeten Ba'ku.

 

År 2375 steg örlogskapten Data ned i en Ba'kusjö i ett försök att hitta källan för några underliga avläsningar. Under avsökningen med sin trikorder simmade en Ba'kufisk förbi honom.

 

[Index]

 

 

Ba'kukolibri

 

 

Ba'kukolibrin är en typ av fågel från planeten Ba'ku. Fågeln liknar mycket jordens kolibrier.

 

Kommendör Jean-Luc Picard och Anji iakttog en ba'kukolibri som rörde sig i ultrarapid medan de upplevde det "perfekta ögonblicket" år 2375.

 

[Index]

 

 

Bajoransk räka

 

 

Den bajoranska räkan var en jätteräka från planeten Bajor.

 

2374 beställde Miles O'Brien två skålar med linguini (typ av italiensk pasta), extra mycket ost och bajoranska räkor hos Quarks. Miles var utsvulten efter att inte ha ätit ordentligt på flera dagar eftersom han genomgick en Kal'Hyah-ritual med obligatorisk fasta (som en förberedelse inför Worfs och Jadzia Daxs bröllop).

 

Benjamin Sisko snabbstekte en gång bajoranska räkor för Julian Bashir.

 

[Index]

 

 

Bioplasmatisk organism

 

 

De bioplasmatiska organismerna var en typ av stora rymdlevande livsformer. Vissa extrema varianter kunde bli upp till ett hundratal mil stora.

 

USS Voyager träffade år 2375 på den största kända bioplasmatiska organismen, som man kallade den telepatiska kungskannrankan. Den lockade genom telepati in rymdskepp till sin mag-tarmkanal, där den sedan åt upp besättningen. Seven of Nine lyckades avslöja organismens avsikter, och planlagde USS Voyagers flykt från organismens innandöme tillsammans med Qatai - den ende överlevande från ett annat drabbat skepp.

 

Bevvox, grundaren av problemlösningskedjan Tankesmedjan (en sammanslutning för en grupp teknologiskt avancerade och högintelligenta varelser som löste andras problem mot betalning), var en annan bioplasmatisk organism.

 

[Index]

 

 

Blodmask

 

 

Blodmasken var en liten, maskformig organism som kunde ta sig in i humanoiders blodcirkulationssystem.

 

Den regulanska blodmasken (Regulani vermis) var en typ av parasitisk blodmask från Regula II. Den har beskrivits som mjuk och ryggradslös. Inom medicinen användes den för att rensa det lymfatiska systemet.

 

En annan typ av blodmask var den regelliska blodmasken.

 

[Index]

 

 

C

 

Calrissisk kameleont

 

 

Den calrissiska kameleonten var ett reptildjur som kunde ändra fjällens färg så att det smälte in med omgivningen. Kameleonten utsöndrade ett sällsynt giftämne som var effektivt vid behandling av infektioner i luftvägarna.

 

Dr Phlox hade en calrissisk kameleont av honkön i sitt menageri ombord på Enterprise NX-01 till 2152. Han använde den bl.a. för att rädda livet på kommendör Archers sällskapsdjur Porthos (hund av rasen beagle).

 

[Index]

 

 

Cardassisk sork

 

 

Den cardassiska sorken kom från Cardassia Prime. Sorken var omkring 25 cm lång, nästan hårlös och med sex ben. Den drogs till energifält, och betraktades allmänt som ett skadedjur.

 

År 2370 plågades Deep Space 9 av en invasion med sorkar i stationens obebodda delar. Tre år senare drabbades Quarks av en sorkinvasion, vilket ledde till att baren måste stänga medan sorkarna utrotades.

 

Det var möjligt att träna cardassiska sorkar till att slåss mot varandra, även om det var olagligt på Bajor och Deep Space 9. Quark och Morn varnades en gång av Odo för att de förberedde en strid mellan cardassiska sorkar. Striderna kunde dra in mycket pengar genom vadslagning.

 

[Index]

 

 

Cetiål

 

 

Cetiålen, som kom från planeten Ceti Alfa V, var ett ökendjur som grävde sig fram i marken och kunde överleva under extrema förhållanden. Ålen var det enda infödda djuret som överlevde när Ceti Alfa V ändrade omloppsbana som en följd av att planeten Ceti Alfa VI exploderade.

 

Cetiålen kläckte sina larver från insidan av ryggskölden. Den färdiga larven kunde tränga in i örat på ett större djur, tills den kom fram till hjärnbarken där den låste fast sig. Detta orsakade avsevärd smärta hos värden och gjorde dem ytterst känsliga för påverkan utifrån. När larven växte drabbades värden av vansinne. Så småningom var värdens död oundviklig.

 

Flera av khan Noonien Singhs anhängare dödades av cetiålar på detta sätt, inklusive Sings fru.

 

År 2285 använde Sing cetiålar för att få kommendör Clark Terrel och kommendörkapten Pavel Chekov att samarbeta. Amiral James T Kirl lyckades rädda Chekov men Terrel överlevde inte.

 

[Index]

 

 

Corvansk gilvo

 

 

Den corvanska gilvon var ett djur med kvistliknande horn som levde i regnskogarna på Corvan II. Gilvona höll ofta till i träden eftersom de lätt smälte samman med trädgrenarna, och därvid blev svagt kamouflerade. Deras livsmiljö hotades av industriföroreningarna på Corvan II, och år 2368 fanns det bara fjorton djur kvar.

 

Samma år transporterade USS Enterprise-D två gilvon till den skyddade planeten Brentalia. Gilvona hotades emellertid ett tag av en brand som brutit ut i skeppets biolabb. Kommendörkapten William T Riker lyckades i sista stund rädda djuren.

 

En annan överlevande gilvo var ett sällskapsdjur till grandnagus Quark 2369.

 

[Index]

 

 

D

 

Drakoulias

 

 

Drakoulias, ibland kallad "Polarilla", var en stor fyrfota köttätare från isplaneten Delta Vega. Den gav ifrån sig ett mycket distinkt ljud när den angrep. Drakoulias liknade en korsning mellan isbjörn och gorilla. Den var täckt med brun päls och hade stora utstående huggtänder. Som fullvuxen var drakouliasen ungefär fyra gånger så stor som en människa.

 

År 2258 jagade en dracoulias James T Kirk över den istäckta ödemarken i den alternativa verkligheten när han var landsatt på Delta Vega. Innan dracouliasen hann fram till Kirk grep emellertid en hengrauggi, som brutit ut från marken, tag i den jagande dracouliasen och kastade den in i ett berg.

 

År 2265 hade dracouliasier och hengrauggier invaderat Stjärnflottans utpost på Delta Vega. Specialagenten Erin Esurance skickades iväg för att undersöka vad som hänt på utposten efter att kontakten brutits.

 

[Index]

 

 

E

 

Embryonisk livsform

 

 

Den embryoniska livsformen var en varelse från gammakvadranten. Den fördes till rymdstationen Deep Space 9 2369 av Vash, som rest runt i gammakvadranten tillsammans med Q.

 

Varelsen, i form av en kristall, var en av flera artefakter som Vash tog med sig genom Bajors maskhål. Senare försökte hon sälja kristallen vid en auktion på Quarks, utan att uppenbarligen vara medveten om att kristallen var en livsform. En anställd vid analysavdelningen på Deep Space 9 trodde att kristallen var prometeisk kvarts, men Vash påpekade att den molekylära densiteten och kristallens brytningsindex var mycket högre.

 

Benjamin Sisko och de högre befälen på rymdstationen upptäckte emellertid att kristallen orsakade massiva dräneringar av energi, energi som samlades upp i ett gravitonfält. Detta fick rymdstationen att röra sig mot maskhålet. Kristallen strålades därför bort från rymdstationen. Utanför rymdstationen förvandlades kristallen till en rymdlivsform, som därefter flög igenom maskhålet tillbaka till gammakvadranten.

 

[Index]

 

 

F

 

Fotonisk loppa

 

 

Fotoniska loppor var små flygande insekter från deltakvadranten. Lopporna byggde bräckliga nät och livnärde sig på plasmapartiklar.

 

Två fotoniska loppor fördes oavsiktligt till USS Voyager 2376 via en sändning av talaxiska ambrakryddor. Lopporna byggde bo nära en plasmakanal, vilket fick till följd att sensorerna ombord kortvarigt förlorade i effektivitet varje gång som lopporna sökte sig in i kanalen för att få näring. De två lopporna flyttades till en säkrare plats efter att de upptäckts.

 

[Index]

 

 

G

 

Gagh

 

 

Gagh var en klingonsk delikatess som tillagades på maskar. De flesta klingoner föredrog att äta maskarna levande, men den kunde också serveras kokt eller kraftigt kyld.

 

Gagh var kanske den mest representativa klingonrätten, och helt klart den maträtt som var mest känd utanför imperiet.

 

De flesta tyckte att gagh var en oaptitlig rätt, men både William T Riker och Jean-Luc Picard hävdade att de utvecklat en smak för den. Smaken på gagh var motbjudande, och den intogs enbart för att den som åt gaghen skulle uppleva hur maskarna rörde sig i munnen och magen.

 

Se även Star Trek-mat: Gagh.

 

[Index]

 

 

Garanisk bolit

 

 

Garaniska boliter var mycket små insekter som hade en märklig effekt på humanoider när de kom i närheten av dem.

 

År 2369 spelade Nog och Jake Sisko två bajoranska kunder ett spratt i en replikatorrestaurang (självservering). De placerade en liten låda med garaniska boliter intill deras sittplatser. Efter ett tag kände de två bajoranerna att det började klia, och deras händer och ansikten växlade först till en blå, sedan gul och till sist en grön färg, varefter färgsekvensen upprepades. Efter ett tag upphörde emellertid effekten och allt återgick till det normala igen.

 

[Index]

 

 

Genesismask

 

 

Genesismaskar fanns på Genesisplaneten 2285. De bildades ursprungligen från mikrober på kommendör Spocks torpedtub som fördes till planeten från USS Enterprise NCC-1701 efter Spocks begravning. Under sin korta livstid utvecklades de mycket snabbt från mikrober till fullvuxna individer. Maskarna var också mycket aggressiva. De attackerade en klingonsk anfallsgrupp som leddes av kommendörkapten Kruge.

 

[Index]

 

 

Greemask

 

 

Greemasken var en typ av mask med rakbladsvassa tänder som kom från Ferenginar. Greemaskarna åts vanligtvis levande som en delikatess, men kunde även serveras som gelé.

 

I paragraf 203 i ferengernas förvärvsregler fanns att läsa att "nya kunder är som vasstandade greemaskar. De kan vara suckulenta, men ibland biter de tillbaka."

 

[Index]

 

 

Grottråtta

 

 

Grottråttan var en sorkliknande gnagare som höll till i grottor på en tidigare Hur'q-utpost i gammakvadranten.

 

När Kor, Worf och Jadzia Dax vågade sig på att försöka hitta det legendariska Sword of Kahless dödade de framgångsrikt grottråttor på den tidigare utposten när dessa attackerat dem i en grotta.

 

[Index]

 

 

Grävare

 

 

Grävaren var ett skalbaggeliknande djur som liksom jordens grävlingar grävde gångar. Den kom från människornas första koloni utanför solsystemet, Terra Nova.

 

Terra Novas invånare novanerna jagade grävarna i första hand för köttets skull. Skalen användes till klädtillverkning, och av benen tillverkade man ibland musikinstrument. Kommendörkapten Jonathan Archer och kapten Reed fann en stor grotta med många skal från grävare. Senare träffade de på en levande grävare som snabbt försvann ner i jorden.

 

Termen "grävare" användes ibland i förolämpande syfte för människor.

 

[Index]

 

 

Gunjikaja

 

 

Gunjikajan var en stor fågel som påminde om strutsen.

 

En avancerad utomjordisk art studerade i mitten av 2369 de boende på Deep Space 9, bl.a. genom att deras drömmar (och mardrömmar) blev sanna. En av de boende drömde t.ex. "fram" två gunjikajor som uppenbarade sig på promenaden. Odo tog senare hand om kajorna och ledde dem ifrån promenaden.

 

[Index]

 

 

H

 

Hanonjordål

 

 

Hanonjordålen var en gigantisk orm och ett rovdjur från Hanon IV. Den uppehöll sig i stora grottor och låg i bakhåll för bytet när det tog sig in i en av grottorna. Endast bytets ben blev kvar som samlades i hög vid grottans ingång.

 

När besättningen på USS Voyager blev strandsatta på Hanon IV 2373 dödade en hanonjordål fänrik Hogan när han försökte samla på sig några ben nära hanonjordålens grotta. Senare flydde ett antal ur besättningen på USS Voyager från en grupp förföljande infödda humanoider genom att ta sin tillflykt till en hanonjordålgrotta. Förutom att de förlorade ännu en ur besättningen lyckades övriga med nöd och näppe undkomma hanonjordålen.

 

[Index]

 

 

Hengrauggi

 

 

Hengrauggi var ett rovdjur från Delta Vega med sex ben och en segmenterad mun som kunde skjuta ut två långa bläckfiskliknande tentakler. De kunde anfalla från under vatten. De flesta hengrauggier var något större än en genomsnittlig humanoid, men det fanns exempel på hengrauggier som var flera gånger större än humanoiderna.

 

År 2258 anföll en hengrauggi en drakoulias som förföljde den landsatta James T Kirk. Efter att ha dödat drakouliasen tog hengrauggin upp jakten på Kirk. Kirk tog sin tillflykt till en grotta där hengrauggin greppade tag i honom. Till Kirks lycka dök Spock upp i grottan och motade iväg hengrauggin med en tänd fackla.

 

[Index]

 

 

I

 

Ishålsborrmask

 

 

Ishålsborrmaskar var larvliknande djur som levde i packisen på Andoria. De fanns ofta tillsammans i grupper som kallades för "svärmar".

 

Ishålsborrmaskarna alstrade kraftig värme genom en kemisk reaktion, vilket fick till följd att de ofta föll igenom Andorias isgrottor. Barnen från Andoria kunde jaga svärmarna i flera timmar. Det var inte så uppskattat av föräldrarna. Fysisk kontakt med en ishållsborrmask kunde resultera i tredje gradens brännskador. Det fick bl.a. Shran erfara som barn när han hade tagit sig in i en liten håla och fallit på några ishålsborrmaskar, vilket gav honom kraftiga brännskador över halva kroppen.

 

Aenarerna samlade ibland på ishålsborrmaskar.

 

[Index]

 

 

Immunocytisk gelmask

 

 

Den immunocytiska gelmasken var en korkskruvsformad varelse som levde i en viskös rosa vätska. Dr Phlox förvarade en burk full med immunocytiska gelmaskar i sjukhytten på Enterprise NX-01 i medicinskt syfte.

 

Även om Phlox tillät att kommendör Jonathan Archer iakttog de immunocytiska gelmaskarna, sa han åt honom att inte skaka burkarna med maskar.

 

[Index]

 

 

Interfasisk organism

 

 

Interfasiska organismer var livsformar som existerade i ett tillstånd bortom visuell och sensorisk varseblivning. Även om de var osynliga för blotta ögat kunde de avslöjas med en interfasisk skanner.

 

År 2370 blev USS Enterprise-D översvämmat med interfasiska organismer som anlänt tillsammans med ett nyligen installerat warpplasmarör. Organismerna hade ursprungligen dragits till warpplasmaröret på planeten Thanatos VII, där röret hade tillverkats genom en interfasisk sammansmältningsprocess. Organismerna hade sedan varit slumrande tills besättningen på Enterprise aktiverade warpkärnan.

 

Organismerna livnärde sig på besättningens cellpeptider, en process som så småningom skulle lett till deras död. Till all lycka upptäckte örlogskapten Datas positroniska subprocessor en högfrekvent interfasisk signatur från organismerna, vilket ledde till att organismerna upptäcktes av besättningen. Interfasiska organismer var omöjliga att döda fysiskt, t.ex. med en kniv.

 

Kommendörkapten Geordi La Forge lyckades modifiera Datas subprocessor så att den sände ut en högfrekvent interfasisk puls, vilket tog död på organismerna.

 

[Index]

 

 

K

 

Kelaransk gnuantilop

 

 

Den kelaranska gnuantilopen var ett stort flockdrivande djur som kom från deltakvadranten.

 

År 2375 tillagade Neelix ett ben av den kelaranska gnuantilopen för fänrik Rysons födelsedag, men benet stals från officersmässen. Det visade sig att Seven of Nine, utan att veta om det, var den skyldige.

 

[Index]

 

 

Kentaursnigel

 

 

Kentaursnigeln var en liten gastropod mollusk som letade upp värden och tog sig in genom munnen. Den sökte sig till hjärnstammen där den låste fast sig och släppte ut ett toxin som tvingade värden att svara på alla ställda frågor.

 

Den användes först på Klingonimperiets straffkoloni Rura Penthe, och senare av romulanen Nero när han frågade ut kommendör Christopher Pike i ett försök att få tag i subrymdsfrekvenserna för Stjärnflottans skyddsnät som omgav jorden.

 

[Index]

 

 

Klingonsk monsterhund

 

 

Klingonska monsterhundar (med det egentliga namnet Warrigul) var en typ av ödlelika hundar från Qo'noS som hölls som sällskapsdjur av klingonerna.

 

Kommendörkapten Kruge hade en vildsint monsterhund på sitt Bird-of-Prey. Den dog när en torped träffade skeppet.

 

[Index]

 

 

Klingonsk bläckfisk

 

 

Klingonsk bläckfisk var en typ av ryggradslöst havsdjur från Qo'noS som ofta fanns på klingonrestaurangernas meny.

 

Som de flesta klingonrätter serverades klingonsk bläckfisk rå. Klingonerna åt normalt bara upp tentaklerna.

 

[Index]

 

 

Kyriansk pterodaktyl

 

 

Den kyrianska pterodaktylen var en flygödla som levde samtidigt som dinosaurierna för 65 miljoner år sedan. De största varianterna kunde vara stora som flygplan. Vid museumet Kyrian Museum of Heritage visades en upp för allmänheten.

 

[Index]

 

 

L

 

Lapling

 

 

Laplingen var ett litet försvarslöst djur som troddes vara utdött tills det hittades i Kivas Fajos samling 2366. Laplingen utmärktes av stora blå sammansatta ögon, brun hud och en stor mun.

 

Intill ett par corvanska gilvon, modeller av en vit noshörning och en draködla, fanns en modell av en lapling i ett vetenskapslabb ombord på USS Enterprise-D.

 

År 2368 hölls ett speciellt föredrag om hotade och utdöda arter för skolbarnen på rymdskeppet.

 

[Index]

 

 

Lynar

 

 

Lynar var ett ofarligt fladdermusliknande djur från Celtris III.

 

År 2369 stötte kommendör Jean-Luc Picard, dr Beverly Crusher och kapten Worf på en liten flock lynarerCeltris III.

 

[Index]

 

 

Lyssarisk ökenlarv

 

 

Lyssarisk ökenlarv var en lemlös larv från den lyssariska hemvärlden.

 

Ökenlarvens överhud utsöndrade ett infektionsdämpande medel som var till nytta vid behandling av skärsår och blåmärken.

 

Dr Phlox förvarade en lyssarisk ökenlarv ombord på Enterprise NX-01, som han använde 2153 för att skapa en klon av kommendörkapten Charles Tucker III. Därefter extraherade han nervvävnad från klonen, med namnet "Sim", för att rädda livet på den ursprunglige Tucker.

 

[Index]

 

 

M

 

Marsinsekt

 

 

Marsinsekterna var små djur från Mars som varit utdöda i miljontals år. Insekterna var troligtvis kiselbaserade och som fullvuxna ca. 3 cm långa. De liknade jordens sköldbaggar.

 

Marsinsekterna upptäcktes 2021 av en obemannad farkost från jorden efter att en sandstorm blottlagt dem.

 

År 2364 upptäckte Tkonimperiets Portal 63 fossilen i USS Enterprise-D:s databas.

 

Senare samma år sågs fossilen även av Lore när han gick igenom Enterprises huvuddator för att lära sig mer om rymdskeppet och hur det användes.

 

[Index]

 

 

Mugato

 

 

Mugaton var ett aplikt rovdjur som befolkade de subtropiska savannregionerna på planeten Neural.

 

Det var ett kraftfullt djur med vit päls som kunde bli upp till två meter långt (hornet inte inräknat). Det liknade till viss del jordens gorilla, men mugaton hade sågtandade gifttänder med ett gift som kunde döda humanoider inom ett par timmar. Dessutom satt ett kraftigt uppåtriktat horn överst på huvudet.

 

Mugaton drog sig inte för att attackera människor.

 

Det fanns ett exempel på en intelligent Mugato. Mugaton med namnet Janos förstärktes genetiskt av en galen vetenskapsman, och blev intelligent. Janos gick med i Stjärnflottan och tjänstgjorde som fänrik, först på USS Excalibur och senare på USS Excalibur-A (Galaxy-klass).

 

 

[Index]

 

 

Människoapa från Talos IV

 

 

Människoapan från Talos IV var en människoliknande varelse som Christopher Pike träffade på på planeten.

 

En av talosierna maskerade sig som en talosisk människoapa i självförsvarssyfte, men förklädnaden fungerade inte.

 

[Index]

 

 

N

 

Nervparasit (2200-talet)

 

 

Nervparasiter var en farlig livsform som rört sig över hela galaxen i åtminstone tvåhundra år, och orsakat massgalenskap på alla planeter de träffat på.

 

De första som drabbades var den urgamla civilisationen i Beta Portolan-systemet. Under 2060-talet attackerades Levinius V. Därefter följde Cygni XII och Ingraham B under mitten av 2200-talet. När nervparasiten fördes vidare till Denevakolonin 2268 via ett rymdskepp från Ingraham 4, lyckades besättningen ombord på USS Enterprise förstöra parasiten med hjälp av intensiv ljusstrålning.

 

Nervparasiten var grovt skivformad, ungefär 30 centimeter i diameter och 2-4 centimeter tjock. Ibland pulserade den. Spock beskrev parasiten som "en gigantisk hjärncell". Parasiten var nästan omöjlig att ta död på med fasereld.

 

[Index]

 

 

Nervparasit (2300-talet)

 

 

En speciell typ av nervparasiter från 2300-talet försökte infiltrera Stjärnflottans kommando 2364 genom att fysiskt infiltrera amiraler inom Stjärnflottan. Några av amiralerna som drabbades var konteramiral Gregory Quinn, viceamiral Aaron och konteramiral Savar.

 

Andra höga officerare började misstänka att något var fel. Konteramiral Norah Satie hjälpte till att avslöja konspirationen. Kommendörerna Walker Keel, Rixx och Tryla Scott noterade ett mönster av konstiga order och beteenden från Stjärnflottans kommando.

 

Parasiterna var små ljuslila, krypande insekter. De tog sig in vid offrets nackbas och vidare till luftstrupen för att de skulle kunna andas. Androider som Data var dock immuna mot parasiterna.

 

[Index]

 

 

O

 

Ofidian

 

 

Ofidianen var ett ormlikt djur som användes av devidianerna för att skapa en tidsvirvel till 1800-talets jorden, där de skördade mänsklig neural energi för att användas som näring. Ofidianen fungerade genom att skapa mycket korta förvrängningar i rumtidskontinuumet, som devidianerna fokuserade in i en virvel med hjälp av massiva mängder trioliska vågor.

 

År 2368 följde bryggofficerarna på USS Enterprise-D efter devidianerna genom en tidsvirvel till 1893 och lyckades beslagta ofidianen (maskerad av devidianerna som en käpp med ett ormhuvud).

 

[Index]

 

 

Omegansk get

 

 

Omegansk get var ett däggdjur från Omega IV. Geten utmärktes av en raggig vit päls och två långa horn på pannan. Omeganska getter kunde ses i byn Kohm.

 

[Index]

 

 

Osmotisk ål

 

 

Den osmotiska ålen var ett litet havsdjur som liknade sjöstjärnan och var användbar inom medicinen för att rengöra och bota sår.

 

Dr Phlox förvarade en osmotisk ålEnterprise NX-01 och den kunde ofta ses i sjukhytten i en vattenbehållare. Under besättningens första uppdrag i april 2151 användes den för att bränna kommendör Jonathan Archers benskada.

 

Hoshi Sato matade Phlox osmotiska ål med vulcanska rotblad 2153.

 

År 2154 användes den osmotiska ålen för att avlägsna xindiska nervparasiter som xindi-reptiler hade injicerat i Hoshi Sato för att få henne att samarbeta.

 

[Index]

 

 

P

 

Palamarisk sjöborre

 

 

Palamarisk sjöborre var ett sjödjur från planeten Palamar. Den var en uppskattad delikatess.

 

Sjöborren, lätt sauterad i vitlök och mångräs, var favoritmaträtten för Palomars regent. Quark serverade regenten rätten som affärslunch 2373.

 

Rätten serverades även på QuarksDeep Space 9. År 2376 beställde bajoranska och cardassiska delegater Palamarisk sjöborreQuarks.

 

[Index]

 

 

Palukoo

 

 

Palukoon var ett stort spindeldjur som fanns i stort antal på de bajoranska månarna.

 

Under ockupationen av Bajor överlevde medlemmar av den bajoranska motståndsrörelsen ofta på en diet av palukoo.

 

År 2370 träffade Kira Nerys och Jadzia Dax på en palukoo när de gick genom grottorna vid Lunar V-basen i sökandet efter en gammal bajoransk raider (lätt bestyckat impulsdrivet skepp för räder).

 

Efter parning dödade palukoohonan hanen genom att tugga av dennes huvud.

 

Palukoon fångades av bajoranerna i speciellt riggade fällor.

 

[Index]

 

 

Primat från Nya jorden

 

 

Primaten från Nya jorden var en intelligent primat men utan medvetande, och från en planet som kallades "Nya jorden" (i deltakvadranten).

 

Kommendör Kathryn Janeway försökte kommunicera med primaten under hennes korta vistelse på planeten 2372.

 

[Index]

 

 

Pyrithisk fladdermus

 

 

Den pyrithiska fladdermusen var ett flygande däggdjur med vit päls. Fladdermusen levde på snöskalbaggar och mottlarver. Fladdermusens naturliga fiende var den pyrithiska månhöken.

 

Dr Phlox förvarade en pyrithisk fladdermushona som sällskapsdjur bland alla sina andra djur ombord på Enterprise NX-01.

 

År 2372 förvandlade sig en formskiftande infiltratör på USS Enterprise-E till en pyrithisk fladdermus för att undkomma efter förhandlingar med kommendör Jean-Luc Picard.

 

[Index]

 

 

R

 

Rhyl

 

 

Rhylen var ett pälsbeklätt djur med stora svarta ögon. Den hölls ibland som sällskapsdjur av barnen från Ba'ku, t.ex. av Artim.

 

[Index]

 

 

Romulansk jättemollusk

 

 

Romulanska jättemolusker var en typ av havsdjur från planeten Romulus. De serverades bl.a. på Quarks på rymdstationen Deep Space 9, och betraktades som en delikatess.

 

Quark serverade romulanska jättemollusker till den vulcanske vapensmugglaren Sakonna 2370 under en "affärsmåltid".

 

[Index]

 

 

Rörmask

 

 

Rörmaskarna var larvliknande smådjur som åts levande av ferengerna, och av dem betraktades som en delikatess. Rörmaskarnas livslängd var tio veckor. Efter tillredning höll de sig färska sju månader i kylen.

 

Benjamin Siskos far Joseph Sisco hade en kajunvariant av rörmaskar på sin meny i restaurangen Sisko's i New Orleans 2372. Joseph Sisco sade att de måste kokas först, vilket Nog tyckte var konstigt.

 

Ishka erbjöd sig att tillreda rörmaskar för Quark, och t.o.m. förtugga dem, när han besökte henne 2373. Quark tackade (som alla gånger tidigare) nej för han hade aldrig uppskattat Ishkas rörmaskar.

 

Benjamin Sisko lagade i slutet av 2373 till en puré av rörmaskar för sin son Jake och Nog. Jake tyckte om rätten ända tills han fick veta vad det var i den.

 

Rörmaskar serverades på QuarksDeep Space 9s promenad.

 

[Index]

 

 

 

S

 

Sammanväxande organism

 

 

En sammanväxande organism var varje organism (ofta i mikroskopisk storlek) som kunde härma en annan organism på cellulär nivå genom fysisk kontakt. Normalt innebar det att värden dog när den absorberades av den sammanväxande organismen. Utöver att absorbera och imitera värdens DNA kunde organismen absorbera värdens minnesengram.

 

Inte många sammanväxande organismer var kända då de hade ett behov av att absorbera värden och därför antog värdens form (detta för att de skulle kunna överleva). En stor sammanväxande organism absorberade Stjärnflottans officerare Keith Rocha 2369 när han var på ett djuprymdsuppdrag.

 

[Index]

 

 

Sehlat

 

 

Sehlaten var ett mycket stort teddybjörnsliknande djur från Vulcan. Den hade 15 cm långa huggtänder och föredrog att hålla sig på marken. År 2154 förföljdes kommendör Archer och kommendörlöjtnant T'Pol av en vild sehlat i Vulcan's Forge.

 

Domesticerade sehlater var något mindre än de vilda och populära som sällskapsdjur bland vulcanbarn. Sehlaterna var mycket aggressiva, så vulcanbarnen lärde sig tidigt att aldrig vara sena med deras mat. T'Pol hade en sehlat som sällskapsdjur i sin ungdom.

 

Spock hade i sin ungdom en sehlat som sällskapsdjur med namnet I-Chaya. Sehlaten hade han tagit över från sin far Sarek.

 

[Index]

 

 

Sjakalmastiff

 

 

Sjakalmastiffen var ett klingonrovdjur som ofta användes som en typ av vakthund.

 

Klingonerna använde sjakalmastiffen för att vakta fångarna på straffkolonin Rura Penthe.

 

Sjakalmastiffen levde i isgrottor, arktiska hålor och i vintriga landskap. Mastifferna hade observerats på Rura Penthe, Dera IV och Qs vinterunderland. Genom sin vita päls var de väl kamouflerade i snöiga omgivningar.

 

Sjakalmastifferna var oftast tillsammans i flock och ryggade inte för att anfalla humanoider. Förutom sin håriga vita päls och bruna nos utmärktes de av kraftiga framträdande huggtänder.

 

[Index]

 

 

Skogsthrok

 

 

Skogsthroken var ett djur som fanns i deltakvadranten.

 

År 2372 serverade Neelix starkt kryddad och stekt skogsthrok till lunch på USS Voyager tillsammans med seltinpastej och niccelstrips.

 

[Index]

 

 

Soukaranleguan

 

 

Soukaranleguanen var en typ av stor ödla från djunglerna på den cardassiska planeten Soukara i Soukarasystemet.

 

När Jadzia Dax var i en djungel på planeten Soukara 2374, och låg på magen, gick en soukaranleguan långsamt över hennes utsträckta armar innan den återvände till djungeln.

 

[Index]

 

 

T

 

Taggig lobfening

 

 

Taggig lobfening var en tilonisk fisk som ofta serverades som en delikatess.

 

När kommendör William T Riker 2369 hölls fången och utsattes för neural manipulering av talonierna, ingick en skål med taggig lobfening i en skapad illusion.

 

[Index]

 

 

Talaxisk pälsfluga

 

 

Den talaxiska pälsflugan var en mycket stor insekt från Talax. Bland talaxanerna betraktades närvaron av flugorna på ett skepp som ett tecken på stor framgång.

 

En bevarad pälsfluga fanns i motorrummet på Neelix skepp Baxial i sex år. Neelix gav senare flugan till B'Elanna Torres.

 

[Index]

 

 

Targ

 

 

Targerna kunde jämföras med vildsvin från jorden, men hade piggar på ryggen. De var oftast jämnt mörkbruna, men kunde även vara fläckiga. Targerna betraktades allmänt som elaka och destruktiva. Klingonerna höll domesticerade targer som husdjur och boskap. Vilda targer jagades för köttet och hjärtats skull. På HamarbergenQo'noS fanns gott om targer.

 

Första gången människorna träffade på targer var när besättningsmedlemmar på Enterprise NX-01 bordade IKS Somraw 2151 i ett räddningsförsök.

 

Vid klingonbröllop ingick ibland att offra en targ.

 

Både kansler Martok och örlogskapten Worf ägde targer som husdjur någon gång under sina liv. En targ som Martok haft sedan sin barndom rymde efter att hans fru Sirella av "misstag" lämnat dörren öppen. Men Martok berättade senare för Benjamin Sisko att han inte skulle kunnat byta ut Sirella ens mot alla targerQo'nos.

 

[Index]

 

 

Teirenisk myra

 

 

Den teireniska myran påminde om myran från jorden. Ett fluorescerande enzym producerades av de teireniska myrdrönarna och aktiverades sedan av drottningen.

 

Vid det första Annual Voyager Science FairUSS Voyager 2376 presenterade den 8-åriga norcadiska flickan Mezoti en genomskinlig låda som innehöll jord och en koloni av självlysande teireniska myror. Hon hade blåst in blå färg i jorden så att insekterna var lättare att se.

 

[Index]

 

 

Torothisk get

 

 

Torothiska getter var en typ av getter från Torothiernas hemvärld. Getterna var brunfläckiga och hade fyra ljusröda horn (två raka och två krökta) på pannan.

 

[Index]

 

 

Tribble

 

 

Tribblarna (Polygeminus grex) var små, ointelligenta och könlösa djur från Iota Geminorum IV. De runda pälstäckta djuren var kända för att reproducera sig oerhört snabbt. De gav ifrån sig ett kuttrande ljud när de berördes, vilket hade en lugnande effekt på människorna. Genom att de ständigt var dräktiga kunde en enda tribble, som fick tillräckligt med mat, föröka sig exponentiellt. På sin hemvärld hölls tribblepopulationerna emellertid i schack av ett stort antal reptilliknande rovdjur.

 

 

Tribblens egenskaper gjorde den omtyckt av de flesta intelligenta arter, utom bland klingonerna, som betraktade tribblen som en dödsfiende till Klingonimperiet. Klingonernas lösning på tribbleplågan var att skicka iväg klingonkrigare för att bedriva jakt på tribblarna över hela kvadranten. I slutet av 2200-talet utplånades alla tribblar av klingonerna på tribblarnas hemvärld Iota Geminorum IV.

 

När Odo fick höra talas om detta anmärkte han torrt, "Ett annat strålande kapitel i klingonernas historia. Tala om för mig, sjunger klingonerna fortfarande sånger om Den stora tribblejakten?"

 

[Index]

 

 

V

 

Vulcansk sandmask

 

 

Den vulcanska sandmasken var en liten blågrön mask som fanns i öknen på planeten Vulcan.

 

Dr Phlox förvarade vulcanska sandmaskar som föda åt sina andra medicinskt viktiga djur i sjukhytten. Ibland åt han av maskarna själv.

 

När Phlox 2153 var påverkad av borgnanosonder samlade Hoshi Sato ihop några vulcanska sandmaskar för hans pyrithiska fladdermus.

 

[Index]

 

 

W

 

Wentliansk kondororm

 

 

Den wentlianska kondorormen var ett ålliknande djur som tillagad betraktades som en läckerhet.

 

Fylld wentliansk kondororm var huvudrätten vid en affärsmiddag som iordningsställdes av Quark för Palamars regent 2373 på Quark's.

 

[Index]

 

 

Wompat

 

 

Wompaten var ett djur från Cardassia Prime som ofta hölls som sällskapsdjur.

 

Jil Orra, gul Madreds dotter, hade en wompat som sällskapsdjur. Hon tog ofta med sig djuret när hon besökte sin far på arbetet.

 

[Index]

 

 

 


(Huvudsakliga informationskällor: Memory Alpha, Memory Beta och Wikipedia)


Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter