Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek inspirerar till innovationer, karriärval och goda gärningar

Som alla Star Trek-fans redan känner till, så visar Star Trek på en filosofi som inger hopp för människan. För uppfinnare, vetenskapsmän, ingenjörer, artister m.fl. har Star Trek varit en källa till inspiration. Några få exempel på hur Star Trek har påverkat världen:

 

 

Teknik

 

Antal teknologier som inspirerats av Star Trek - bl.a. Bluetoth hörlurar och surfplattor - är imponerande. Ett av de mest kända exemplen på Star Trek-inspirerad teknik är mobiltelefonen. Uppfinnaren av mobiltelefonen, Martin Cooper, säger att han såg skådespelarna i Star Trek använda kommunikatorer och kände att det var dags att konstruera något liknande för dagens människor.

 

 

 

Mer nyligen har ingenjörer från NASA och Britain’s National Health Service skapat en trekkliknande sjukhytt där man kan analysera allt mellan himmel och jord för patienten. Det ultimata målet är att konstruera en trikorderliknande apparat. NASA kommer också så småningom att använda laserbaserade dragstrålar för att fånga upp atmosfärspartiklar på Mars från en marsbil. Sony har skapat det första äkta holorummet, där en person får uppleva fantasifulla holografiska miljöer från sin soffa (se nedan).

 

 

 

Karriärinspiration

 

Astrofysikern Candy Torres tackar Star Trek, inte bara för hennes intresse för vetenskap, utan också för att ha visat en typ av utopi där alla raser och kön, för att inte nämna arter, lever i harmoni på Enterprise och alla uppskattas för sina ansträngningar och färdigheter. RC Dawson, författaren av romanen Orbitala manövrer, minns hur fascinerad han som barn var av Spock. Tack vare Star Trek blev han intresserad av vetenskap och blev en framstående forskare inom elektroteknik samt science fiction-författare.

 

 

 

Hopp för människans framtid

 

Gene Rodenberry var själv inspirerad av Star Trek. I intervjuer har han förklarat att han genom Star Trek trodde på en positiv framtid för människan. Rodenberry tyckte speciellt om idén att människan ständigt kommer att förbättras, både när det gäller bedrifter och humanitärism, och Star Trek åskådliggjorde ett bättre sätt att tänka om andra, i en framtid med tolerans och accepterande.

 


(Huvudsaklig informationskälla: Star Trek inspires tech, careers, and hope for humanity)

Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter