Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Kläder

 

Kläder refererar till flera olika typer av produkter som människan bär på kroppen för att skydda sig mot kyla, väta eller värme. Den bärs också för att skyla kroppen inför andra, av kulturella eller religiösa skäl, och som kroppsprydnad.

 

Som kulturellt plagg kan den förekomma i många olika stilar, från enkla och praktiska till påkostade och konstnärligt utformade.

 

Flera grupper och organisationer utvecklade speciella typer av kläder för sina medlemmar, refererade till som uniformer, för att visa ett de tillhör en specifik grupp eller organisation.

 

Uniformer behandlas inte i detta tema, utan i temana Stjärnflottans uniformer och Uniformer (utom Stjärnflottan).

 

 

Typer av kläder

 

Kroppspansar

 

 

Kroppspansar användes för att fysiskt skydda bäraren mot faror, som angrepp mot kroppen.

 

I klingonernas uniformer ingick normalt ett skyddspansar.

 

 

 

Hirogenerna bar ett kroppspansar som också fungerade som en miljörymddräkt.

 

 

Ledigt sköna tjänsteplagg

 

 

Ledigt sköna tjänsteplagg var en informell klädsel som bars under tjänst i stället för standarduniformen.

 

På vissa av Stjärnflottans rymdfarkoster kunde en del besättningsmän och besättningskvinnor ges tillstånd av befälhavaren att bära en friare form av klädsel under tjänstgöringen ombord. Detta frångående av uniformskoden beviljades ibland högre officerare i speciella tjänster.

 

 

 

Mellan åtminstone 2153 och 2161 fick vetenskapsofficeren T'Pol tillstånd att bära en åtsittande overall på Enterprise NX-01. Som en följd av att hon lämnat vulcanernas Högsta kommando, och inte var utbildad officer från Stjärnflottans akademi, fick hon inte bära uniform. På overallen fanns dock hennes militära grad markerad.

 

Kommendörlöjtnant T'Pol

 

 

 

Mellan 2364 och 2370 kunde rådgivaren Deanna Troi ofta ses i en heldräkt (catsuit) som ett alternativ till Stjärnflottans standarduniform. Hon bar heldräkten i flera olika färger.

 

 

 

Befälhavarna på rymdskepp (kring ca. 2150 - 2270) kunde under tjänst välja att bära en tunika som gick omlott. På Enterprise NX-01 bar t.ex. kommendör Jonathan Archer ibland en sådan tunika.

 

 

 

Kommendör James T Kirk sågs ofta i två gröna varianter av tunikan. Charles Evans bar en beige version (se översta bilden i detta avsnitt).

 

 

Amiralen av flottan Harry Morrow

 

Från 2270-talet och fram till mitten av 2350-talet kunde de högsta officerarna även bära de mindre formella s.k. bombarjackorna.

 

 

 

År 2368 sågs kommendör Jean-Luc Picard bära en speciell kaptensjacka av mockaskinn. Jackan var vid den här tiden vanlig bland officerare i befälsställning.

 

 

Kölddräkt

 

 

Kölddräkten användes av Stjärnflottan för att skydda utetrupper mot extrem kyla.

 

Dräkten var silverfärgad och bestod av byxor, jacka, handskar, kängor och skyddsglasögon samt kompletterades med en halsduk för att ge extra skydd åt ansiktet. Till skillnad från Stjärnflottans standarduniformer fanns inga gradmarkeringar på dräkten.

 

 

Miljörymddräkt

 

 

En miljörymddräkt, också känd som en EVA-rymddräkt eller tryckrymddräkt, var en speciell typ av kläder som utformats för att användas som skydd eller ett livsuppehållande system i ogästvänliga utomjordiska miljöer.

 

Som en följd av rymdfarten uppstod behovet av att utföra uppgifter utanför den kontrollerade atmosfären i rymdfarkosten. Av den anledningen utvecklades EVA-rymddräkten. När planeter och andra himmelsobjekt besöktes var EVA-dräkten nödvändig för att bäraren skulle klara de atmosfäriska förhållanden som skilde sig från dem på jorden.

 

 

 

I mitten av 2100-talet testade Stjärnflottan den nya warp 5-motorn i NX-programmet. Testpiloterna på rymdskeppen NX-Alpha och NX-Beta bar endast icke-tryckluftsförsörjda flygdräkter.

 

 

 

En ny typ av EVA-dräkter introducerades med Enterprise NX-01, det första skeppet i NX-klassen. Dräkterna var kopparfärgade och med grå vaddering. De bestod av en mängd komponenter.

 

 

 

2200-talets EVA-dräkt hade utvecklats avsevärt från de primitiva dräkterna i det föregående seklet. Det fanns dräkter för olika typer av miljöer. Den typ av EVA-dräkt som valdes som standard ombord på Federationens rymdskepp var betydligt flexiblare än föregångaren, och inte lika klumpig.

 

 

 

Under 2300-talet ändrades EVA-dräkten till ett vitt tätomslutande plagg. Vissa delar av dräkten var könsspecifika och tillät ett mer anpassat plagg än tidigare. Dräkten kunde fällas ihop och placeras inuti en behållare.

 

 

Smygdräkt

 

 

Smygdräkten (kallades även stealth-dräkt eller isoleringsdräkt) var en typ av dräkt som använde en holografisk teknik för att åstadkomma osynlighet (alltså inte en bemantlingsenhet som fanns på vissa skepp). Stjärnflottan hade under 2300-talet placerat ut övervakningsstationer på flera förwarpsamhällen för att kontrollera att samhällena bl.a. inte drabbades av kulturell kontaminering i enlighet med Huvuddirektivet. Personer i smygdräkter kunde röra sig obehindrat i samhällena utan att upptäckas. Med hjälp av speciella skärmar på övervakningsstationerna var det möjligt att se personen som doldes i smygdräkten.

 

 

Skadat smygdräktssystem

 

Smygdräkten utvecklades av Stjärnflottan i början av 2360-talet med en stor del av forskningen förlagd till Stjärnbas 74. En logistikofficer från basen, kapten Dar Ableen, använde en av de tidigare versionerna av dräkten för att kunna utföra en serie mord utan att upptäckas.

 

 

Kyldräkt

 

Breengenerals kyldräkt

 

Kyldräkten var en typ av klädsel som bars av breenerna. Den vara egentligen en miljörymddräkt som bl.a. användes av breenerna för att hålla temperaturen inuti dräkten på samma nivå som på deras kalla hemvärld.

 

Till dräkten hörde även en hjälm med talkodare.

 

Breenerna utgjordes egentligen av fyra olika arter och bar även hjälmarna för att de skulle framstå som jämlika och behandlas lika. Det var förbjudet att vandra omkring bland allmänheten utan hjälm och heltäckande klädsel. Enda gångerna breenen tog av sig hjälmen var i hemmet.

 

 

 

Det fanns två olika utföranden för kyldräkten. Den första var en utsmyckad version i grått med tvärgående guldband som bars av thots (generalspersoner) och andra höga officerare. Den andra var en brunfärgad standardmodell som användes av såväl civila breener som reguljära breensoldater.

 

 

En gissning så god som någon hur breenen kunde se ut under hjälmen

 

 

 


(Huvudsakliga informationskällor: Memory Alpha och Memory Beta])


Författare:
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter